Stálo to desítky milionů navíc, přiznal Drábek. Novou výplatu dávek ale hájí

28.05.2012 15:02

Ministerstvo práce a sociálních věcí trvá na tom, že zavedení nového systému pro výplatu sociálních dávek bylo správné. V dokumentu pro poslance sociálního výboru však přiznalo problémy. Nutné přesčasy zaměstnanců úřadu práce přišly na desítky milionů korun. Občanští demokraté volají po mimořádném jednání výboru. Ministerstvo podle nich pochyby nevyvrátilo.

Stálo to desítky milionů navíc, přiznal Drábek. Novou výplatu dávek ale hájí
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Ministr Jaromír Drábek v Partii na Primě

Kritici postupu ministerstva se pozastavují nad tím, že nevyhlásilo výběrové řízení na informační systémy, ale využilo čtyři roky starou rámcovou smlouvu ministerstva vnitra. Ministerstvo tvrdí, že v případě všech zakázek na systémy postupovalo v souladu se zákonem. V dokumentu pro poslance uvádí, že systém změnilo "z důvodu nutných úspor a větší flexibility".

Monopol ukončen

"Přechod na nový systém ukončil monopolní postavení jednoho dodavatele, který si v podstatě mohl určovat podmínky výplaty," napsalo ministerstvo. Náklady prý rostly každoročně o desítky milionů a za posledních pět let úřad vyplatil 2,4 miliardy korun. Nyní stát neplatí za vývoj, ale za službu, čímž se brání závislosti za konkrétních dodavatelích, dodalo.

Ministerstvo ale přiznává v každém měsíci prvního čtvrtletí zhruba 3000 až 3500 "servisních hlášení", z nich se týkalo agendových systémů 26 až 48 procent, řada z nich byla zdvojená. Z dokumentu vyplývá, že pracovníci úřadů práce odpracovali za první tři letošní měsíce 190 tisíc přesčasových hodin, z toho nejvíce v lednu a nejméně v březnu. Na odměnách bylo vyplaceno na úřadu práce asi 52,8 milionu korun, z toho 39,4 milionu korun zaměstnancům, kteří se zabývají vyplácením dávek.

Ministerstvo práce nevidí problém ani v tom, že rámcová smlouva mezi vnitrem a firmou Fujitsu Technology Solutions skončí s listopadem 2013, ale prováděcí smlouva ministerstva práce bude končit až v roce 2015. Bude prý stále platná. Koupí nového systému se začne ještě letos zabývat Nejvyšší kontrolní úřad. Podnět mu dali poslanci z kontrolního výboru a také plénum Senátu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…