Špinavá hra kolem Istanbulské úmluvy pro ČR. Vyplouvá to na povrch

08.10.2023 5:00 | Analýza

Istanbulská úmluva, kterou již ratifikovala většina západních států Evropské unie, se blíží svému projednání v českém Parlamentu. A opět se nad jejím obsahem rozbouřila veřejná debata. Odpůrci dokumentu bývají od druhé strany velmi často cílem tzv. nálepkování, podléhají prý například ruské propagandě. A co si myslí právě tito „onálepkování“. Senátor a právník Zdeněk Hraba nebo europoslanec Tomáš Zdechovský v tom vidí nedostatek argumentů. A to není vše.

Špinavá hra kolem Istanbulské úmluvy pro ČR. Vyplouvá to na povrch
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Istanbulská úmluva se v posledních dnech, jak se blíží projednávání v obou parlamentních komorách, opět stává předmětem veřejné debaty. Jedni zdůrazňují její význam pro boj proti domácímu násilí, jiní naopak upozorňují, že zavádí do právního systému mnoho novinek, týkajících se genderové ideologie.

Smlouva obsahuje i takové závazky, jako že její signatáři „přijmou nezbytná opatření k prosazování změn sociálních a kulturních vzorců chování žen a mužů za účelem vymýcení předsudků, obyčejů, tradic a veškerých dalších zvyklostí, které jsou založené na myšlence méněcennosti žen, nebo stereotypním pojímání rolí žen a mužů“.

Právě tyto závazky mnoha lidem vadí.

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25736 lidí
Druhá strana však varuje, že odmítáním smlouvy se vyčleňujeme ze západní civilizace, země západní Evropy a severoatlantického civilizačního okruhu totiž dokument přijaly.

„Odmítnout úmluvu o potírání domácího násilí dává nějaký signál, že s domácím násilím bojovat nechcete,“ uvedla k tomu pro Českou televizi Klára Kocmanová, poslankyně za Piráty.

Kritici upozorňují, že Úmluva má inkorporovat práva, která už v našich zákonech dávno obsažena jsou.

Europoslanec Tomáš Zdechovský pro ParlamentníListy.cz vysvětluje: „Úmluva bude pro Česko závazná pouze ve věcech spadajících do pravomoci Evropské unie. Státy se zavazují mimo jiné k uzákonění opatření proti násilí, k prevenci i k vyčlenění peněz na různé služby“. Většina těchto věcí už podle něj v českém právu dávno je.

Také upozorňují na deklaratorní a ideologickou povahu textu, a varují před nadměrnými pravomocemi kontrolního výboru GREVIO, který v zemích s dokončenou ratifikací již začíná velmi rázně nabádat k legislativním úpravám a zasahuje tak do vnitropolitického dění.

V České republice je nyní Úmluva v procesu ratifikace současně v obou parlamentních komorách. V Senátu získala podporu pouze ve výboru pro lidská práva, tři další výbory a komise ji podpořit odmítly. Do děje následně vstoupil předseda komory Miloš Vystrčil, který kritikům dokumentu vzkázal, že jejich odpor je „trochu jako boj proti tomu, abychom se polepšili“.

Neznají právo EU

Na začátku října k Istanbulské úmluvě přistoupila Evropská unie. A vznikla otázka, co to znamená pro platnost dokumentu v pěti členských státech, které mezinárodněprávní dokument doposud neratifikovaly.

Michal Franěk, vrchní ředitel sekce koordinace tvorby právních předpisů z ministerstva spravedlnosti, při jednání v Senátu uvedl, že úmluva neumožňuje vymáhat plnění úmluvy v ČR prostřednictvím justičních orgánů EU a rovněž například nenutí české zákonodárce zavést do legislativy pojem gender, který české právo doposud nezná, zatímco úmluva jej definuje.

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, která dlouhodobě bojuje za přijetí Istanbulské úmluvy Českou republikou, ale k její platnosti v EU pro Českou televizi uvedla: Přistoupení EU znamená například to, že se členské státy zavazují k přeshraniční spolupráci v ochraně obětí trestných činů v souvislosti se sexuálním a vztahovým násilím.

Europoslanec Tomáš Zdechovský upřesňuje, že se to týká pouze oblasti výlučné kompetence EU. „To se týká třeba otázek azylu či justiční spolupráce,“ vysvětluje. Ve všem ostatním je k platnosti třeba ratifikace v ČR.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

S konstrukcí, že dokument přes Evropskou unii začal platit i u nás, zásadně nesouhlasí také senátor a právník Zdeněk Hraba.

Ten říká, že v oblastech, které Úmluva řeší, nemá EU vůči členským státům prakticky žádné pravomoci. „Proto mluví hlasití nadšenci z ratifikace IÚ jen obecně o některých závazcích, protože nelze říct vůbec nic konkrétního,“ reaguje na výklad magistry Šimáčkové Laurenčíkové.

Jde tedy podle něj pouze o laciné gesto těch, kteří se místo reálné pomoci obětem zajímají pouze o teatrální pózy.

„Anebo o důkaz, že europoslanci, kteří hlasovali pro ratifikaci, neznají primární právo EU,“ dodává senátor pro ParlamentníListy.cz.

Podle práva nám přistoupením EU nevzniká žádný nový závazek, s výjimkou těch, které nám vznikly už v roce 2016, když jsme podpisem smlouvy zahájili ratifikační proces.

ParlamentníListy.cz oslovily s žádostí o objasnění svého právního stanoviska i zmocněnkyni Šimáčkovou Laurenčíkovou, která doposud možnosti vyjádření nevyužila.

Kde loví Putin?

V posledních dnech se na Twitteru začaly šířit zprávy, že odpor proti Istanbulské úmluvě je důsledkem podlehnutí ruské propagandě.

Třeba Jiří Pehe sdílel mapu Evropy s vyznačenými signatáři Úmluvy. „Mapa Evropy ukazující, které země ratifikovaly Istanbulskou úmluvu a které ne. Evropský Východ versus evropský Západ. Putinovi stačí jen pohled na tuto mapu, aby věděl, kde lovit. Jedno z velkých selhání současné vládní koalice,“ vzkázal.

 

 

Také TOP 09 naznačuje, že za odporem vůči Úmluvě stojí ruská propaganda.

 

 

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
S tím však senátor Hraba nesouhlasí. „Je to pitomost, respektive jedna z mála forem boje za Istanbulskou úmluvu, když jiné (skutečné) argumenty došly,“ vzkazuje.

A ohledně sympatií k Rusku připomíná, že ruskou ambasádu v Praze rádi navštěvovali i ti, kteří dnes za dokument bojují nejsrdnatěji.

„Největšími protagonisty boje za Úmluvu jsou piráti, kteří rádi navštěvovali ruskou ambasádu v Praze, aby se tam vyfotili, jak jedí pelmeně a nikdo je z proruské propagandy v mainstreamu nepodezřívá,“ připomněl.

Progresivisté očividně ztrácejí nervy při demokratické diskuzi a zkoušejí to tímto nesmyslným způsobem,“ souhlasí europoslanec Zdechovský. Podle něj zde probíhá zcela logická demokratická debata, ve které značná část veřejnosti i politické scény dospívá k názoru, že není dobré tento dokument přijmout. A děje se tak i v natolik odborném tělese, jako je Ústavně právní výbor Senátu, který ji označil za ideologický dokument, který v praktické rovině obětem domácího násilí nepomůže.

Místo racionální diskuze tady ale druhá strana zkouší hrát špinavou hru. Příště nás označí za fašisty? Fakt neskutečné,“ kroutí hlavou lidovecký politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Názor, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 08.10.2023 9:23:17
Já si myslím, že by se ČR opět měla aktivně zapojit do V4 a po boku Poláků, Maďarů a dnes snad i Slováků vetovat nebo nepodpořit řadu úmluv a dokumentů, které jednotlivým státům předkládá EU ke schválení. Istambulská úmluva a migrační pakt jsou jedními z nich. Od vlády Fialy a současného prezidenta to však lze těžko očekávat.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…