Srbští vrazi! Jakub Železný k Mladićovi. Vytáhl hrůzy Jugoslávie

09.06.2021 18:21

Novinář a moderátor České televize Jakub Železný upozorňuje, že bývalý velitel armády bosenských Srbů Ratko Mladič definitivně dostal od mezinárodního trestního tribunálu OSN doživotí. Podle Železného by takový soud měl stihnout všechny válečné zločince z války v Jugoslávii, nehledě na národnost.

Srbští vrazi! Jakub Železný k Mladićovi. Vytáhl hrůzy Jugoslávie
Foto: youtube.com
Popisek: Generál Ratko Mladić před haagským tribunálem

Anketa

Podporujete boj Svjatlany Cichanouské proti Lukašenkovi?

4%
93%
hlasovalo: 18664 lidí
„Zastánci srbských vrahů (ne Srbů, ale srbských vrahů!) kdekoli na světě jistě dnes dobře slyšeli, ale rád jim zopakuji: Vrah ze Srebrenice Mladić dostal definitivně doživotí,“ napsal Železný na twitteru.

Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT) Mladiče definitivně odsoudil na doživotí za zločiny spáchané za války v Bosně v 90. letech. Tribunál ho uznal vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, mezi nimiž je genocida osmi tisíc muslimů ve Srebenici v červenci 1995, terorizování civilistů při obléhání Sarajeva a zločiny proti lidskosti. 

Mladić se tak připojil k politickému vůdci bosenských Srbů z období války Radovanu Karadžičovi, kterému byl definitivní rozsudek s doživotním vězením schválen před dvěma roky. Mladič svou vinu opakovaně odmítá a tvrdí, že pouze konal povinnost, když „bránil svou zemi před západními mocnostmi“. 

Jakub Železný ve svém příspěvku na twitteru vyjadřuje spokojenost s definitivním rozsudkem, ale upozorňuje, že kolem trestání válečných zločinců z Jugoslávie stále panují nejasnosti. „Kéž spravedlivý trest stihne každého vraha z války v bývalé Jugoslávii, nehledě na jeho národnost,“ napsal Železný.

Odkazuje tím zřejmě k faktu, že Mezinárodní soudní tribunál pro bývalou Jugoslávii (dále ICTY) trestal především srbské válečné zločince. Tribunál nepotrestal chorvatského generála Ante Gotovinu, kosovsko-albánského velitele UÇK Ramushe Haradinaje či bosensko-muslimského polního velitele Nasera Oriće. Ti všichni přitom také nesou odpovědnost za tisíce obětí války a podle mnohých mají být také souzeni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…