Sráči Češi? Jaroslav Hutka je pro přijetí 50 dětí ze Sýrie: Budeme pak šťastnější a bohatší

12.09.2018 12:34

Až padesát sirotků ze Sýrie by mohlo přijít do Česka. Tento plán stále prosazuje europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). A jednat se o tom bude dokonce i na půdě českého Senátu, a to již tento pátek. Píše o tom server HlídacíPes.org. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Sráči Češi? Jaroslav Hutka je pro přijetí 50 dětí ze Sýrie: Budeme pak šťastnější a bohatší
Foto: repro foto youtube.com
Popisek: Jaroslav Hutka

U kulatého stolu, který svolal předseda Výboru pro záležitosti EU Václav Hampl, se sejdou zástupci vlády, ministerstev zahraničních věcí a vnitra i v Česku žijící syrské komunity. Inspirací celého plánu je iniciativa zachráněného uprchlického Wintonova dítěte, britského lorda Dubse. 

Šojdrová tak sbírá podporu pro to, aby Česko přijalo pět desítek dětí mladších osmnácti let, které osiřely – převážně jde o chlapce ve věku od 12 do 17 let. „Rozhodně kvůli tomu nečekám slávu, naopak musím těžce vysvětlovat, že máme projevit solidaritu a tím spíše u dětí. Nechci to také dělat sólově, ale v dohodě se širší komunitou a s politiky KDU-ČSL,“ uvedla Šojdrová s tím, že vnímá, jak jde o politicky ožehavé téma. A má podporu právě Hampla, jehož podle jeho slov neopustil patologický optimismus. 

Původní text ZDE.

„Jsem přesvědčen, že navzdory strachu z imigrace z afrických zemí a z Blízkého východu, který dnes v ČR dominuje, existuje významná část občanů, pro něž je účast, soucit a pomoc lidem postiženým válkou, přírodními katastrofami nebo despotickými režimy velmi významnou hodnotou,“ dodal.

Šojdrová následně podotkla, že rozumí lidem, kteří mají obavy, neboť ona je má též. „Ale skupiny nezaopatřených sirotků se může bát jen hlupák nebo sobec. Vždyť je to naopak prevence jejich budoucí radikalizace. Jediné, co je zapotřebí, je politická odvaha,“ uzavřela se slovy, že není nutné dětem hned udělovat azyl.

„Pomoci pár dětem, kterým válka a krutý režim ničí život od mala na mnoha frontách, ale nejdrsněji ztrátou obou rodičů, je snad to nejmenší, čím můžeme svoji lidskost realizovat,“ dokončil pak pro server HlídacíPes.org Hampl.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

„Přijmout ty děti – a hned. Pokud se tady vynoří další mamrd, co mě vyzve, ‚ať si je teda vezmu k sobě domů‘, tak říkám: ‚Jo.‘ Celoročně to nejspíš kapacitou nedáme, ale mám dům se zahradou u Berounky a nějak se sem vejdem, aspoň jako na letní byt, na víkendy, kolem jsou louky a lesy a v Dobřichovicích kulturní lidi na úrovni. Náchylnější mrňousové pod střechou, dobrodružnější nátury va stanech na zahradě. Jsem sice v baráku sám chlap, ale moji blízcí by jistě přiložili ruku k dílu a pomohli by dětem zapomenout na strašný trauma ztráty rodičů a domova. A trochu bychom poopravili obraz Čechů coby malověrnejch sráčů,“ poznamenal dramatik David Drábek na svém facebookovém profilu.

„Na farách je místa dost, ale sirotci by mohli být katolickým klérem v mravním ohrožení... jinak funguje ekonomický zákon, že ti, kteří pomáhají, bohatnou. Švédský i německý státní rozpočet jsou v dost velkém přebytku. Existuje i psychology potvrzené pravidlo, že lidé, kteří pomáhají, jsou šťastnější. Ale my chceme žít v chudém a neštastném Česku,“ zareagoval pak v diskusi zpěvák Jaroslav Hutka.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…