Špidla, Šabatová, Pehe. Co to podepsali, proboha? Václav Klaus rozebírá zvláštní výzvu. V pozadí cítí i Dienstbiera

16.05.2020 16:30

Exprezident Václav Klaus se pustil do někdejšího premiéra Vladimíra Špidly a jeho souputníků. Konstatoval, že levicoví aktivisté spolu s havlistickou kavárnou mohou utvořit novou platformu, do které se může zapojit TOP 09, STAN, lidovci či Piráti, se kterou neusilují o nic menšího než o obnovu socialismu a potlačení svobody. Exprezident jedním dechem dodal, že je odhodlán této snaze vzdorovat.

Špidla, Šabatová, Pehe. Co to podepsali, proboha? Václav Klaus rozebírá zvláštní výzvu. V pozadí cítí i Dienstbiera
Foto: FB Petr Macinka
Popisek: Exprezident Václav Klaus se šátkem okolo krku

Sociolog Ondřej Císař, politolog Jiří Pehe, publicistka Apolena Rychlíková, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, expremiér Vladimír Špidla a řada dalších osobností podepsali provolání ke společnosti ve věci řešení koronavirové krize. Volají po tom, aby ekonomika sloužila lidem, a nikoli naopak, aby bohatý Západ včetně EU dál bojoval proti globálnímu oteplování, aby posílil sociální stát a aby lidé dostali možnost důstojně bydlet.

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

Signatáři uveřejnili  celkem 11 bodů, kterých by se politici měli při řešení krize držet.

„Ekonomika tu musí být pro lidi, ne lidé pro ekonomiku. Ekologie je základ, ne luxus. Ne každý technologický vývoj je pokrok. ‚Rovné‘ daně způsobují nerovnost. Stát nesmí být vězením pro dlužníky. Místo doprošování o nízké dávky veřejná podpora pro všechny. Zdravotnictví, školství a kultura jsou páteří společnosti. Bydlení je právo. Zbrojní výdaje nejsou nedotknutelnou prioritou. Moc korumpuje, moc bez kontroly omezuje svobodu. I Evropa musí být soudržná a solidární, bez center a periferií.“

V těchto bodech je zahrnuta výzva, že svět sice sužuje koronavirová krize, ale otázka globálního oteplování je stále stejně palčivá, takže signatáři požadují masivní investice do ekologičtějších technologií.

Exprezident Václav Klaus spolu s kolegy z Institutu Václava Klause označil text za „Špidlův komunistický manifest“. Špidla a jeho souputníci v něm prý ukazují, o co jim opravdu jde. Podle Klause autorům manifestu nejde o nic menšího, než o omezení individuálních svobod, o regulaci trhu a prosazení idejí progresivismu.

„Vidíme v něm zásadní útok na samotné základy polistopadové éry a výzvu k návratu zpátky před rok 1989. Text této skupiny levicových aktivistů naplňuje všechny znaky volání po skutečné revoluci, po zásadní změně polistopadového uspořádání. Obsahuje útok na soukromé vlastnictví a na demokratický politický systém. Jeho požadavky nejsou splnitelné bez kontroly majetku, bez ještě rozsáhlejší regulace soukromých aktivit, bez zavedení nové vládnoucí ideologie, bez úplného mocenského převratu. Bez návratu ke komunismu v jeho staronové podobě pro 21. století,“ napsal Klaus s kolegy v komentáři pro Reflex.cz.

Výzva je podle Klause o to nebezpečnější, že za ní stojí lidé napojení na vládní ČSSD a poskytují ideovou munici radikálnímu křídlu strany. Do té Klaus a jeho spolupracovníci počítají ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, ministra zahraničí Tomáše Petříčka, senátora Jiřího Dienstbiera a další spolustraníky.

„Seznam signatářů ukazuje, že se na základě socialistů, zelených a anarchistů vytváří sjednocující platforma pro většinu liberální havlistické kavárny. Vzniká de facto politický programový dokument, který může spojovat i velkou část opozice (Piráti, TOP 09, STAN a lidovci) a nemalé skupinky politických NGO. Rodí se základ jejich možného programového a později koaličního uskupení,“ zaznělo z Institutu Václava Klause.

Skutečnost je podle Klause a jeho kolegů taková, že koronavirová pandemie vedla k izolaci lidí a pokud Špidla se souputníky volá po solidaritě, prý toto slovo jen zneužívá, aby zakryl svou touhu přerozdělovat peníze, které vydělal někdo jiný.

„Jedenáct bodů výzvy představuje – navzdory ambicím autorů – poměrně nesourodý konglomerát narychlo posbíraných témat, z jejichž výběru vyčnívá snaha o získání laciné podpory málo informované části veřejnosti. Spojovacím článkem všech požadavků je jejich nerealizovatelnost bez opuštění základních principů svobodné společnosti a tržní ekonomiky. Celým textem prosakují staré marxistické předsudky a postoje okořeněné soudobými pokrokářskými frázemi. Horší než samotných jedenáct požadavků je celkový způsob uvažování, který za nimi stojí, a to, co si autoři výzvy netroufají veřejnosti vyjevit – jak chtějí své cíle naplnit. Museli by přiznat, že občanská svoboda a svoboda vlastnit a podnikat je nezajímá a že usilují o jejich zničení. Požadovaných cílů jinak dosáhnout nelze,“ varoval Klaus s kolegy své spoluobčany.

Autoři provolání nakonec dodali, že jsou odhodláni bránit klasické polistopadové politické a ekonomické uspořádání třeba i proti Vladimíru Špidlovi a dalším levicovým ideologům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…