Spousta pitomců tu pořád podporuje Putina, nechápali Moravec s geografem Romancovem. Drábová vyprávěla o grázlovi a atomovce

08.05.2022 15:17 | On-line

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce byli předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová a politický geograf Michael Romancov. Debatovali, zda ruský prezident Vladimir Putin nakonec nařídí odpálit taktické jaderné zbraně. Drábová spekulovala, co by se mohlo dít, kdyby Putin opravdu byl velký „grázl“. A Romancov podotkl, že v Česku i na Slovensku žije stále mnoho „pitomců“, kteří Putina podporují.

Spousta pitomců tu pořád podporuje Putina, nechápali Moravec s geografem Romancovem. Drábová vyprávěla o grázlovi a atomovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Romancov oznámil, že Putin už rozeslal dopisy Ukrajině a Gruzii, kde poblahopřál oběma zemím k vítězství nad nacistickým Německem.

„Zdůraznil, že je třeba všemi silami bojovat proti obrození nacismu, popřál všem, zejména veteránům a bla, bla, bla. To prohlášení znělo docela smířlivě a klidně. Což ale neznamená, že by tak musel vypadat ten zítřek. Já si myslím, že bude chtít pronést zásadní projev, kterým by se zapsal,“ uvedl politický geograf.

„Je možné, že Putin sáhne k tomu, že už se nekoná speciální válečná operace a začne mluvit o válce. Ale pokud dojde k této podstatné rétorické změně, tak tam je potom otázka, co to udělá s ozbrojenými silami Ruské federace,“ rozvedl svou myšlenku politický geograf s tím, že bezpečnostní experti upozorňují, že by to v první fázi situaci na ukrajinském bojišti moc nezměnilo.

„Ale umožňovalo by to stáhnout obrovské množství mužů z jejich rodin a z práce a dostat je pod ještě větší kontrolu,“ pokračoval Romancov s tím, že na konci května a začátku června se ocitnou bez práce lidé, kteří do konce února pracovali pro zahraniční firmy, které se po zahájení války proti Ukrajině z Ruska stáhly. Tři měsíce musely ještě vyplácet lidem mzdu, ale toto období teď končí a Putin by tím, že stáhne muže do armády, mohl zamaskovat míru nezaměstnanosti vyvolanou odchodem západních firem. To všechno jsou věci, o kterých lze spekulovat, ale co se bude reálně dít zítra, to nevím,“ upozornil Romancov.

Osobně nepochybuje, že ať už Putin řekne cokoli, armáda ho poslechne. „Když přijde z Kremlu rozkaz jiný, tak já jsem přesvědčen, že v tuto chvíli ho armáda prostě poslechne,“ prohlásil Romancov.  

Drábová konstatovala, že Ruská federace a „dezinformační scéna“ pracují se strachem lidí. Proto Vladimir Putin hrozí použitím jaderných zbraní. „Já myslím, že je to pokračování hry se strachem,“ poznamenala Drábová s tím, že vždy, když se ve veřejném prostoru objevují slova o radiaci a o možné jaderné válce, tak to nemalou část společnosti znejistí.

„Můj odhad je takový, že sám Putin se bojí toho, co je jaderná válka, takže nepoužije ty velké jaderné zbraně. Ale může využít taktické jaderné zbraně na určitém území, třeba jako je ten Azovstal, ale většina takových zbraní se silou ani neblíží k síle zbraní, které byly využity v Hirošimě a v Nagasaki. Co tím chci říci, je to, že i když by tyto zbraně Putin použil, tak ty výsledky budou vesměs lokální. Musíme si uvědomit, že štěpné produkty vznikají, jen když probíhá štěpná reakce, což jsou u bomby zlomky vteřiny, pak se ten proces prostě zastaví,“ upozornila Drábová s dovětkem, že několik kilometrů od epicentra takového výbuchu by se po týdnu lidé mohli vrátit.

„I kdyby Putin byl takový grázl, že by použil taktickou jadernou zbraň na území Ukrajiny, což může být, no tak Západu se to nedotkne. Česka taky ne,“ dodala po chvíli předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Romancov zmínil, že Putin, který ve válce nevyhrává, může udělat leccos. „Zdá se, že ruský medvěd si ukousl příliš velké sousto a teď neví, co s tím. A situace se možná ještě zhorší tím, že Rusko prohrává. Pokud tady máte agresivní mocnost, která ve válce vyhrává, tak to je jedna věc. Ale pokud tady máte agresivní mocnost, která prohrála, ale přitom prohraje takovým divným způsobem, tak to je v mnoha ohledech možná ještě nebezpečnější situace,“ varuje Romancov.  

„Můj odhad je, že on (Putin) bude říkat, že to, co předvídal, tak to že se reálně děje. Rusko si mohlo vybrat, a vybralo si válku. Teď tu válku má, a může ji prezentovat jako vítěznou. Ale z čeho chce to vítězství uvařit, na to mi fantazie nestačí,“ pokračoval.

Nakonec konstatoval, že rozpoutáním války na Ukrajině Rusko ztrácí pověst ve světě a řada lidí se na největší zemi na světě začíná dívat jinak než před 24. únorem. „I když i v Česku a na Slovensku je pořád sousta pitomců, kteří pořád považují Putina za to pravé ořechové,“ pravil Romancov.

Teď je podle něj na západních politicích, včetně politiků českých, aby veřejnosti jasně říkali, co je Putin zač, a aby něco dělali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…