Spravedlnost podle wollnerovců. Divák vždy přesně pozná, co si má myslet

30.06.2020 15:39

Komentátor Jan Januš se na serveru Info.cz rozepsal o pořadu České televize Reportéři ČT, jenž se zabývá investigativní žurnalistikou. Podle jeho slov však někdy připomíná vyšetřovatele v nejširším slova smyslu, občas dokonce supluje roli soudů. "Když si Reportéři ČT hrají na soudy, spravedlnost pláče," konstatuje Januš.

Spravedlnost podle wollnerovců. Divák vždy přesně pozná, co si má myslet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo České televize

Januš ve svém komentáři pokládá otázku, která je podle něho dlouhodobě na stole. "Zda se (nejenom) veřejnoprávní publicistika má do takovéto polohy vůbec kdy dostat. A když už se něco takového děje, měly by se rovněž držet standardy, které musí být právě pro justici určující: tedy hledat 'spravedlnost' nestranně a bez počátečního rozhodnutí, na čí straně je vlastně pravda," poznamenal Januš. 

Následně zmínil konkrétní příklad - když pořad zpochybnil rozhodnutí Ústavního soudu v kauze zámku Opočno. Reportáž dle jeho slov byla vystavěna tak, že divákovi muselo být jasné, "kde je pravda". "Nestandardně se tvůrci pořadu chovali třeba k dřívější šéfce Exekutorské komory ČR Pavle Fučíkové a do centra pozornosti se opakovaně vrací třeba i reportáž o údajném udavačství jedné z lidických žen," poznamenal Januš.

"O pomyslných mediálních soudech a o tom, že v dnešní rychlé době nebývá v řadě skutečných i umělých kauz rozsudek tím nejdůležitějším, se toho napsalo už hodně. Nikdy asi nepřimějeme všechny k tomu, aby skutečně respektovali jednu ze základních právních zásad stanovující v trestních kauzách presumpci neviny, a pokud možno ji akceptovali i v jiných sporech, třeba těch, které se týkají majetku. Musíme se ale pozastavovat nad tím, když tyto základní hodnoty při své práci úplně nedrží novináři. I na základě jejich výstupů si totiž veřejnost vytváří obrázek o fungování jednotlivých lidí i firem, což pro ně může být společensky i byznysově likvidační. I když je soudy později zprostí obžaloby, bezdůvodné šrámy na reputaci často zůstanou," uzavřel Januš s tím, že je v pořádku upozorňovat na všelijaké nepravosti, ale v seriózních pořadech a zejména na veřejnoprávní televizi nemůže platit, že když se kácí les, létají třísky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…