Špidla: Nečasova neochota projednat eurosmlouvu je bezohlednost

21.01.2012 20:06

Pravicový kabinet Petra Nečase by evropskou smlouvu o fiskální unii měl prodiskutovat s Parlamentem. Myslí si to někdejší eurokomisař a mluvčí stínové vlády pro evropské záležitosti Vladimír Špidla (ČSSD). Expremiér zároveň na sjezdu předsednictva sociální demokracie zkritizoval pasivní postoj vlády k tomuto dokumentu.

Špidla: Nečasova neochota projednat eurosmlouvu je bezohlednost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Podle Vladimíra Špidly je současné chování vlády k ostatním parlamentním subjektům bezohledné. "Vláda by tuto záležitost měla konzultovat a měl by se jí zabývat politický systém jako takový," uvedl podle agentury Mediafax Špidla.

Sobotka chce diskusi s evropskými sociálními demokraty

Podobný názor zastává i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Ačkoliv máme silnou pozici na domácí scéně, dosud s námi otázku národní rozpočtové odpovědnosti nikdo neřešil," stěžoval si. Dodal, že premiér by neměl mít strach prodiskutovat problém s poslanci a senátory ČSSD.

Sobotka zároveň informoval o svém plánu probrat otázku těsnější fiskální unie s ostatními evropskými sociálně-demokratickými stranami. Chtěl by se přitom zaměřit především na slabá místa chystané smlouvy – třeba na chybějící harmonizaci daní a zdanění finančních transakcí či na zachování daňových rájů.

Nový bič na dlužníky

Konečná podoba smlouvy o finanční odpovědnosti bude zveřejněna po jednání Evropské rady 30. ledna. Její nástin zatím slibuje přísnější rozpočtová pravidla pro státy eurozóny. Rozpočty těchto zemí by podle smlouvy měly každý rok skončit vyrovnaně nebo v přebytku, maximální přípustný schodek by přitom měl dosahovat 0,5% národního HDP. Nová smlouva slibuje i přísnější tresty pro rozpočtové hříšníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…