Spisovatel vydal knihu Liliputin: Ve srovnání s tím co zažívají lidi na Ukrajině jsou naše ceny energií detail

09.10.2022 16:55 | Glosa

Spisovatel Jan Němec se v rozhovoru pro Aktuálně.cz rozhovořil o lídrovi SPD Tomiu Okamurovi i o zdražování. To je podle jeho slov přijatelná daň za to, že státní hranici s Ruskem aktivně a s nasazením životů udržuje Ukrajina, a ne my.

Spisovatel vydal knihu Liliputin: Ve srovnání s tím co zažívají lidi na Ukrajině jsou naše ceny energií detail
Foto: FCB
Popisek: Tomio Okamura

Němec v rozhovoru ke své knize podívek Liliputin mimo jiné hovořil o tom, jak se v průběhu rusko-ukrajinského konfliktu proměňuje za více než půl roku nálada české společnosti. Co říká Němec tomu, že si Tomio Okamura (SPD) dal na předvolební billboardy heslo „Jsme proti válce“?

„Billboard ‚Jsme proti válce‘ jsem ještě neviděl, ale s podobným postojem jsem se během posledních měsíců setkal víckrát. Pamatuju si zejména na rozhovor s ředitelkou jedné galerie, která prohlásila, že nechce, aby ve válce umírali další lidé, a proto bychom Ukrajincům neměli posílat zbraně. Jenže nikdo ze zastánců tohohle názoru – a že se objevoval i mezi významnými intelektuály – neměl odpověď na to, co by se na frontě stalo zítra, kdybychom ukrajinské armádě pomáhat přestali. Představa, že Rusko poděkuje a zasedne k jednacímu stolu, mi připadá naprosto nerealistická, naivní, hloupá,“ poznamenal Němec.

Okamurovo heslo je pak podle jeho slov jenom ukázka čirého populismu. „Protože kdo by nebyl proti válce? Jenže to je přece právě ta tragédie – jste proti válce, ale kvůli okolnostem musíte jít bojovat. Chápu, že je část populace frustrovaná zdražováním, a nemyslím si, že bylo šťastné protivládní demonstraci bagatelizovat tím, že ji svolali nějací proruští aktivisté. Ve srovnání s tím, co teď prožívají Ukrajinci, jsou ale rostoucí ceny energií detail. Nebo je to spíš přijatelná daň za to, že státní hranici s Ruskem aktivně a s nasazením životů udržuje Ukrajina, a ne my,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…