Sputnik na omikron nejlepší! Pochlubil se Putin. Jak to je?

27.01.2022 9:51

V Evropě i v jiných částech světa již nějakou dobu dominuje varianta omikron, která dle tvrzení vědců obchází dostupné očkování. A z Itálie přichází překvapivá zpráva. Lepší výsledky vůči omikronu má ruská vakcína Sputnik V než ta od firmy Pfizer. Úroveň protilátek účinných vůči omikronu dle preprintu studie Italského institutu pro výzkum nakažlivých chorob klesá u očkovaných Sputnikem pomaleji. Vladimir Putin se tímto pozorováním nezapomenul pochlubit. Studie je nicméně předběžným preprintem a byla financována z ruských zdrojů.

Sputnik na omikron nejlepší! Pochlubil se Putin. Jak to je?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Prezident Ruské federace Vladimir Putin se přes videohovor spojil se špičkami italských firem. Jeho proslov se týkal převážně vzájemných ekonomických vztahů, investic, počtu firem působících v Rusku a jiných ekonomických ukazatelů, ovšem zazněly v něm i zmínky o koronaviru a ruské vakcíně Sputnik V.

Více ZDE

Ruský prezident uvedl, že krize způsobená pandemií zasáhla Rusko méně než jiné státy, za rok 2021 rostlo ruské HDP tempem přibližně 4,5 procenta a nezaměstnanost zůstala na úrovni 4,3 %.

„Samozřejmě to, že Rusko a Evropská unie nedokončily proces vzájemného uznávání vakcín a očkovacích certifikátů, v žádném případě nesvědčí obchodním cestám a kontaktům,“ připomenul Putin.

„V tomto ohledu bych chtěl připomenout společný rusko-italský projekt srovnávání vakcín, který proběhl v Italském institutu pro výzkum nakažlivých chorob, který jasně ukázal, že ruský Sputnik V má největší schopnost neutralizovat virus ve variantě omikron a znovu dokázal jeho účinnost,“ řekl ruský prezident.

O této studii informovala i agentura Reuters, dle této studie úroveň protilátek účinných proti variantě omikron klesá u lidí očkovaných Sputnikem pomaleji než u těch, kteří byli očkováni vakcínou od Pfizeru. Nicméně jedná se o preprint studie s malým počtem účastníků. Jak autoři studie přiznávají, byla financovaná ruským investičním fondem, trvají však na tom, že nemají žádný střet zájmů a dodrželi při testování všechny platné normy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…