Stanjura se utrhl na Schillerovou: Já mezi lidi chodím, a ani moravský kroj k tomu nepotřebuji

22.05.2022 12:16 | On-line

V Česku je draho. Přišla dvouciferná pádivá inflace. Pomáhá stát dostatečně? Moderátorka Terezie Tománková na CNN Prima News odstartovala nedělní Partii ostře. Ve studiu proti sobě seděli ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a exministryně financí Alena Schillerová (ANO). Před kamerami bylo chvílemi pořádně horko. „Já vyčítám vládě, že prostě nepomáhá. Představte si, že my bychom to takto dělali za covidu,“ rozčilovala se Schillerová. A Stanjura přešel do protiútoku...

Stanjura se utrhl na Schillerovou: Já mezi lidi chodím, a ani moravský kroj k tomu nepotřebuji
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Zbyněk Stanjura v Partii

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News nabídla duel ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a jeho předchůdkyně Aleny Schillerové (ANO) .

Stanjura divákům sdělil, kdy inflace zpomalí. „Pokud se bavíme o tom, kdy bude nižší inflace, tak ten trend by se mohl obracet někdy ve druhé polovině roku. Ale čeká nás těžký rok,“ pravil Stanjura. „My jsme upravili státní rozpočet, abychom neměli tak vysoký dluh, a poskytujeme tu pomoc adresně. Tím, kdo má hlavně čelit inflaci, je Česká národní banka; ten menší díl naší odpovědnosti má i vláda a já se jí nezříkám. My pracujeme na tom, abychom neměli tak vysoké schodky, protože to by ještě zvyšovalo inflaci,“ upozornil Stanjura.

Schillerová mu do jisté míry dala za pravdu. Ale jen do jisté míry. „Čeká nás těžký rok, s tím já souhlasím. Rok 2023 také. S tím já souhlasím. Ale to, co vyčítám vládě, je to, že ty dva roky nevyužívá k tomu, aby lidem pomohla. Ta pomoc je nedostatečná. Já vyčítám vládě, že prostě lidem nepomáhá. Představte si, že bychom toto udělali za covidu,“ kontrovala Schillerová.

Stanjura se okamžitě ohradil, že vláda Andreje Babiše (ANO), vláda ANO a ČSSD, zadlužovala Česko opravdu velkou rychlostí, a kdyby v tom vláda Petra Fialy (ODS) pokračovala, byla by dnes inflace ještě horší.

Schillerová však trvala na tom, že Fialova vláda pro občany nedělá nic. Kupříkladu odmítla lidem odpustit DPH na energie, jak to plánovala minulá vláda Babišova.

Stanjura oponoval, že tento krok nebyl v souladu s legislativou EU a odborníci to vládě, dokonce i vládě Andreje Babiše, nedoporučili.

Schillerová však řekla, že Babišův kabinet udělal správně, když jen na dva měsíce snížil DPH u energií.

Stanjura vysvětloval, že vůbec není pravda, že vláda pro lidi nic nedělá. „Dělá,“ zdůraznil ministr. A začal vypočítávat konkrétní kroky. „Chystáme balíček i pro naše hendikepované. Ti jsou také ve složité situaci. Ale my nemůžeme pomáhat plošně, protože to by inflaci zhoršovalo. Ono se tady mluví o tom, že inflace požírá lidem úspory. I těm lidem, kteří hospodaří zodpovědně. Chystáme zásah státu v oblasti energií, chystáme balíček pro naše hendikepované, jak jsem zmínil, chystáme pomoc rodinám, pomáháme seniorům,“ zmínil Stanjura.

Pak se znovu přihlásila o slovo Schillerová. „Teď mě, pane ministře, nechte domluvit, já jsem vám visela na každém slově. Podpora rodin, kde ji máme? Nikdo ji neviděl. Jen se o tom mluví. Já chodím mezi lidi, teď jsem byla na jižní Moravě, a ti lidé vám to řeknou. Lidé se vyznají v tom, že na pomoc nejde nic.  My máme šesté nejnižší zadlužení. To tempo zadlužování je velké, ale ona ČNB vysílala signály, že bude zvyšovat úroky, takže jsme se předfinancovali,“ upozornila Schillerová.

Prohlásila, že Andrej Babiš přišel s 12bodovým plánem plošné pomoci, který by podle propočtů odborníků stál dalších 250 miliard. Tady Schillerová upřesnila, že podle propočtu ANO je to spíš 150 miliard, a to jsou peníze, které by z jejího pohledu měly být v této krizi uvolněny.

Stanjura plamennou řeč Aleny Schillerové poněkud zchladil. „Já chodím mezi lidi a nepotřebuju k tomu ani obytňák, ani moravský kroj,“ pousmál se Stanjura nad momentální kampaní Andreje Babiše a nad fotografiemi Schillerové v kroji z posledních dní. „Já chodím mezi lidi, nepotřebuju k tomu žádné knížecí rady. A slyším, že ti lidé chápou, že další zadlužování, jak jste to dělali vy, nebylo možné,“ kontroval Stanjura.

A hned sliboval, že ani při dalším hrozícím zdražování energií nenechá stát lidi padnout. „To mohu slíbit. Mohu slíbit, že nenecháme nikoho v situaci, aby si nemohl dovolit koupit plyn,“ upozornil Stanjura s tím, že vláda připravuje úsporný energetický tarif za ceny, které si i v krizi budou moct lidé dovolit.

V jedné věci se ale oba hosté shodli. Shodli se na tom, že by se měl zjednodušit systém poskytování sociální pomoci lidem, kteří to potřebují. Stanjura vyjádřil naději, že by si pro pomoc přišli jen lidé,, kteří by ji opravdu potřebovali. Trval také na tom, že pomoc musí být adresná. „Pravicová politika je sociální, ale ne socialistická,“ upozornil ministr financí.

Oba politici se shodli také na tom, že vláda musí posílit potravinové banky.

Nakonec se politici věnovali cenám pohonných hmot. Schillerová Stanjurovi vyčítala, že Fialův kabinet v této věci dělá málo. Stanjura prohlašoval, že vláda dělá, co může, a bode zvažovat i další opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…