Spojení Ruska a Číny: Analýza z Japonska varuje Ameriku

04.06.2014 11:03

Server ac24.cz přináší český překlad článku z časopisu The Diplomat vydávaného v Japonsku, který se zabývá tím, zda Rusko s Čínou uzavře formální alianci. Rozebírá důvody pro i proti a dochází k závěru, že pokud se USA nedopustí nějaké strategické chyby, tak ke vzniku formální aliance Ruska a Číny nedojde.

Spojení Ruska a Číny: Analýza z Japonska varuje Ameriku
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Nejprve článek poukazuje na podpis dohody, jež na třicet let zajistí Číně dodávky zemního plynu, kterou obě země podepsaly minulý týden. „Dohoda o zemním plynu je ziskem pro Čínu i Rusko, jelikož Čína si zabezpečí dlouhodobé dodávky zemního plynu z Ruska a Rusko může snížit svou závislost na evropských trzích stejně jako posílit ruskou pozici vůči západním sankcím,“ píše se v článku, který upozorňuje i na to, že mezi tím Čína s Ruskem provedly společné námořní cvičení ve Východočínském moři, čímž vyslaly odstrašující poselství Japonsku a USA.

Rusko-čínská spolupráce se rozšiřuje

Minulý týden navíc Čína s Ruskem vetovaly koncept rezoluce OSN o postavení Sýrie před Mezinárodní soudní tribunál pro válečné zločiny, navíc Čína s Ruskem už před tím vetovaly předchozí tři rezoluce Rady bezpečnosti OSN odsuzující Sýrii.

Došlo prý také k dohodě, že Čína s Ruskem prohloubí spolupráci na základě Konference o budování vzájemných vztahů a důvěry v Asii (CICA), což je nový bezpečnostní asijsko-pacifický aparát, ze kterého jsou pohodlně vyloučeny USA a Japonsko.

Hlavním spouštěčem je ukrajinská krize

Hlavním spouštěčem nové fáze rusko-čínské spolupráce je prý ukrajinská krize, která vážně poškodila vztahy mezi Ruskem a Západem, čímž Rusko dotlačila blíže k Číně. Dalším důvodem jsou vzájemné strategické potřeby jak u Číny, tak u Ruska, které chtějí vytvořit multipolární svět, jenž nebude pod dominancí USA. Například čínské šance na vítězství v námořním sporu s Japonskem částečně závisí na udržení dobrých vztahů s Ruskem. A z ruské perspektivy je rozšiřování NATO vážnou hrozbou ruské národní bezpečnosti. „Současné i budoucí schopnosti Ruska jsou však omezené, a tak zoufale potřebuje spolehlivého strategického partnera, kterým se ukazuje být Čína,“ podotýká The Diplomat.

Převáží zájem na vzniku multipolárního světa, nebo konflikty zájmů?

Ovšem názory na to, zda Čína s Ruskem postupují směrem k formální alianci, se různí. Někteří věří v to, že nová čínsko-ruská aliance se už vynořuje, a ta nakonec povede k multipolárnímu světu. Jiní ale poukazují na problémy v čínsko-ruských vztazích jako je historická nedůvěra, nedostatek společných hrozeb a konflikty zájmů ve Střední Asii.

Článek poměrně podrobně rozebírá argumenty pro i proti vzniku formální aliance a dochází k závěru: „Vypadá to tedy, že k formální alianci mezi Čínou a Ruskem v blízké budoucnosti z řady důvodů nedojde. Pokud nebudou USA vojensky ohrožovat jak Čínu, tak Rusko současně, tak k formální alianci nedojde. USA by však měly být opatrné, aby neudělaly další strategickou chybu, která jediná by takovou formální čínsko-ruskou alianci mohla zařídit.“

Celý článek zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…