Špatná čísla pro Babiše: Ztrácí prý už i babičky

24.05.2021 20:03

Premiér Andrej Babiš (ANO) začíná ztrácet pro své hnutí přízeň voličské skupiny, na které je v podstatě závislé a kterou tvoří senioři. Právě ti byli ještě v minulém roce voličským jádrem hnutí. S příchodem nového roku se ale mnohé změnilo a hnutí podle průzkumů výrazně ztrácí jejich podporu. Předseda vlády proto na důchodcích v následujících měsících rozhodně šetřit nebude, uvádí Echo24.cz.

Špatná čísla pro Babiše:  Ztrácí prý už i babičky
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš proto svou kampaň cílí právě na důchodce. V minulém týdnu navštívil hned několik domovů pro seniory. S důchodci se fotil, hrál s nimi společenské hry a všechny fotografie pak rozmístil na všech svých sociálních sítích.

Je si dobře vědom, že právě nejstarší věkové skupiny tvoří většinu voličů hnutí ANO. V roce 2017 hnutí volilo 41 procent důchodců. Premiér proto tímto směrem nešetří a plánuje pro ně bonusové částky k penzi. Jaká bude její výše, se prý dozvíme těsně v září před sněmovními volbami.

Původní zdroj ZDE.

Před blížícími se volbami se Babiš snaží starší věkovou skupinu získat na svou stranu, jelikož průzkumy ukazují, že právě u nich začíná výrazně ztrácet podporu. Z průzkumů agentury Median například vyplývá, že se voličské jádro hnutí ANO, tedy ti voliči, kteří jsou pevně rozhodnutí vhodit mu hlas ve volbách, smrsklo ze zhruba 20 % ke konci minulého roku na 14,5 % v dubnu letošního roku.

Pokles podpory mezi dříve pevnými voliči se projevil i v šetření agentury Kantar. Podle analytika agentury Pavla Ranochy je v posledních měsících patrný pokles voličské přízně zejména v kategoriích 45–60 let a 60 a více. „To jsme dřív nepozorovali. Hlavně v případě seniorů, kde se to drželo dost stabilně až do konce minulého roku,“ řekl Echo24 Ranocha s tím, že se pevné jádro seniorů drželo i v podzimní vlně koronaviru stále kolem 35 %, ač šlo o období pro preference hnutí negativní.

„Na jaře je už vidět, že se i mezi seniory jádro dostalo na 28 %. Takže ztrácejí i v téhle dřív naprosto dominantní kategorii a ztrácejí i jádrové voliče, což by se za normálních okolností v podstatě nemělo dít, ale situace je tak extrémní, že se to zřejmě děje,“ dodal. Jde přitom o posun, který preference značně ovlivňuje, jelikož jde o početnou skupinu v populaci.

Senioři odcházejí především k SPD Tomia Okamury či částečně ke KSČM.  Voliči ve středním věku pak odcházeli spíše ke koalici Pirátů a STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…