Starosta Bruntálu: V této fázi je naprosto nezbytné dodržení a naplnění minských ujednání

23.03.2015 15:26

Naději na ukončení konfliktu na Ukrajině vidím v pragmatickém přístupu západoevropských zemí, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Petr Rys (Bruntál 2014). V historii Česka se mu jako prvnímu starostovi podařilo obhájit v Bruntále mandát starosty. Za svým úspěchem vidí především týmovou práci, v níž by tak chtěl pokračovat i nadále. Zasadit by se chtěl ale i o větší bezpečnost ve městě, zaměstnanost a investice do majetku. Jaké budou jeho konkrétní kroky?

Starosta Bruntálu: V této fázi je naprosto nezbytné dodržení a naplnění minských ujednání
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Bruntálu Petr Rys

V novodobé historii Česka jste prvním starostou Bruntálu, kterému se podařilo obhájit mandát. Čemu přičítáte svůj úspěch a co pro Vás tento závazek znamená?

Především lidem okolo sebe. Jestliže naši práci v minulém funkčním období lidé vyhodnotili jako úspěšnou, bylo to z velké části dáno faktem, že jsme pracovali jako tým v radě města, v zastupitelstvu, komisích a výborech. Stejně tak příprava a průběh volební kampaně byly dílem společné práce, tentokrát lidí semknutých v našem sdružení Bruntál 2014.

V letech 2006 až 2007 jste byl členem rady města, poté místostarostou a od roku 2010 jste starostou města. Jaké jsou Vaše plány do budoucna? Neláká Vás třeba celostátní politika?

Mé bezprostřední plány se týkají především práce pro město, protože je jí nyní velké množství, ostatně před volbami, ale i po volbách, společně s našimi koaličními partnery, jsme si řekli, co bychom chtěli dotáhnout do konce, posunout dále nebo s čím bychom alespoň rádi začali. Nyní se opravdu snažím maximálně se soustředit na práci starosty města a práci pro hnutí Starostové a nezávislí.

Kampaň byla dle vašich slov plná osobních útoků, mnohdy na základě lživých a vykonstruovaných podnětů. Jak byste hodnotil atmosféru ve městě po volbách a nyní? Uklidnila se?

Ano, během předvolební kampaně i v čase voleb jsem měl občas smíšené pocity, obzvlášť z některých jednotlivců. Ale opakuji, v minulém volebním období jsme dokázali většinově pracovat jako tým a nyní už opět vidím perspektivy pro stejný způsob práce ve všech orgánech města.

Na koalici jste se dohodli s hnutím ANO, ČSSD a sdružením nezávislých kandidátů PROZMĚNU. Jak byste hodnotil první měsíce spolupráce?

Vzhledem k tomu, co a jakým způsobem se za pouhých sto dnů od voleb podařilo, a také vzhledem k tomu, jak probíhají jednání nejen v radě města, hodnotím dosavadní fungování koalice jako konstruktivní, stabilní a korektní.

Jak jste nám prozradil již před volbami, v případě úspěchu se chcete soustředit především na tři oblasti: bezpečnost, zaměstnanost a investice do majetku. Můžete být nyní konkrétnější? Co si pod tím máme představit? Jaké konkrétní opatření byste chtěl v nejbližší době přijmout?

Pokud jde o bezpečnost, vydali jsme se cestou posílení městské policie o asistenty prevence kriminality a zatím se nám tento přístup osvědčuje, takže velmi bedlivě sledujeme možné zdroje a vůbec možnosti k tomu, abychom mohli asistenci prevence kriminality v Bruntále nadále rozšiřovat a zkvalitňovat. Pokud jde o zaměstnanost, naší současnou náplní práce v této oblasti je především příprava ucelené nabídky podnikatelsky využitelných ploch. Tomu se věnujeme velmi intenzivně a osobně věřím, že jakmile budou plochy připraveny, ruku v ruce s dalšími opatřeními přitáhneme pozornost potenciálních investorů, které mezi tím oslovujeme a současně komunikujeme s obchodními komorami různých států. A pokud jde o investice, pokračujeme v obnově infrastruktury města, revitalizaci veřejných ploch, zateplování veřejných budov a v neposlední řadě chceme připravit další stavební parcely pro výstavbu rodinných domků.

Bezpečnost je celkově velmi aktuální téma, a to především s vleklým konfliktem na Ukrajině či hrozbou ze strany islamistů. Máte Vy sám strach o naši budoucnost? A v čem vidíte potencionálně pro Česko největší riziko?

Do určité míry mne uklidňuje přesvědčení, že nikdo rozumný na evropském kontinentu nechce válku. A že těch rozumných je naprostá většina. Za posledních sto let se v Evropě urodila řada historických zkušeností, které nám jasně ukazují, co s kontinentem způsobí příprava na válku, konflikt samotný a jeho důsledky. Destabilizace či chaos navíc otevírají bránu všemožným projevům extremismu, ať jeho zárodek vznikl kdekoliv na světě.

Vidíte v dohledné době nějakou cestu ven z těchto konfliktů, nebo se naopak obáváte jejich eskalace?

Oba bezpečnostní problémy spolu do značné míry souvisí. Předně věřím, že konflikt na Ukrajině nebude eskalovat a naději vidím například v pragmatickém přístupu západoevropských zemí, uplatněném v obtížně dosažených dohodách z Minsku. V této fázi je naprosto nezbytné dodržení a naplnění minských ujednání.

V souvislosti s vysokou mírou nezaměstnaností ve městě, neobáváte se s příchodem teplých dnů eskalace sociálního napětí? Máte nějaké takové signály?  

Úplně přesně nechápu, jaké vyhrocení napětí máte na mysli. Jestli hovoříte o událostech, k jakým došlo například nedávno na Šluknovsku, tak to u nás je situace podstatně jiná. Naopak, teplé dny přinášejí více pracovních příležitostí, včetně veřejně prospěšných.

V jaké fázi je stavba obchvatu města? Nezpůsobila výměna ministrů dopravy nějaké komplikace?

Jsme nadále v úzkém kontaktu s projekční firmou, Ředitelstvím silnic a dálnic a díky schůzce s náměstkem ministra už proběhl také přímý osobní kontakt s Ministerstvem dopravy. Celý záměr aktuálně vypadá velmi nadějně. V uplynulých měsících Ředitelství silnic a dálnic nechalo projekt přepracovat tak, aby splňoval jasně daná kritéria pro ekonomickou výhodnost silničních staveb. Projekční firma proto z projektu vypustila některá původně navrhovaná technická řešení, zejména mimoúrovňové křižovatky, díky čemuž byla projektovaná cena stavby podstatně snížena a projekt je nově vyhodnocen jako splňující daná kritéria a tím jako proveditelný. Stejně se vyjádřil i náměstek ministra při své návštěvě Bruntálu. Nyní čekáme na oficiální informaci o tom, jak dopadlo projednání obchvatu v centrální komisi Ministerstva dopravy, protože kladné stanovisko může znamenat další výrazný posun celého záměru kupředu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…