Sranda nekončí: Valachová odmítla dělat ombudsmanku. A Stanislav Křeček...

14.01.2020 9:47

Exministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD ombudsmankou nebude, sama odmítla možnou nominaci. Rozhodnutí zveřejnila v úterý ráno na svém facebookovém profilu. Podle svých slov chce dokončit práci ve Sněmovně. Mezitím se bývalý zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček rozepsal o „těžkém rozhodování“.

Sranda nekončí: Valachová odmítla dělat ombudsmanku. A Stanislav Křeček...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Možné řešení situace, kdy bývalá šéfka resortu spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO po veřejném tlaku odmítla prezidentovu nominaci na post veřejné ochránkyně práv z důvodu své spolupráce s komunistickým prokurátorem Urválkem, se opět vzdálilo.

Kateřina Valachová, současná poslankyně za ČSSD, sama odmítla možnost být „náhradnicí“ za Válkovou a ucházet se post ombudsmanky. Tuto variantu podle svých slov zvažoval šéf sociálních demokratů Jan Hamáček a podporu měl též u prezidenta Miloše Zemana. Valachová chce zůstat ve Sněmovně.

Anketa

Pokud se Jaromír Soukup rozejde se Zemanem, budete dále koukat na TV Barrandov?

41%
22%
hlasovalo: 10608 lidí

„Mám institut ombudsmana v nejvyšší úctě – nejen kvůli jeho významu pro společnost a demokratické uspořádání země, ale i pro skutečnost, že prvním ombudsmanem v naší vlasti byl Otakar Motejl, člověk, který pro mne vždy byl a bude jedním z největších lidských i odborných vzorů. Podstatná část mé právnické profesní dráhy je spojena právě s Kanceláří veřejného ochránce práv a ochranou práv občanů. Pokračovat v ní v roli ombudsmana by byla pro mě čest. Avšak v tuto chvíli není diskuse o mé kandidatuře možná,“ napsala na sociálních sítích Kateřina Valachová.

Vedou ji k tomu tři důvody. „Nemohu uvažovat o kandidatuře v okamžiku, kdy již proběhly nominace ze strany obou ústavních institucí, které jsou k tomu určeny, tedy nominace Senátu Parlamentu České republiky na straně jedné a nominace prezidenta na straně druhé. Pokud by v tuto chvíli mělo dojít k nějakému dodatečnému doplnění kandidátů, byl by to dle mého odborného názoru krok, který by mohl zpochybnit následnou volbu – ať již by byl zvolen kdokoliv.
Toho přirozeně nechci být příčinou,“ jmenuje první.

„Druhý důvod je čistě lidský. Mezi kandidáty, které nominoval Senát České republiky, je i Vít Schorm, můj dlouholetý kamarád a kolega. Společně každý rok od úmrtí Otakara Motejla chodíme na Vyšehrad uctít jeho památku a zapálit svíčku. Byla bych velmi nerada, aby případné pokračující diskuse o doplnění současných nominací snížily vážnost blížící se volby,“ má jasno poslankyně.

Třetím důvodem, který uvádí, je její aktuální práce v Poslanecké sněmovně, kde za sociální demokracii dosud sedí. „Projednáváme zásadní změny v oblasti exekucí, čeká mne dokončení práce v prosazení zákazu dětských dluhů, v zavedení chráněného účtu. To je podle mě v tuto chvíli zásadnější věc pro ochranu práv lidí než debata o případné kandidatuře,“ konstatovala Valachová.

V napětí pak nechává své příznivce i bývalý zástupce současné ombudsmanky Stanislav Křeček, který na tomto postu skončil v prosinci loňského roku. Na svém facebookovém profilu opakovaně píše o těžkém rozhodování. Že by on dostal nabídku nahradit dosavadní ombudsmanku?

„Těžké rozhodování na dobrou noc. Důvod mého těžkého rozhodování na dnešní noc zvíte v řádu hodin nebo několika dnů,“ napsal si na Facebook Křeček a pod statusem se mu začaly množit příspěvky vyzývající, aby nabídku přijal a na post ombudsmana kandidoval. Lidé mu slova podpory psali přesto, že sám konkrétně neprozradil, že se jedná právě o tuto nabídku.

Prezident Miloš Zeman původně navrhoval zmiňovanou exministryni spravedlnosti Helenu Válkovou z hnutí ANO, která aktuálně působí coby vládní zmocněnkyně pro lidská práva při Úřadu vlády. Na povrch se ovšem dostaly informace, že během normalizace napsala článek společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který stojí za justičními vraždami politických vězňů, mimo jiné přivedl na šibenici i Miladu Horákovou. Válková po veřejném tlaku oznámila, že se o post ucházet nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…