Spolek Johna Boka vyzývá Klause: Pane prezidente, neodcházejte

05.09.2012 11:22

Spolek Šalamoun oslovil v otevřeném dopise prezidenta Václava Klause a vyzval ho, aby se znovu ucházel o post hlavy státu v přímé volbě. Klaus už dříve prohlásil, že kandidovat nehodlá a navíc třetí funkční období za sebou nedovoluje ústava. Napsal server iDnes.cz.

Spolek Johna Boka vyzývá Klause: Pane prezidente, neodcházejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Výzvu ale obhajuje předseda spolku na podporu nezávislé justice John Bok: „Je nám známo, že podle článku 57 odstavce 2 Ústavy ČR  'nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou'. Stejné omezení znala ovšem také prvorepubliková ústava. Přesto byl Tomáš G. Masaryk zvolen čtyřikrát, a to při nezměněném způsobu volby.“

Pouze Jakl by se dokázal vypořádat s funkcí prezidenta republiky

Klaus by prý mohl být potřetí zvolen díky Listině základních práv a svobod. Podle ní mají mít všichni občané za stejných podmínek přístup k voleným a jiným veřejným funkcím. Klaus by byl jediným, kdo by neměl možnost zúčastnit se volby prezidenta za nových podmínek.

Spolku Šalamoun se nelíbí dosavadní uchazeči o funkci prezidenta republiky. Jediný, koho by podpořil, by byl Ladislav Jakl.

"Domníváme se, že z dosavadních uchazečů pouze Váš tajemník Ladislav Jakl má díky víceletému působení po Vašem boku jasnou představu, jak velké požadavky klade úřad prezidenta republiky na osobnost svého nositele a jak hluboko zasahuje do jeho osobního života, a byl by schopen se s nároky úřadu důstojně vypořádat. Známe jej, těší se naší oblibě a jeho zvolení bychom podporovali," cituje iDnes.cz vyjádření Boka.

Zeman a Schwarzenberg mají nejlepší léta za sebou

Vhodnými kandidáty by mohli být také Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Oba mají za sebou významnou politickou dráhu. Podle Boka mají ale nejlepší roky za sebou. 

Vladimír Dlouhý je prý příliš dlouho mimo svět politiky a Jan Fischer jen na krátko vybočil ze své šedivé kariéry statistika, když se stal předsedou vlády odborníků. Podle Boka je na obtíž i Fischerovo členství v KSČ. „Pokud se někdo hájí tím, že vstoupil do KSČ, aby se mohl profesně rozvíjet, vnímáme to jako doznání ke kariérismu a bezzásadovosti, což jsou u prezidenta republiky nežádoucí vlastnosti,“ míní předseda Šalamouna.

U jiných kandidátů, kteří se do volby přihlásili nejspíš z recese, se spolek Šalamoun obává, že by jejich případné zvolení mělo za následek poruchy v chodu státní správy. „Protože republika beztak prochází velmi obtížným obdobím svého vývoje, naplňuje nás to obavami z budoucnosti,“ prohlásil Bok v otevřeném dopise.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…