Stálé kvóty jsou v pořádku, pronesl v ČT exministr Bublan. Ale nesmíme prý uprchlíky vykořisťovat jako pracovní sílu

20.11.2015 19:37

V policejním státě žít nebudeme, ale musíme si uvědomit, že společnost žije svobodně jen tehdy, když cítí také určitou míru bezpečí. Teď je jen otázka, jak velkého množství svobody se budeme ochotni zříci ve jménu bezpečí. Myslí si to alespoň někdejší ministr vnitra František Bublan (ČSSD), který upozornil, že bude důležité zpřísnit i kontrolu držení zbraní. Nakonec řekl senátor jasné ano povinnému a trvalému mechanismu na přerozdělování uprchlíků.

Stálé kvóty jsou v pořádku, pronesl v ČT exministr Bublan. Ale nesmíme prý uprchlíky vykořisťovat jako pracovní sílu
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Senátor František Bublan (ČSSD) zavítal do pátečního Interview ČT24. „Každá svoboda má význam jen pokud pociťujeme i určitou míru bezpečí,“ poznamenal hned na úvod host. To neznamená, že bychom žili v policejním státě, ale uchovávání informací o leteckém provozu by nám nemělo vadit. Stejně tak bychom měli předcházet tomu, aby někteří teroristé cestovali přes nás dál do Evropy.

A jak se senátor dívá na snahu zpřísnit legální držení zbraní? Podle jeho názoru to má smysl, protože i radikálové si mohou zbraň koupit nebo odkoupit legálně drženou zbraň někoho jiného. „Myslím, že kontrola držení zbraní je velmi důležitá, protože teroristé budou těžko převážet kalašnikovy z dalekých zemí, když se budou moci vyzbrojit například u nás,“ poznamenal senátor.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

V boji s teroristy hrají roli také různé mezinárodní zájmy. Jsou zde zájmy Ruska, USA, Saúdské Arábie, Turecka, Íránu a dalších hráčů. Bylo proto zřejmě třeba, aby napětí dostoupilo určitého bodu, v němž si různorodí aktéři řekli, že toto už nemohou tolerovat.

Politik následně znovu zopakoval, že do registru letecky přepravovaných osob musí mít možnost nahlížet i tajné služby, protože bez toho se prostě neobejdeme. Pár slov padlo také o informaci, že Česko bylo označeno za bezpečnou zemi, pokud jde o tranzit teroristů. Ministr vnitra Milan Chovanec se bránil, že Česko o přesunech teroristů ví a patřičné informace byly předány dál. Bublan se nad tím však lehce podivoval. „Pokud je pravda, že jsme včas předali informaci, tak by to znamenalo, že předané informace nebyly vyhodnoceny odpovídajícím způsobem, což mi přijde zvláštní, ale možné to je,“ připustil. Prozatím je důležité, že nejsme cílovou zemí pro teroristy a host v pořadu vyjádřil přání, aby se to nikdy nezměnilo.

Evropa by si ale měla vzít ponaučení a říci jasné ne radikálním muslimským kazatelům. „Nesmíme opakovat to, abychom přijímali uprchlíky primárně jako pracovní sílu. Pokud se na ně vykašleme, budou si vytvářet vlastní ghetta, nebudou umět náš jazyk a tak podobně, tak nám hrozí, že se budou opakovat chyby Francie,“ vyjádřil názor senátor.

Jasné ano trvalým kvótám

V závěru poznamenal, že bychom měli dobrovolně přijmout uprchlíky a tím vyjádřit určitou solidaritu. Bublan v tom nevidí problém, ani kdyby se tak stalo na základě povinných a trvalých uprchlických kvót. Tyto kvóty se totiž vypočítávají s ohledem na počet obyvatel dané země i na ekonomickou situaci země, takže by k nám dorazila jen odpovídající poměrná část uprchlíků. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…