Starosta Českého Brodu: ODS potřebuje očistný pobyt v opozici

19.10.2013 10:03

Již za necelý týden nás čekají volby. Co je podle starosty Jakuba Nekolného (ODS) téměř o rok uspíšilo a jaké šance nyní straně dává? Rozhodovat by podle něj měla odbornost, pracovitost i přijatelnost kandidátů. Jak sám uvádí, on sám se ale politikem stal náhodou. Co tak považuje dosud za své největší úspěchy a jak se snaží využít zkušenosti ze soukromého sektoru ve vedení města? S tím, ale i se svým názorem na krajskou koalici a důvody, proč nesouhlasí se vznikem krajů, se svěřil našim stránkám.

Starosta Českého Brodu: ODS potřebuje očistný pobyt v opozici
Foto: archiv JN
Popisek: Starosta Českého Brodu Jakub Nekolný (ODS)

Byť jste s řadou kroků expremiéra Nečase nesouhlasil, považujete jej za jednoho z nejlepších polistopadových premiérů. Co tak podle Vás způsobilo jeho pád a spolu s tím i celé vlády?

Přes proklamace o čistém způsobu vládnutí si přes paní Nagyovou privatizoval část veřejné správy a dle tvrzení policie nechal sledovat bývalou manželku či spolu nabízeli posty ve veřejné správě za podporu vlády. To byl podle mě hlavní důvod.

ODS si nyní zvolila za lídra své volební kampaně Miroslavu Němcovou, kterou jste preferoval i Vy osobně: ,,Miroslava Němcová si zpět důvěru občanů získávat nemusí, protože ji nikdy neztratila.“ Důvěru mnohých voličů ale zklamala celkově strana v předvolebním období, kdy je kritizována zejména za to, že rezignovala na svůj program a napojení na tzv. kmotry. Myslíte si, že se podaří ODS i tuto nedůvěru prolomit? Jak? Řadu tváří kandidátek strany známe již z předchozího volebního období.

K tomu se v předvolebním období nemůžu moc vyjadřovat. Kandidátky byly sestaveny demokratickým způsobem, já tuto volbu respektuji a kandidáty podporuji. Spíš mě zajímá, co bude po volbách. ODS potřebuje očistný pobyt v opozici. Měli bychom spíš než o lidech mluvit o programu. Dát dohromady opravdu pracující týmy lidí, které formulují jasný a srozumitelný názor na různé oblasti veřejného života. Tento názor pak budou konfrontovat s kroky nové vlády. Tyto týmy pak mohou být logickou zásobárnou kandidátů pro další - nejen - parlamentní volby. Nechť rozhoduje odbornost, pracovitost i přijatelnost kandidátů u voličů.

Ve vedení města jste sice již od roku 2000, starostou jste ale první volební období. Podařilo se Vám naplnit všechny vaše priority, s nimiž jste kandidoval?

Podařilo se naplnit dost představ, ale samozřejmě úplně všechno ne. Zatím jsme moc nenašli společnou řeč s místními podnikateli, které dle platné legislativy i mého přesvědčení nelze preferovat před jejich konkurencí. Snažíme se jim vyjít vstříc alespoň zlepšováním infrastruktury. Když opravujeme silnice, tak pokud možno kompletně včetně všech sítí, aby se v silnici nemuselo za pár let znova kutat. Věnujeme se hodně bezpečnosti a hlavně se snažíme moc občanům nepřekážet. Mám radost, že se v poslední době zlepšilo prostředí našich škol. Do veřejného života se také v poslední době zapojila spousta aktivních lidí, kterým není lhostejný svět kolem nás.   

Proč jste se vlastně stal politikem?

Do politiky jsem se dostal vlastně náhodou. Byl jsem jedním z pořadatelů rockového festivalu, kterému při jeho začátcích radnice házela klacky pod nohy. Tak jsme se rozhodli jít do komunální politiky a změnit poměry. Nakonec to dopadlo tak, že se festival přestěhoval do Hradce a já již v politice zůstal.

Než jste se stal politikem, působil jste v soukromém sektoru a podle Vašich slov je veřejná správa v celém našem státě přebujelá a je povinností na každém jejím článku hledat ta nejefektivnější řešení. ,,Není zločinem převod například zdravotních činností či veřejné dopravy do soukromých rukou. Je však nutné takovéto procesy provádět transparentně a s co možná nejširším zapojením odborné i laické veřejnosti.“ Jaké změny v tomto směru jste se tak snažil uplatnit ve vedení radnice?

I na radnici se snažím hledat efektivnější řešení. Převedli jsme provozování velice zadlužené nemocnice na soukromý subjekt. I veřejná doprava je zajišťována v rámci pražské integrované dopravy soukromými dopravci. Město mimo škol zřizuje již jen technické služby, knihovnu a domov pro seniory. Městské byty byly prodány nájemníkům za rozumné ceny nebo jako uvolněné dalším zájemcům. Všechny veřejné zakázky jsou již od hranice 100 tisíc korun soutěženy.

Stejně jako například hlasitý odpůrce vzniku krajů Jaroslav Kubera, i Vy osobně nepovažujete jejich vznik za dobrý nápad. Proč konkrétně? A uvítal byste i celkovou změnu volebního systému, tak jak požadují některé strany?

Kraje mají relativně velké rozpočty a není o ně moc velký mediální zájem. Proto z nich vznikly gubernie, které ovládají neomezení vládci. A je jedno, jestli jsou pravicoví či levicoví. Na druhou stranu je k nám asi z Prahy daleko, aby se někdo podíval, v jak špatném stavu jsou budovy středních škol nebo muzea. Nemyslím si, že by nějaký jiný volební systém byl výrazně lepší. Naopak přímá volba  starostů může takto zvolené starosty postavit do opozice vůči svému zastupitelstvu a rozvoj obcí zablokovat.

Na podzim jste také neúspěšně kandidoval do krajského zastupitelstva s cílem minimalizovat škody, které napáchala předchozí politická reprezentace. ČSSD se však i přes kauzu Rath podařilo v kraji vyhrát. Čím si to vysvětlujete a jak byste nyní hodnotil vedení kraje?

Sociální demokracii se podařilo přesvědčit voliče, že nejsou jako oni. Pravicové strany hodně utrpěly vládním angažmá a patrně nenabídly pro voliče srozumitelnou alternativu. Současné vedení kraje se dle mého názoru snaží hasit oheň zapálený hejtmanem Rathem. Velmi jej při tom omezuje vyjedená krajská kasa, neústupné lpění na ekonomických nesmyslech jako je proplácení žákovského jízdného, zdravotnických poplatků či stavba muzea letectví v Mladé Boleslavi. Ani hospodaření krajských nemocnic hejtmanství jistě nedělá radost.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…