Sputnik? Zbytečně se to démonizuje, nechápe Prymula. Vztahy s prezidentem mu to prý nekazí

26.03.2021 12:26

Jednou z výrazných a polarizujících tváří boje s koronavirem se nepochybně stal exministr zdravotnictví epidemiolog Roman Prymula. Jako současný poradce prezidenta Miloše Zemana promluvil v rozhovoru pro server Aktuálně o ruské vakcíně Sputnik V, kterou pro očkování hlava státu prosazuje. Podle Prymuly se celá věc „zbytečně démonizuje“.

Sputnik? Zbytečně se to démonizuje, nechápe Prymula. Vztahy s prezidentem mu to prý nekazí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Prymula se mimo dění dostal kvůli několika svým chybám. Po sezení v restauraci na Vyšehradě musel skončit jako ministr, po účasti na fotbalovém zápase pár hodin poté, co volal po tvrdém lockdownu, pak skončil i jako poradce premiéra. „Bohužel, v politice se vždycky hledá nějaký viník, zástupný viník, čert třetí kategorie. Politika pro mě opravdu není,“ říká.

I přesto se však politice nevzdálil úplně – prezident z něj udělal svého poradce. Prymula však odmítá, že by se tak stalo především proto, aby mu pomohl dostat do Česka ruskou vakcínu Sputnik V. „Žasnu, jak se problematika Sputniku démonizuje. V mé spolupráci s panem prezidentem je Sputnik naprosto okrajová věc,“ zdůraznil, že prezidenta zajímá řada dalších věcí kolem zdravotnictví než jen Sputnik. „O Sputniku jsme mluvili asi dvě minuty,“ podotkl.

Celý rozhovor ZDE

Stále si trvá na svém názoru, že očkování Sputnikem by bylo ve prospěch občanů.  „Konstrukčně je Sputnik výrazně lepší než AstraZeneca. A určitě by řada lidí přivítala větší výběr i množství vakcín, aby se mohli naočkovat. Bohužel, vše se zpolitizovalo, a teď je to opravdu hon na čarodějnice,“ říká epidemiolog.

Připomíná, že díky tomu by bylo dostatek vakcín a dosáhli bychom standardní proočkovanosti. „Tak by nezemřelo možná tisíc, tisíc pět set osob. Takže každý měsíc zpoždění znamená obrovský počet zemřelých. Žádná vakcína není tak nebezpečná. Tato pointa bohužel řadě lidí uniká,“ dodává Prymula.

Někteří lidé vás kvůli podpoře Sputniku zařadili mezi ty, kteří nekriticky podporují Rusko. A vzhledem k tomu, že jste se v minulosti jako ředitel nemocnice v Hradci Králové snažil o vznik kliniky tradiční čínské medicíny, tak rovněž za podporovatele Číny. 

Komentoval i kritiku, která na jeho osobu kvůli podpoře vakcíny Sputnik míří, a sice že tak nekriticky podporuje Rusko. „Moje aktivity nemají s politikou ani s mými politickými názory nic společného, to je nesmysl. Na rovinu, například v Rusku jsem byl za svůj život asi tak čtyřikrát, v USA asi třicetkrát. A stále si myslím, že například v oblasti psychosomatické tato medicína oprávnění má a řadě lidí pomohla,“ dodal prezidentův poradce Roman Prymula závěrem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…