Spekulace: Zemanův Kmoníček možná nahradí exministra ODS Gandaloviče

17.03.2014 7:11

Nového velvyslance by letos mělo získat padesát ambasád. Půjde o největší střídání diplomatů v novodobé historii Česka, informují pondělní Lidové noviny. Letos například končí velvyslanci ve Francii, ve Velké Británii, čeká se na stanovení nového velvyslance v Německu, který by nahradil stávajícího, jenž je ve funkci už osmým rokem.

Spekulace: Zemanův Kmoníček možná nahradí exministra ODS Gandaloviče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Protože je ale na místa velvyslanců mezi diplomaty velký zájem, rozhodlo se nové vedení Ministerstva zahraničních věcí vyhlásit na některé posty interní konkurzy. Podle listu se to má týkat například míst velvyslanců v hlavním městě Turecka Ankaře nebo v nizozemském Haagu.

V současnosti je bez svého šéfa třináct českých ambasád, například v Kanadě či ve Švýcarsku. Za několik dnů má skončit i velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar, jeho nástupce zatím podle listu vybrán nebyl.

List s odvoláním na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) uvádí, že první skupinu velvyslanců by měla vláda jmenovat „v řádu několika týdnů“.

Favoritem na nového velvyslance v Berlíně, který by nahradil osm let sloužícího Rudolfa Jindráka, je Tomáš Kafka, který naposledy zastával post velvyslance v Irsku. Zapsán je prý ale hlavně v Německu, deset let vedl Česko-německý fond budoucnosti, působil též jako kulturní atašé v Berlíně, rovněž překládá z němčiny. Hrad proti jeho jmenování prý nic nemá.

List spekuluje i o tom, že nynější ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček by v příštím roce mohl nahradit velvyslance v USA Petra Gandaloviče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…