Speciální protikorupční soudy jsou podle samotných soudců nesmysl

15.06.2010 15:59

Minulý týden se shodli vyjednávači ODS, TOP 09 a VV na zřízení protikorupčních státních zastupitelství a zvláštních soudů. Podle odborníků je to zbytečné, informuje iDNES.cz.

Speciální protikorupční soudy jsou podle samotných soudců nesmysl

Velice skepticky se dívají soudci na nápad vznikající vládní koalice zavést speciální protikorupční soudy. Šéf soudcovské unie Tomáš Lichovník upozorňuje na to, že pokud se argumentuje snahou o větší nezávislost soudů, tak se vlastně říká, že jiné soudy nezávislé nejsou. Za problematické přitom považuje i zavedení agentů provokatérů.

„Nevidím důvod, proč by měly být nějaké speciální soudy. Jednak by to vyžadovalo změnu ústavy, ale hlavně nevidím žádný problém na straně soudů. Problém je v tom, že soudci prostě takové kauzy od policie nedostávají," upozorňuje Lichovník, podle něhož jsou samozřejmě možné specializované senáty, ale ty fungují už dnes.

Činnost agenta provokatéra by byla nezákonná

Není to jediný plán Věcí veřejných, který vyvolává rozpaky či kritiku. Strana Radka Johna plánuje zavést agenta provokatéra, který by testoval politiky a úředníky tak, že by je přímo naváděl k trestným činům, například by jim nabídl úplatek. Takto provokovat by za určitých podmínek mohli nejen tajní policisté, ale dokonce i státem najatí civilisté.

Podle právníků, s nimiž se shoduje třeba i ODS, by taková praxe byla protizákonná. „Stát prostě nemůže sám porušovat zákony," tvrdí šéf poslední kampaně ODS a bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Navíc protikorupčního agenta už zná současná legislativa. Už nyní tak může policie nasadit agenta do korupčního prostředí, kde může dokumentovat trestnou činnost, aby byli pachatelé snáze usvědčeni. Jen přitom nesmí sám páchat trestný čin.

Sledovat ano, ale bez nabídky úplatku

Policejní agent například už nyní může přijít na cizineckou policii s tím, že má zájem o povolení k trvalému pobytu a sledovat při tom, jak se policista zachová a zda přitom neporuší zákon. Nesmí ale nabídnout úplatek a touto provokací dokázat, že jeho kolegu lze zkorumpovat. Tyto argumenty donutily Věci veřejné zčásti ustoupit od původního plánu provokovat korupci a o věci budou nyní jednat experti.

Související:

Vesecká: Agent provokatér má sám o sobě povahu kriminálního činu 

Nechceme agenta provokatéra podle vzorce VV, přiznal Drábek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…