Spousta přešlapů. Ostuda. Jak to dnes vypadá uvnitř KSČM? Josef Skála promluvil

20.12.2019 14:48

Komunista Josef Skála Parlamentním listům sdělil, jaká je v současnosti situace v KSČM. Komunistický předseda Vojtěch Filip prý zostouzí oddělení, které Skála zastával. Skála navíc prý mohl zařídit KSČM celoplošnou televizi. Filip to však prý zatrhl. „Stanice s půl miliónem pravidelných diváků už tehdy žijící z reklamy už pět let a bez jediného dluhu. Z demagogie, která tu šanci pohřbila, vstávají vlasy dodnes. Tady už nešlo jen o zavilou averzi,“ napsal.

Spousta přešlapů. Ostuda. Jak to dnes vypadá uvnitř KSČM? Josef Skála promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nominační projev Josefa Skály

Lídr vnitřní opozice v KSČM Josef Skála se Parlamentním listům vyjádřil k současné aktuální situaci v KSČM. Prý lidé očekávají více stanovisek KSČM, ta však v mnoha otázkách mlčí. Navíc, když už nějaké stanovisko vydají, tak prý není žádná sláva. „Jsem ten poslední, kdo by chtěl vlastní straně ještě přitížit. Nad drtivou většinou dluhů si věším zámek na ústa,“ napsal.

Anketa

Bojíte se Číny?

7%
93%
hlasovalo: 20459 lidí

Dle Skály jsou však takové situace, kdy i to vlastní straně přitíží. „Je to i případ sobotního prohlášení V. Filipa o kolapsu IT systému v benešovské nemocnici. Označil ho za ‚kybernetický útok, spáchaný těmi, kdo usilují o český majdan, o státní převrat‘. Ti, koho měl na mysli, ho za to poženou před soud,“ popsal. Dále se táže, zda máme tedy po ruce fakta, jakými by se dal spor vyhrát. Pokud ne, tak to prý skončí dárkem těm, kteří si ho ani náhodou nezaslouží. Jistě si to nezaslouží už vůbec členové a příznivci komunistů.

„Ve snaze o ‚český majdan‘ se tu po zákonech dupe už roky. V míře a způsobem, který lze doložit zcela nezvratně. Právě to se však neděje. Ani na adresu fanatiků volajících po válce s jadernou mocností a vyhrožujících šibenicemi jejich ministrům. Takhle se levicová politika nedělá. Tohle je diletantská atrapa. Lidé, kteří jsou komunisty z bezelstného přesvědčení, jsou v ní nevinně. A právě to nemůže nezaznít nahlas. Jménem jich všech,“ psal dále.

To však dle Skály nebyl jediný přešlap, jakého se předseda Filip v projevu měl dopustit. Dalším mělo být to, když se roztesknil nad prací Institutu české levice. Prý prohlásil, že za víc než půlroční fungování dosáhl více než ideologické oddělení za dva roky práce. „Říci to za mé přítomnosti, dopadne stejně, jako když na mne zkusil svést debakl v parlamentních volbách nejhorší od roku 1921. Po odpovědi, která mu ty bábovičky rozkopala, slíbil i na kamery, že do čela strany už kandidovat nebude – aby to, co viděly statisíce diváků, označil za ‚mediální manipulaci‘ už tři dny na to,“ sdělil rázně Skála. Navíc dle Skály má tento institut vlastní web, na jehož provoz má inkasovat miliony od státu. To, jak posunul levici v České republice, ponechal ke zvážení Skála čtenářům.

Prý on sám v ideologickém oddělení zvládal daleko závažnější témata, navíc prý s většími experty, větším publikem, a hlavně to zajišťoval pouze svými silami, bez milionů od státu. „Podobné oddělení, nazvané trochu jinak, má stranická centrála i dnes. To, které V. Filip ostouzí, stíhalo i řadu jiných, a ještě náročnějších úkolů. Dneska se po nikom nežádají. A je to znát,“ informoval.

Prý pokud by si Filip troufl k diskuzi, tak je Skála k dispozici. „V době, kdy jsem za daný úsek odpovídal, fungovalo informačně-argumentační zázemí, o němž se teď KSČM ani nesní. Zahrnovalo každodenní ‚reader´s digest‘ z médií zajišťovaný vlastními silami a zachycující všechny otázky směrodatné pro vlastní postup. Teď je to pouhá počítačová selekce článků, v nichž se vyskytuje pojem KSČM, za niž se navíc platí třetí straně. Nové rubriky na webu KSČM, které jsem zavedl, jsou buď ve stavu z dob, kdy jsme byli rozprášeni anebo byly rovnou zrušeny. Patřily k nim i www.stripkyzesveta.cz, které vydávám už od roku 2012. Bez nároku na sebemenší odměnu jsem je zahrnul i do informačního systému KSČM. ‚Čistka‘ po posledním sjezdu strany je z něj vyřadila. Zázemí, které se V. Filip tolik pochvaluje, se nezmůže ani na zlomek toho, co zvládá internetová revue ‚marxisty na volné noze‘, kterou neživí státní kasa ani stranické příspěvky. Když jsem chtěl politický institut, na nějž má právo každá parlamentní strana, založit já, V. Filip do toho hodil vidle. Česká levice mohla mít informační, argumentační i programový servis, který jí chybí už přes dva roky,“ psal dále.

Anketa

Podporujete stávky a hladovky za klima?

2%
98%
hlasovalo: 20320 lidí

To však nebylo vše. Ke konci článku Skála připomněl, jak mohli mít komunisté svou vlastní televizi s dosahem půl milionů pravidelných diváků, kterou se podařilo Skálovi zajistit za deset milionů. Koupi Filip však prý zatrhl. Televize navíc prý byla 5 let bez dluhů a uživila se z reklam. „Televize, kterou by nepásla druhohorní pravice ani velkokapitál, by dávala slovo osobnostem, které dnes na obrazovku nesmí. A nutně tak nastavovala zrcadlo hrstce těch, které před kamery zvou moc rádi a mají pro to i důvody, jež nejsou složitou tajenkou. Zařízly mediální průlom levice tyhle obavy? Všem, kdo to tak vidí, to rozmlouvat nehodlám. Stejně by se to nepovedlo,“ zakončil.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…