Spor Zemana a Sobotky: Promluvil Milan Chovanec, hovoří o nabouraném autu

03.02.2016 6:43

Sociálnědemokratický ministr vnitra Milan Chovanec se zastal v rozhovoru pro Aktuálně.cz svého předsedy Bohuslava Sobotky před útoky hlavy státu Miloše Zemana. Ten opakovaně Sobotku nazývá neumětelem a ňoumou, který sociální demokracii škodí.

Spor Zemana a Sobotky: Promluvil Milan Chovanec, hovoří o nabouraném autu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Chovanec se vyjádřil také ke skutečnosti, kterou Zeman vyslovil, a to je případné jmenování někoho jiného než Sobotky předsedou vlády po příštích volbách. Zeman právě zmínil i Chovance. To však ministr vnitra odmítá. Zároveň také varoval všechny Zemanovy sociálnědemokratické spojence, aby se ani nepokoušeli pomýšlet na nějaké vnitrostranické intriky.

„Jediný, kdo se může smát, je Andrej Babiš. Tak to přece chodí: Když se dva perou – a tady si nemyslím, že je Bohuslav Sobotka na vině – třetí se směje,“ podotýká k celé situaci Chovanec.

„Jen doufám, že naši hejtmani, které prezident na rozdíl od premiéra ocenil, snad jasně chápou, že pokud by teď strana nemluvilia jedním hlasem, tak nemá za pár měsíců v krajských volbách nárok na úspěch. A po volebním neúspěchu by se podobala nabouranému autu, které nikam nedojede. Snaha měnit vedení ČSSD je naprosto scestná. A jaké k takovým výzvám má Miloš Zeman důvody, se neodvažuju ani spekulovat,“ dodal k celému sporu také Chovanec. 

O Sobotkovi zároveň také prohlásil, že je úspěšným premiérem a úspěšným předsedou sociální demokracie. „Ano, má jiný styl politiky než Miloš Zeman,“ uvedl. Vládu pochválil za konkrétní výsledky – například snížení kriminality, zvýšení HDP či snížení státního dluhu. „Zkrátka Bohuslav Sobotka je – optikou možná ne dneška, ale určitě zítřka a popozítřka – vysoce úspěšným politikem a já naprosto odmítám přispívat k oslabení jeho pozice,“ řekl Chovanec. 

Celý text čtěte ZDE

Sobotky se Chovanec zastal i co se týče migrační krize. „Česká republika nezaznamenává žádný příliv migrantů, a to už v řádu týdnů a měsíců. Nechci toto téma podceňovat, ale myslím, že tady tím někteří lidé straší víc, než je zdrávo,“ uvedl. 

„Miloš Zeman si ale musí uvědomit, jestli to, co dnes dělá ve vztahu k Bohuslavu Sobotkovi, jemu prospívá, nebo škodí. Česká republika má strašně moc úkolů k řešení a půtky mezi nejvyššími představiteli země náš obraz v cizině zhoršují. A opravdu říkám: na vině není Bohuslav Sobotka,“ zdůraznil znovu Chovanec.

„Před dvěma lety jsme si v ČSSD zažili problém rozštěpené strany. Byl jsem tehdy velmi blízko toho a jsem rád, že se z toho strana dostala. Kdo má rozum, nebude opakovat staré chyby. A kdo rozum nemá, je ztracen. Bohuslav Sobotka dal tehdy šanci i těm, kteří stáli proti němu – kdo měl zájem pracovat, mohl. Jestli se ale ti, co stáli proti Sobotkovi, rozhodnou vstoupit do stejné řeky a udělat stejné chyby, může to být jejich konec. Druhá, třetí šance se v politice nedává. Myslet si, že bez jednoty a bez podpory svého vlastního předsedy lze vyhrát krajské volby, je strašně naivní,“ vyjádřil se také Chovanec. Velmi rázně také v závěru uvedl, že kdo chce kandidovat pod praporem sociální demokracie, musí ctít její zásady. Mezi ně patří i to, že strana má svého předsedu a ten ji vede do voleb. „A je třeba ho bránit,“ uzavřel.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…