Spor v ČSSD: Dienstbier podpořil "kroužkovací" iniciativu, kterou odsoudili Hašek a Sobotka

02.10.2013 8:44

Rozpory mezi špičkami ČSSD přetrvávají i v předvolebním období. Zatímco bývalý prezidentský kandidát Jiří Dienstbier podporuje iniciativu, aby voliči sociální demokracie využívali možnost kroužkováním zvolit kandidáty z jinak nevolitelných míst, místopředseda strany Hašek proti iniciativě ostře vystoupil.

Spor v ČSSD: Dienstbier podpořil "kroužkovací" iniciativu, kterou odsoudili Hašek a Sobotka
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jiří Dienstbier na sjezdu ČSSD v Ostravě

„Vždy kroužkuji a využívám plný počet přednostních hlasů, které zákon nabízí,“ uvedl v rozhovoru pro server Lidovky.cz Jiří Dienstbier. A proč osobně iniciativu „Volím ČSSD. A budu kroužkovat!“ podpořil?

„Chtěl jsem připomenout, že by lidé neměli vybírat jen stranu, ale i kandidáty. Mají právo si vybrat podle sebe a ta výzva je jednou z těch možností.“ Dienstbier je dlouhodobě považován za lídra levicově-liberálního křídla ČSSD, do kterého po svém nedávném vstupu do oranžové strany patří i Patočka (expředseda Strany zelených). Skupina orientující svůj zájem na ekologická, lidskoprávní, genderová a podobná témata se dlouhodobě vymezuje proti prezidentu Zemanovi a jeho příznivcům uvnitř ČSSD, soustředěným kolem místopředsedy Michala Haška.

Sám Hašek nejnovější "kroužkovací" iniciativu odsoudil: "Považuji iniciativu Jakuba Patočky a spol. vůči ČSSD za velmi nešťastnou. Lidé v krajích znají místní kandidáty ČSSD a dokáží sami posoudit jejich dosavadní práci, nepotřebují hraběcí rady z pražských kaváren koho volit. Doporučuji proto nejen Jihomoravanům, aby se řídili zdravým rozumem a vlastními zkušenostmi při podpoře jednotlivých kandidátů a děkuji každému voliči v České republice, který dá hlas ČSSD."

Podle serveru Lidovky.cz mezi zástupce zmíněné občanské iniciativy patří například Jakub Patočka, Anna Šabatová, Erazim Kohák. Doporučuje dvojice mužů a dvojice žen v každém ze 14 krajů. Iniciativa chce přispět k výběru co nejdůvěryhodnějších kandidátů a také posílit zastoupení žen v Parlamentu.

Vedle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky se iniciativa, která seznam doporučených kandidátů zveřejnila i na internetu, hlásí k osobnostem typu Jiřího Dienstbiera, Vladimíra Špidly, Lubomíra Zaorálka nebo Aleny Gajdůškové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…