Spojka Merkelové vydírala Česko, odhalil německý politik. Špidla a Zaorálek to popřeli. A nám už k tomu přišly nové informace

07.04.2016 16:05

Slovní válka mezi předsedou bavorské Alternativy pro Německo (AfD) Petrem Bystroněm a expremiérem Vladimírem Špidlou (ČSSD) nabírá obrátky.

Spojka Merkelové vydírala Česko, odhalil německý politik. Špidla a Zaorálek to popřeli. A nám už k tomu přišly nové informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Poté, co Bystroň uvedl pro ParlamentníListy.cz, že německá kancléřka Angela Merkelová vydírá prostřednictvím spolkové zmocněnkyně pro migraci Aydan Özoguzové Česko, ozval se Vladimír Špidla. Ten tuto informaci popřel, společně s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) na serveru Blesk.cz. To ovšem neušlo pozornosti předsedy bavorské Alternativy pro Německo Petra Bystroně, který nyní reaguje prostřednictvím serveru ParlamentníListy.cz.

I když Bystroň tvrdil, že Özoguzová vyzvala při své návštěvě Prahy českou vládu, aby přijímala migranty, Zaorálek a Špidla to popírají. „Diskutovali jsme o situaci, jak to vypadá v Německu, obecně pak záležitosti z oblasti integrace v EU,“ uvedl Špidla s tím, že debatu o tom, jak má Česko přijímat migranty, vůbec nevedli. Podle Bystroně je však paradoxní to, že sama Özoguzová vydala o své návštěvě Prahy tiskovou zprávu, ze které jasně vyplývá, že on sám říká pravdu. „Mým cílem bylo vybídnout Čechy, aby přijímali migranty v souladu s našimi závazky,“ cituje Bystroň Özoguzovou z rozhovoru pro deník Der Tagesspiegel.

„O své návštěvě Prahy navíc Özoguzová vydala tiskovou zprávu, kterou převzala různá média. Titulky zní takto: Özoguzová propaguje v Praze migranty. Článek pak pokračuje: Pověřenkyně spolkové vlády pro integraci volá v Praze po větší otevřenosti. Při návštěvě České republiky kritizovala pověřenkyně spolkové vlády pro integraci Aydan Özoguzová (SPD) výhrady (české strany, pozn. překl.) proti přijímání migrantů. Mezinárodní tisková agentura AFP pak napsala: Özoguzová vyzývá Prahu k větší otevřenosti vůči migrantům,“ všímá si Bystroň.

„Popírání zjevných skutečností pány Špidlou a Zaorálkem je velmi znepokojivé. Otázkou je, proč se snaží tajit, o čem opravdu s Özoguzovou jednali. Že by nátlaku Berlína už podlehli a teď se to snaží před českou veřejností pouze zamaskovat?“ ptá se závěrem.

Celý text Petra Bystroně:

Kdo lže: Špidla se Zaorálkem, nebo Bystroň a Özoguzová?

Ministr zahraničních věcí Zaorálek a šéf poradců předsedy vlády Špidla (oba ČSSD) popírají informace o nátlaku na českou vládu v průběhu dvoudenní návštěvy spolkové zmocněnkyně pro migraci Aydan Özoguzové, které zveřejnil na serveru parlamentnilisty.cz předseda bavorské AfD Petr Bystroň.

Bystroň upozornil na nátlak, který Berlín vytváří na Českou republiku. Doslova napsal: „Özoguzová vyzvala při své návštěvě Prahy českou vládu, aby přijímala migranty. Toto vměšování se do vnitřních záležitostí našeho státu ukazuje, kdo v EU udává tón.“ Toto chování označil jako „vydírání“ České republiky ze strany Německa.

Jak ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, tak jeho stranický kolega Špidla, kteří s Özoguzovou jednali, se snažili na dotaz Blesku budit dojem, že předmětem návštěvy nebylo přijímání migrantů z Německa: „Diskutovali jsme o situaci, jak to vypadá v Německu, obecně pak záležitosti z oblasti integrace v EU,“ uvedl Špidla. Na otázku Blesku, zda Německo diktovalo Česku, že má přijímat migranty, jak tvrdí Bystroň, Špidla uvedl: „„Takovou debatu jsme vůbec nevedli. Vedli jsme debatu o tom, jakým způsobem se pracuje s malými dětmi a tak, technicko-integrační věci. Špidla navíc napadl Bystroně: „Tato otázka se tam vůbec nevedla. Opravdu ne, to jsou z jeho strany skutečně neinformované řeči.“

Přitom sama Ozoguzová vydala o své návštěvě Prahy tiskovou zprávu, ze které jasně vyplývá, že Bystroň má pravdu.  V rozhovoru pro denník  Der Tagesspiegel říká Özoguzová  o své návštěvě Prahy doslovně: „Mým cílem bylo, vybídnout Čechy, aby přijímali migranty v souladu s našimi závazky...“

O své návštěvě Prahy navíc Özoguzová vydala tiskovou zprávu, kterou převzala různá média. Titulky zní takto:Özoguzová propaguje v Praze migranty. Článek pak pokračuje: Pověřenkyně spolkové vlády pro integraci volá v Praze po větší otevřenosti . Při návštévě České republiky kritizovala pověřenkyně spolkové vlády pro integraci Aydan Özoguzová (SPD)  výhrady (české strany, pozn. překl.) proti přijímání migrantů.(Mittelbayerische Zeitung). Mezinárodní tisková agentura AFP pak napsala: Özoguzová vyzývá Prahu k větší otevřenosti vůči migrantům.

Jak je vidět, Özoguzová se opakovaně vůbec nesnažila v Německu zastírat, že na Prahu vytvářela nátlak. Proč taky – vždyť je to její úkol. Do Prahy přijela ve funkci  spolkové zmocněnkyně pro migraci, zastupovala tady Angelu Merkelovou a její politiku. Již v sobotu do Čech přijede vícekancléř Sigmar Gabriel a samotná Merkelová se má v ČR objevit ještě v průběhu jara.

Popírání zjevných skutečností pány Špidlou a Zaorálkem je velmi znepokojivé. Otázkou je, proč se snaží tajit, o čem opravdu s Özoguzovou jednali. Že by nátlaku Berlína už podlehli a teď se to snaží před českou veřejností pouze zamaskovat?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…