Společnou delegaci europoslanců KDU-ČSL a TOP 09 vede Niedermayer

05.06.2014 9:25

V české politice se spolu hašteří jako vládní a opoziční strana, v Evropském parlamentu ale našli budoucí europoslanci zvolení za KDU-ČSL a TOP 09 společnou řeč. V poslaneckém klubu Evropské lidové strany vytvoří společnou českou národní delegaci. Povede ji lídr kandidátky TOP 09 Luděk Niedermayer, někdejší viceguvernér České národní banky.

Společnou delegaci europoslanců KDU-ČSL a TOP 09 vede Niedermayer
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

"Dokážeme se dohodnout a společně pomáhat zlepšit Evropskou unii, což je v bytostném zájmu naší země," poznamenal Niedermayer. Je si prý vědom, že sedm českých poslanců v EPP je jen malou částí europarlamentu se 751 poslanci, díky spolupráci prý však i tato malá část má reálnou šanci se prosadit.

Michaela Šojdrová z KDU-ČSL míní, že dohoda o společné národní delegaci dává českým poslancům větší sílu při prosazování svých názorů uvnitř EPP. "Jsme se sedmi členy osmou největší národní delegací," připomněla. "Chceme dobře komunikovat. A myslíme, že zájmy České republiky by měly být nad úzkými stranickými zájmy," řekla ČTK politička, která se stalo místopředsedkyní české národní delegace v EPP.

Evropská lidová strana ůstává největší evropskou politickou frakcí

Evropská lidová strana bude mít v novém europarlamentu, který se na ustavující schůzi sejde na počátku července, celkem 221 poslanců. Přes jistou ztrátu tak zůstává největší evropskou politickou frakcí. Českých poslanců v ní bude působit sedm, čtyři zvolení na kandidátce TOP 09 a Starostů a tři lidovci.

TOP 09 je nyní v Česku v opozici, KDU-ČSL je nejmenší stranou nynější koaliční vlády s ČSSD a hnutím ANO. Vládní strany se ale na evropské úrovni rozešly do různých táborů - ČSSD logicky patří do sociálnědemokratické frakce a ANO už požádalo o možnost přidat se do liberálně orientované ALDE.

Nově zvolení europoslanci EPP se tento týden scházejí v Bruselu. Ve středu zvolili nového šéfa frakce, kterým se stal Manfred Weber (CSU) z Německa. Nahradil končícího Josepha Daula, který ale dál zůstává předsedou EPP. Na okraj "velkého" jednání EPP se tedy ustavila také její česká národní součást.

Lidová strana je prvním uskupením, které se po eurovolbách na konci května tímto způsobem konstituuje, intenzivně v Bruselu ale o formálním vzniku či povolební obnově svých frakcí jednají i další politická uskupení. Aby mohla být frakce ustavena, stačí 25 europoslanců, ovšem nejméně ze sedmi zemí. V centru pozornosti jsou nyní především snahy o spolupráci nejrůznějších nacionalistických a protievropských stran posílených v květnových volbách.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …