Spát a hýbat se venku. Zinek a jiné. Ochrana nejen před covidem? Expert vidí jasně

26.10.2020 7:22

Imunolog Miloš Jeseňák v rozhovoru pro Deník N poradil lidem, jak posílit svou imunitu a zvýšit tak své šance na zvládnutí souboje s koronavirem. Základní obrana každého člověka má podle Jeseňáka stát na čtyřech pilířích.

Spát a hýbat se venku. Zinek a jiné. Ochrana nejen před covidem? Expert vidí jasně
Foto: pixabay.com/Tappancs
Popisek: citróny

„Prvním je dostatek spánku a odpočinku. Když si náš imunitní systém neodpočine, pak může selhávat. Restituce imunitních funkcí během spánku je mimořádně důležitá. Potvrzují to i výzkumy provedené u vysokoškoláků. Ve zkouškovém období jsou obvykle pod velkým psychickým tlakem. Kombinace ponocování, nepřiměřené stravy, nedostatku pobytu na čerstvém vzduchu a chronického stresu často vede ke zvýšené nemocnosti a úplné vyčerpanosti,“ upozornil imunolog.

Anketa

Babiš si stěžuje, že lidé dostatečně neomezili svůj pohyb a sociální kontakty. Myslíte, že vy osobně jste omezili pohyb a sociální kontakty dostatečně?

94%
6%
hlasovalo: 15047 lidí

Druhým pilířem je dostatečný pohyb, a podle imunologa je lhostejné, zda jde o běh či chůzi v přírodě. Pokud jsou otevřené posilovny, člověk může chodit do posilovny, ale teď momentálně jsou z rozhodnutí vlády zavřené.

Třetím pilířem je odbourávání stresu. Dlouhodobý stres oslabuje imunitní systém člověka. Lidé by se proto neměli strachovat přespříliš a nefungovat permanentně pod tlakem.

Posledním pilířem je vhodné stravování. Podle Jeseňáka by lidé měli jíst především potraviny obsahující vitamín D, protože na podzim a v zimě už nám schází správné množství slunečního svitu, vitamín C a betaglukany, které najdeme např. v hlívě ústřičné.

„Dalšími jsou řasy, cereálie, kvasinky… Právě betaglukany získané z vyšších hub, jako je i zmiňovaná hlíva ústřičná, vycházejí ve studiích jako nejefektivnější. V jejich případě tak nepotřebujete tak vysoké dávky jako u kvasinkových glukanů,“ poznamenal imunolog.

V boji proti virům prý člověku pomůže také zinek.

Jeseňák ale příliš nedoporučuje užívat různé multivitamíny, protože ty sice mohou obsahovat zajímavé kombinace látek, jenže podle imunologa jde o tak malé množství těchto látek, že to na člověka téměř nemusí mít vliv.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…