Společná modlitba katolíků s muslimy v Praze: Jeden kostel odmítl, druhý svolil

09.08.2016 13:14

Muslimové v Praze rozdělili křesťany. Chtěli se totiž zúčastnit bohoslužby. V kostele sv. Ludmily na náměstí Míru byli odmítnuti, farnost u kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze na Vinohradech je přijala, píše server Echo24.cz. „Poprosili nás o to a my v přístupu do kostela nikomu nebráníme,“ řekl k tomu farář Jan Houkal.

Společná modlitba katolíků s muslimy v Praze: Jeden kostel odmítl, druhý svolil
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Čeští muslimové se zároveň rozhodli uspořádat shromáždění, na němž chtějí odsoudit násilí páchané Islámským státem. Jedním z organizátorů akce je evangelický farář Mikuláš Vymětal. Ten byl překvapen častými odmítnutími kněžích, kteří byli žádáni o to, aby na shromáždění vystoupili, či aby se čeští muslimové zúčastnili bohoslužby.

Kaplan Zachariáš Tomáš Kristek z kostela sv. Ludmily v Praze na Vinohradech si však za svým odmítnutím stojí. „Nevím, jestli bychom byli schopní nějakého porozumění na základě bohoslužby. Našim farníkům by se to nemuselo líbit. Musel bych to vědět dříve, abych to řekl lidem. Nic nebylo domluveno napevno,“ uvedl s tím, že žádost by musela jít také oficiální cestou přes arcibiskupství. 

Původní text ZDE.

Farář Jan Houdek z Římskokatolické farnosti u kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze na Vinohradech naopak shromáždění podpořil. „Oceňujeme, pokud se chtějí modlit za odmítnutí násilí činěného ve jménu jejich náboženství,“ uvedl. Vrchní vikář Augustin Beneš, který bohoslužbu povede, pak uvedl, že nepůjde o oficiální bohoslužbu smíření. „Bohoslužba bude vedena normálně. Účast na ní nemohu ani nechci nikomu zakázat. Nedáváme žádný oficiální souhlas, nemohu nikoho kádrovat,“ řekl. Beneš pak vystoupí i na ohlášeném shromáždění před kostelem na náměstí Jiřího z Poděbrad. 

Bohoslužba v rámci shromáždění Muslimové proti terorismu se uskuteční ve středu 10. srpna od 18 hodin. „Situace ve světě i samotné Evropě se již vyhrotila natolik, že je nutné, aby se muslimové přestali vyjadřovat pouze slovně a namísto toho se odhodlali k důraznému distancování se od takovýchto skupin. Proto je důležité uspořádat veřejné shromáždění a dát tento postoj najevo. Stojíme o lepší, výraznější a důraznější vyjádření,“ řekla pro ECHO24.cz organizátorka akce z centra Al Firdaus Romana Červenková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …