Spory v ODS. Nečas prý štve Středočechy

19.06.2012 8:53

ODS se v posledních měsících sice rozpadala pod rukama vládní koalice, strana sama však držela pohromadě. Nyní se však zdá, že opět posiluje vnitrostranická opozice proti premiéru Nečasovi. Jejím vůdcem je bývalý předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř a jeho spojenci z řad středočeské ODS.

Spory v ODS. Nečas prý štve Středočechy
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

Nedávno se podle MF DNES mezi oběma křídly odehrál zásadní spor o obsazení funkce předsedy Nejvyššího kontrolního úřadu. Zatímco premiér prosazoval poslankyni Zdeňku Horníkovou, Středočeši tlačili bývalého ministra Ivana Fuksu, patřícího do jejich skupiny. Oba politicky aktivní kandidáty nakonec občanským demokratům vetovala TOP 09 a obsazení křesla v čele NKÚ tak zůstává otevřené, ovšem kauza způsobila eskalaci vnitřních sporů v ODS.

Ty navíc přiživil premiér Nečas, když společně s ministrem Hegerem šel proti vlivnému poslanci Marku Šnajdrovi ze skupiny Středočechů. Nejprve prosadili, aby Všeobecná zdravotní pojišťovna ukončila projekt IZIP, aniž věc konzultovali se Šnajdrem, který ve VZP dělá předsedu správní rady. Následně pak odvolali ředitele Státního úřadu pro kontrolu léčiv, který byl dlouholetým Šnajdrovým spojencem.

V některých otázkách se ke Středočechům přidávají i další nespokojení poslanci, především z pražské ODS. Premiéra kritizuje zejména poslanec Boris Šťastný. Vyčítají premiérovi především zvyšování daní a rovněž církevní restituce.

„ODS se nechává manipulovat ministrem Kalouskem. Co řekne, na to mu kývneme,“ stěžuje si jeden z nespokojených poslanců. I předseda klubu a „nečasovec“ Zbyněk Stanjura podle MF DNES připouští, že v rámci strany probíhají ostré debaty. „Ale to je výhoda ODS, ne slabina,“ namítá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…