Starosta Bílovce: Rokem 2015 skončila jedna dlouhá epocha klidu v Evropě

31.12.2015 11:22

Svého rozhodnutí kandidovat na funkci starosty Pavel Mrva (ČSSD) nelituje, a to i přestože nedávno čelil poměrně ostrým výhrůžkám. Je přesvědčen, že se podařilo vytvořit sourodou koalici, a na městě je to znát. Ačkoliv je v Bílovci historicky nejnižší nezaměstnanost, radnice zamýšlí další možnosti na podporu podnikání. Jaké? Zamyslel se ale i nad variantami, jak motivovat k práci občany žijící ze sociální podpory, či nad vývojem událostí posledního roku.

Starosta Bílovce: Rokem 2015 skončila jedna dlouhá epocha klidu v Evropě
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Bílovce Mgr. Pavel Mrva (ČSSD)

Pane starosto, jak byste ve stručnosti charakterizoval uplynulý rok a svůj první rok ve funkci? Jak je denní realita práce starosty blízká vaší původní představě o této práci?

První rok ve funkci starosty bych asi jedním slovem charakterizoval jako „nabitý“. Nabitý prací, novými zkušenostmi a výzvami. Co se týče konfrontace představ s denní realitou, pak zde nejsem zklamán či rozčarován. Funkce starosty je především o komunikaci, strategiích, koordinaci práce a sdělování informací. Toto vše bylo obsaženo také v mé práci ředitele gymnázia. Co ovšem považuji za základ jakékoli práce, je vytvoření dělného a výkonného nejužšího týmu spolupracovníků. To se, myslím, podařilo a na městě je to znát.     

Není to tak dlouho, co jste čelil poměrně ostrým výhrůžkám. Jaké ve vás kauza zanechala pocity? A nelitoval jste třeba jen chvíli, že jste se rozhodl kandidovat?

Začnu od druhé otázky. S odstupem času mohu říct, že svého rozhodnutí kandidovat na funkci starosty nelituji. I dnes bych se rozhodl stejně. Bohužel veřejná funkce je vždy spojena s nějakým rizikem. Určitě to byla velice nepříjemná situace, která negativně ovlivnila život celé naší rodiny.

Můžete prozradit, jaký trest obviněný získal, a případně se k němu vyjádřit?

Na tuto otázku nemohu odpovědět, neboť nemám k případu žádné informace. 

V jaké fázi je váš záměr revitalizace prostoru autobusového nádraží? Případně co kromě financí je třeba zajistit, aby se mohlo začít s realizací projektu?

Revitalizace autobusového nádraží patří k našim prioritám. Nyní finišují práce na projektové dokumentaci. V roce 2016 poté budeme očekávat vyhlášení výzvy na tuto akci. Podle prvních předpokladů by měla být vyhlášena v polovině roku 2016. Pak už bude vše záviset jen na tom, jak budeme úspěšní při získání dotace a jak rychle zvládneme administraci realizace projektu.

Přestože míra nezaměstnanosti na Bílovecku v současné době představuje jen 5,3 procenta (v roce 2003 to bylo 17,91 procenta), vedení Bílovce hledá další možnosti, jak podpořit zaměstnanost a rozvoj podnikání. Jaký je váš cíl? A kolik jste si pro tento účel vyčlenili financí?

Je pravdou, že míra nezaměstnanosti na Bílovecku je historicky nejnižší. Otázkou je, jestli je další snižování ještě možné. Podle názorů odborníků je „magická“ hranice nezaměstnanosti kolem 3 %. To bych považoval za obrovský úspěch a výzvu. Jako město máme omezené možnosti, jak se aktivně zapojit do procesu snižování nezaměstnanosti. Ale ty se ve spolupráci s úřadem práce snažíme maximálně využívat. Město průměrně zaměstnává 20 pracovníků na veřejně prospěšných pracích a toto číslo chceme i nadále zvyšovat. Pro další období plánujeme zřízení sociálního podniku, který by nadále mohl přispět ke splnění vytyčeného cíle. Momentálně nemáme v rozpočtu žádnou zvláštní položku, která by s tím počítala. Pokud ovšem nepočítám finanční prostředky spojené s náklady na zaměstnávání klientů úřadu práce. Za klíčovou považujeme podporu podnikatelů a jejich záměrů. Zahájili jsme jednání s významnými zaměstnavateli a ve střednědobém horizontu se rýsuje možnost zvýšení počtu pracovních míst v Bílovci.

Několik desítek nezaměstnaných ve městě sice vykonává veřejné prospěšné práce, co ale ti, kteří pracovat nechtějí, protože se jim to jednoduše nevyplatí? Jsou s nimi ve městě nějaké problémy, a jak se je případně snažíte řešit?

Tady vidím největší problém. U dlouhodobě nezaměstnaných chybí motivace aktivně si vyhledávat pracovní místo či pracovat. Zde musí nastoupit stát a stanovit nová a jasná pravidla. My jako město se snažíme ty statečné, kteří nechtějí „parazitovat“ na sociálním systému, maximálně motivovat. A to jak finančně, tak morálně tím, že deklarujeme užitečnost a prospěšnost jejich práce. Ale jinak s touto skupinou lidí nemáme problémy.

Jak vy vnímáte štědrost českého sociálního systému, který zabezpečuje dlouhodobě nezaměstnané?

Stát je v této oblasti nadstandardně štědrý.

Z řad opatření, která na podporu zaměstnanosti plánujete, je vytvoření podmínek pro setrvání absolventů škol v regionu. Můžete být konkrétnější? Co je podle vás třeba změnit pro to, aby mladí lidé neměli potřebu odcházet jinam?

Mezi tato opatření patří především poskytnutí kvalitního vzdělání a zajímavé pracovní příležitosti. Asi nemůžeme ovlivnit celokrajový trend vylidňování, ale naší snahou je ve spádové oblasti vytvořit co možná největší počet nových pracovních míst. V současné době pracujeme již s několika podnikateli, kteří by v horizontu několika let chtěli v Bílovci rozšířit své aktivity. Na ty by mělo navázat zhruba 110 nových pracovních míst.

Někteří označují rok 2015, který je téměř za námi, dokonce za nejsložitější období od sametové revoluce. Masová nelegální migrace, občanská válka na Ukrajině, řecká krize, teroristické útoky a hrozba jejich pokračování… Byl podle vás rok 2015 něčím přelomový?

Ačkoli světová politika nebyla určitě skoupá na převratné události, v Bílovci jsme si v poklidu žili lokálními tématy. Pokud si mohu dovolit osobní komentář, pak rok 2015 opravdu vnímám jako rok, kdy skončila jedna dlouhá epocha klidu v Evropě. Co přinese budoucnost, nikdo neví. Už jen kvůli mým třem synům věřím, že jen to dobré.

V souvislosti s migrační krizí se i česká politická scéna začala polarizovat. Atmosféra posledních dní alespoň z hlediska médií působí tak, že každý v této zemi nenávidí Zemana, a to včetně premiéra republiky, který ho obvinil ze šíření nenávisti. Zeman prý rozděluje národ, spolčuje se s extremisty. Navíc podle Sobotky prezidentovo vystoupení na pražském Albertově 17. listopadu rozzlobilo nejen jej, ale celou ČSSD. Je to skutečně tak? Jak byste vystupování prezidenta hodnotil vy sám?

Nepřísluší mi komentovat rozhodnutí pana prezidenta ani předsedy vlády. Věřím, že veškeré jejich aktivity jsou vždy vedeny snahou nepoškozovat zájmy České republiky.

Jaká je vaše prognóza budoucího vývoje v roce 2016? Poradíme si se současnými bezpečnostními hrozbami, nebo se situace ještě vyostří?

Bohužel nemám věštecké schopnosti a ani nejsem expert na bezpečnostní otázky. Pevně věřím, že rok 2016 bude natolik klidný, že ho budeme moci strávit konstruktivní prací a ve společnosti nejbližších.

Máte na závěr nějaké přání pro občany do nového roku?

Chtěl bych popřát všem, co bych přál také sobě. Pevné zdraví, klid k práci, pohodu v rodinném životě a hlavně štěstí na příležitosti a poctivé lidi. 

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…