Společně truchlit je přirozené, pseudomoralisté! Ze Svobodného fóra přilétla ostrá nálož posměváčkům ze sociálních sítí

15.07.2016 17:36

Statusy na facebookových sítích a moralistické řeči kolem útoku v Nice rozlítily redaktorku SvobodnéhoFóra.cz Johanu Hovorkovou natolik, že napsala pěkně ostrý komentář. Uvedla, že společně truchlit je přirozené.

Společně truchlit je přirozené, pseudomoralisté! Ze Svobodného fóra přilétla ostrá nálož posměváčkům ze sociálních sítí
Foto: Youtube
Popisek: Teroristický útok ve francouzském Nice

„Po každém teroristickém útoku se na sociálních sítích strhne lavina reakcí, #prayfor hashtagů a smutných obrázků. Vzápětí se (samozřejmě kromě parazitů bez programu, kteří útoky vítají jako nástroj vlastní síly) začnou ozývat hrdinové, kteří tyto uživatele kritizují, nejspíš proto, že doma sami už mají zbraně a chystají se vyrazit bojovat proti Islámskému státu. Takový pseudomoralismus je ale k ničemu,“ uvádí a následně se strefuje do hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který se podle ní celé věci od rána vysmívá na Twitteru i na Facebooku. 

Původní text ZDE.

„Jako kdyby ti, které rozesmutní zpráva o 84 mrtvých, byli sami viníky tragédie. Není ale snad pozitivní, že lidé litují nevinné oběti? Dává někomu lítost povinnost bojovat, nebo naopak vylučuje, že by soucítící osoba chtěla proti terorismu dělat něco dalšího?“ zeptala se. Podle ní není žádný důvod zakazovat lidem truchlit.

Boj proti terorismu je podle ní otázkou států, policie, armády, tajných služeb nebo nadnárodních organizací, v jistých případech může být samozřejmě i posláním jednotlivců. „Je však přirozené, že se každá podobná tragédie – a ano, ta tragédie, která je k nám blíže a útočí tam, kde to sami známe, v situacích, které si dovedeme sami představit, působí více – jitří emoce. Odsuzovat fakt, že civilizovaní lidé litují oběti barbarských činů, je samo o sobě barbarské. Přestože na sociálních sítích se často exhibuje, jsou do jisté míry povrchní a nedá se říci, kdo doopravdy cítí to, co tam píše, je vyjádření soustrasti součástí našeho světa, součástí, kterou si musíme ponechat,“ uzavřela se slovy, že vysmívat se těm, kdo někoho litují, nevyjadřuje sílu, ale pózu hrdinů, kteří pro lepší svět sami neudělali ani tohle.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…