Špionáž proti spojencům. Z USA unikly dokumenty, je zle

10.04.2023 8:24

Na sociální sítě unikly tajné dokumenty z Pentagonu poskytující plány pro válku na Ukrajině k 1. březnu. Pentagon únik prověřuje. V pátek však přibyly na Twitter další dokumenty, které odhalily špionáž amerických zpravodajských agentur vůči svým spojencům – Izraeli a Jižní Koreji. Mossad měl dle uniklých dokumentů podpořit demonstrace proti vládě premiéra Benjamina Netanjahu a jeho plánované justiční reformě. Úřad premiéra dokumenty označil za lživé. Jižní Korea si chce s USA o úniku informací promluvit. Podle dokumentů měly USA vyvíjet nátlak na Koreu, aby pomohla s dodávkami zbraní na Ukrajinu. To by šlo proti jihokorejské politice o nedodávání smrtících zbraní zemím ve válce.

Špionáž proti spojencům. Z USA unikly dokumenty, je zle
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Pentagon

Na Twitteru a Telegramu se objevily utajované dokumenty podrobně popisující válečné plány USA a NATO pro válku na Ukrajině. The New York Times byly jedněmi z prvních, kdo o tom veřejnost informoval. Únik informací nyní vyšetřuje Pentagon. „Jsme si vědomi zpráv o příspěvcích na sociálních sítích a ministerstvo záležitost prověřuje,“ řekla zástupkyně tiskového tajemníka Pentagonu Sabrina Singh.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

Dokumenty neposkytují konkrétní bitevní plány ani nic, co by mohlo napovídat tomu, kdy plánuje Ukrajina zahájit svou ofenzívu, kterou mnozí předpovídají na začátek léta. Analytici tvrdí, že části dokumentů vypadají autenticky a Rusku tak mohou poskytnout cenné informace například o harmonogramu dodávek zbraní nebo o počtu ukrajinských vojáků. Dokument označený jako „přísně tajné“ nabízí stav plánů k 1. březnu 2023. Únik dokumentů se dá považovat za první průlom ruské zpravodajské služby od začátku války na Ukrajině.

Uniklé dokumenty jsou zdrojem obav pro americké zpravodajské agentury, píší britské noviny The Guardian. V pátek na Twitter přibyly nové dokumenty odhalující důvěrné informace získané americkými špionážními agenturami například i o amerických spojencích, mezi nimi například o Izraeli a Jižní Koreji.

Dokumenty obsahující informace o Izraeli tvrdí, že Mossad, zpravodajská služba Izraele, podpořil protesty proti reformě soudnictví izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ty v Izraeli probíhají už od ledna kvůli vládnímu plánu reformy soudnictví, která podle kritiků oslabí Nejvyšší soud a parlament tak nebude již nikdo kontrolovat. Izrael tyto zprávy, které značí, že USA svého spojence sledovaly, popírá. Úřad premiéra v neděli ve jménu Mossadu dokumenty odsoudil a označil za lživé. „Mosad a jeho vysocí představitelé nepodporovali – a nepodporují – zaměstnance agentury k připojení se k protivládním demonstracím, k politickým demonstracím nebo k jakékoliv jiné politické činností,“ stojí v prohlášení, o kterém informoval londýnský zpravodajský web Middle East Eye pokrývající události na Blízkém východě a v severní Africe.

Vládní úředníci z Jižní Koreji v neděli v prohlášení uvedli, že si nejsou vědomi toho, že by uniklé dokumenty měly naznačovat, že by je americké zpravodajské služby sledovaly. Plánují nicméně s USA projednat problémy, které tento únik informací vyvolal. Řekl to v neděli jihokorejský prezident Jun Sok-jol, informovala zpravodajská agentura Reuters. Jeden z dokumentů, které společnost Reuters získala, obsahuje interní komunikaci mezi vysokými jihokorejskými představiteli o nátlaku USA na Soul, aby pomohl s dodávkami zbraní na Ukrajinu. Dlouhodobou politikou Jižní Koreje totiž je nedodávat zemím nacházejícím se uprostřed válečného konfliktu smrtící zbraně.

Na dokumentu chybí datum, Jižní Korea v něm souhlasí s prodejem dělostřeleckých granátů, aby pomohla USA doplnit jejich zásoby. Korea však trvala na tom, že „koncovým uživatelem“ bude americká armáda. Jun Sok-jol se má s americkým prezidentem Joem Bidenem setkat 26. dubna při své návštěvě Washingtonu D.C.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen opravdový hlupák si může myslet,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseborovice , 10.04.2023 10:15:52
že si USA nekontrolují svoje spojence a nezasahují, když by si někdo z nich chtěl zavést demokracii a nezávislost !!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…