Stanjura: Kdo uteče ze sálu, hlasuje pro Babiše

01.06.2021 11:52

Dvě opoziční koalice společně oznámily, že ve čtvrtek vyvolají hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše (ANO). Učiní tak, jelikož průzkumy ukazují, že této vládě důvěřuje jen 19 procent lidí, což je historicky nejméně v moderní historii země a znamená to, že většina občanů si přeje změnu. Babišova vláda by se proto ve svých krocích měla držet zpátky. Ale v jednu chvíli to na společné tiskové konferenci zaskřípalo. Když zazněla otázka, co přijde po volbách.

Stanjura: Kdo uteče ze sálu, hlasuje pro Babiše
Foto: screen: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš láká turisty na výlet do Česka

Pravicová koalice Spolu, koalice ODS, lidovců a TOP 09, a koalice Pirátů a Starostů, oznámily, že se pokusí vyslovit nedůvěru této vládě. Na společném vystoupení nebyl přítomen předseda ODS Petr Fiala. Omluvil se s odvoláním na závažné rodinné důvody.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura zdůraznil, že vláda může vládnout, pokud má důvěru Sněmovny a komunisté před časem dali najevo, že už nedůvěřují menšinové vládě ANO a ČSSD, kterou tři roky drželi u moci, a vypověděli toleranční dohodu. Podle Stanjury měl v takovou chvíli požádat premiér o důvěru sám od sebe, ale neučinil tak, takže opoziční strany plní svou roli a vyhlašují vládě nedůvěru.

„Kdo uteče ze sálu v takto závažném hlasování, vyslovuje důvěru vládě Andreje Babiše,“ vypálil Stanjura už předem směrem ke komunistům, kteří dosud jednoznačně neřekli, co udělají.

Anketa

Bojíte se klimatické katastrofy?

7%
91%
hlasovalo: 5384 lidí

„Jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli vyslovit nedůvěru vládě, je i potvrzený střet zájmů pana Andreje Babiše,“ zdůraznil předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že Piráti a ostatní demokratické opoziční strany upozorňují na tuto situaci od roku 2018. Babiš je totiž v pozici, ve které fakticky ohrožuje čerpání peněz z EU pro celou republiku, nikoli jen pro svůj Agrofert, dočasně odložený ve svěřeneckých fondech.  

Předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová ukázala na stavu české ekonomiky, jak mizerně si Babišova vláda počíná a proč tedy musí skončit.   

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Máme víc než 30 tisíc obětí epidemie. Celá řada z nich jsou opravdu životy zmařené zbytečně, na základě špatných rozhodnutí, která tato vláda učinila,“ uvedla Pekarová Adamová.

Pokud jde o ekonomiku, konečné dopady pandemie prý bude ještě třeba spočítat, ale je jasné, že vláda selhala i tady.

„Vidíme, že vláda mohla udělat mnohem víc pro to, aby zachránila některé sektory ekonomiky a mohla pomoci podnikatelům tu situaci lépe zvládnout. Když s nimi hovoříme a hovoříme spolu opravdu velmi často a pravidelně, tak si opravdu nikdo z nich nechválí, jak se k tomu vláda postavila. Naopak říkají, že jejich mnohdy po generace budované firmy visí doslova na vlásku právě proto, že jim vláda zakázala podnikat, ale nedostatečně je odškodnila,“ nešetřila kritikou Pekarová.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v ostřelování vlády pokračoval.

„Nemůže mít naši důvěru vláda, která v měsících leden až duben zasekne do státního rozpočtu sekeru ve výši 192 miliarda a pouze 95 miliard z této částky jde na pomoc podnikatelům. Kde je ten zbytek?“ ptal se předseda lidovců.

Poté zmínil vrbětickou kauzu.

„A nemůže mít naši důvěru ani vláda, která ani v situaci, jako byl výbuch ve Vrběticích, neumí zajistit podporu našich spojenců, když nám s velkou ostudou kancléřka Merkelová nebo britský premiér Johnson říkají, proč premiér nezavolal a neprojednal s nimi další postup v takto závažné situaci. Takováto vláda zkrátka nemůže mít naši důvěru,“ nešetřil ostrými slovy Jurečka.

Když se dostal ke slovu předseda STAN Vít Rakušan, připomněl, že vláda požadovala po lidech, aby dodržovali zákony a koronavirové restrikce, ale tatáž vláda podle českých soudů sama zákony porušuje.

„Je to vláda, která na lidi prosazuje přísnost, ale tu přísnost neaplikuje sama na sebe. Jsou to papalášské manýry. Je to vláda, která ztratila jakoukoli linku k občanům,“ zahřměl Rakušan.

Když se ke slovu znovu dostal Stanjura, řekl, že s komunisty se nejednalo.

„My s nimi v tak závažné situaci nechceme vyjednávat, nám jde o principy,“ uvedl Stanjura s tím, že komunisté deklarovali, že nevyvolají hlasování o nedůvěře vládě, ale až ve čtvrtek, při samotném hlasování, se ukáže, zda komunisté vládě opravu vysloví nedůvěru, nebo tak neučiní a tím ji fakticky podpoří.

V závěru tiskové konference zazněl dotaz, kdo by mohl být po volbách premiérem.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl, že tato otázka není na stole.

„Já bych skutečně nepředbíhal s tím, co bude po podzimních volbách. Ta otázka, kdo bude premiérem po volbách, jejichž výsledek je v nedohlednu, není na stole a není vhodné na ni odpovídat,“ pravil Bartoš.

Naproti tomu Zbyněk Stanjura přišel s krátkou odpovědí.

„Myslím, že jsme soupeři a my uděláme všechno pro to, aby premiérem byl Petr Fiala,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…