Starosta Dvora Králové: Řešení mezinárodní situace nebude rychlé ani snadné

20.05.2015 11:44

Jak hodnotí svůj první půlrok ve funkci? Co plánuje do budoucna ve Dvoře Králové nového? A jak to vypadá s výstavbou Labské cyklostezky? Nejen o tom jsme hovořili s Janem Jarolímem (ANO). Vyjádřil se také k nedávnému sedmdesátému výročí od konce druhé světové války či k aktuálním bezpečnostním rizikům ve světě. A řeč přišla i na projekt autosafari, který se již brzy rozroste o smečku lvů.

Starosta Dvora Králové: Řešení mezinárodní situace nebude rychlé ani snadné
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO)

V komunální politice jste nováčkem a hned ve funkci starosty. Jaký pocit máte z prvního půlroku ve funkci?

Musím říct, že pocity jsou vesměs příjemné. Přes občasné rozpaky pořád převládá spíše dobrý pocit, když se povede rozhýbat roky zatuhlou kauzu nebo vyřešit problém, který předtím řešit nešel.

Neobáváte se, že jste si lidově řečeno ukousl moc velké sousto?

To prověří čas. V každém případě svého rozhodnutí nelituji a dnes, stejně jako před půl rokem, jsem připraven dělat maximum pro naše město.

Co pro vás jako starostu bylo v prvních měsících nejtěžší?

Samozřejmě jsem se těžko orientoval v procesech, na které jsem nikdy předtím nenarazil. Městský úřad je poměrně velký organismus, jehož fungování má svá pravidla, zákonitosti, ale i zažité zvyklosti, se kterými se musí člověk seznámit a na něž si musí zvyknout.

Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Těch je několik. Nepolevit a dál intenzivně jednat s vedením Královéhradeckého kraje o budoucích opravách komunikací, živit projekt postupné realizace Labské cyklostezky, samozřejmě dál pokračovat v rozběhlých jednáních o dalším fungování čistírny odpadních vod s jejími vlastníky a nově také absolvovat již naplánovaná jednání o případném odkupu areálu bývalé TIBY Zálabí.

Zastáváte názor, že komunální politika je hlavně o jednotlivých osobnostech a jejich schopnostech, než o tom, jaké konkrétní strany za vedoucími představiteli měst a obcí stojí. Funguje tak ve městě, jinak než formálně, nějaká opozice? A nemyslíte si, že konstruktivní opozice je ku prospěchu města?

Věřím, že konstruktivní opozice může přispívat k rozvoji města. Někteří z opozičních zastupitelů se již dokonce v duchu takového přístupu začali chovat – nesnaží se pouze přihlouple kritizovat, ale naopak být iniciativní a městu užiteční, pochopili, že na jakékoliv žabomyší války stran nebo koalice s opozicí je naše město malé. Tím se už v minulosti bohužel zbytečně ztratilo velmi mnoho drahocenného času, který se nedá vrátit a který mohl, respektive měl být věnován smysluplným a důležitějším věcem. Já sám přitom absolutně nemám problém konstruktivní chování opozičních zastupitelů veřejně oceňovat a chválit, protože si takového postoje vážím a s kýmkoliv jsem připraven směrem dopředu spolupracovat.

8. května letošního roku jsme si připomněli výročí 70. let od konce II. světové války. Uskutečnily se při té příležitosti i nějaké vzpomínkové akce ve Dvoře Králové nad Labem?

Památku padlých vojáků i civilních obyvatel města jsme uctili položením věnců a kytic. Hlavní vzpomínkové akce se ale uskutečnily 10. května, na den přesně sedmdesát let poté, kdy byl Dvůr Králové nad Labem osvobozen. Na náměstí Václava Hanky se konala ukázka historické vojenské techniky a uniforem ze II. světové války, v Hankově domě se poté při slavnostním koncertu představil semilský Podkrkonošský symfonický orchestr pod taktovkou italského dirigenta Graziana Sanvita.

Co bychom si hlavně měli připomenout v souvislosti se sedmdesátým výročím konce druhé světové války?

Kromě těch, kteří během druhé světové války ve Dvoře Králové nad Labem položili své životy za svobodu, bychom určitě neměli zapomenout na židovské spoluobčany, kteří zemřeli v koncentračních táborech. I v této souvislosti je vhodné připomenout, že od počátku letošního roku jednáme ve spolupráci se Židovskou obcí v Praze a s Občanským sdružením za obnovení památky židovského hřbitova Dvůr Králové nad Labem o vybudování památníku na místním židovském hřbitově, který by právě tyto oběti současným i budoucím generacím připomínal.

V souvislosti s aktuálním děním na Ukrajině či na Blízkém východě. Máte obavu o naši budoucnost? Proč?

Události na Ukrajině i na Blízkém východě sleduji. Z mezinárodního hlediska jde v obou případech o tak složitou a třaskavou situaci, že lze asi jen velmi těžko předvídat její další vývoj. V každém případě je dobře, že si závažnost stavu uvědomují vrcholoví politici, kteří se pokoušejí hledat cestu ke stabilizaci v obou krizových oblastech, ačkoliv je jasné, že ani v jednom případě neexistuje žádné rychlé či jednoduché řešení.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové patří u nás k těm nejznámějším. V roce 2012 byl pro návštěvníky zoo spuštěn projekt autosafari, který se již brzy rozšíří i o lví safari se smečkou devíti lvů. Projekt má své příznivce, ale i mnohé odpůrce. Jak byste projekt autosafari hodnotil vy sám? Shledáváte v něm nějaký přínos pro město?

Shodou okolností jsem nedávno zoologickou zahradu se svou dcerou navštívil. Na rozdíl od několika služebních jednání v jejích prostorách jsem tak učinil jako návštěvník a mohl si ji projít zase po dlouhé době celou. Musím smeknout před tím, co nové vedení zahrady v čele s ředitelem MVDr. Přemyslem Rabasem vybudovalo a jakým tempem ji posouvá vpřed. Od velkých projektů, jako jsou lanový most nebo právě připravované lví safari, až po ty nejmenší detaily, například stylově pomalované odpadkové koše, zaznamenala z mého pohledu zahrada obrovský posun hlavně v tom, jak na své návštěvníky dnes působí. Pro maminky s kočárky, rodiny i se psy nebo pro starší návštěvníky je dnes obrovským odpočinkovým parkem s množstvím laviček, upravených cest i krásných stromů, které návštěvníkům dodávají ve slunečných dnech potřebný stín.  Navíc zoo láká nejen do města, ale také do regionu řadu tuzemských i zahraničních návštěvníků, čehož můžeme využívat při propagaci Dvora Králové nad Labem. I proto s vedením zahrady pracujeme na několika společných projektech, například na propojení Městského informačního centra s infocentrem zahrady, které vzniká v původní rotundě u hlavního parkoviště do zoo.  

Radnice by také chtěla zprivatizovat část městských bytů. K tomu je však třeba byty nejprve rekonstruovat. Jaké předpokládáte náklady?

První krok k postupné rekonstrukci prázdných městských bytů, tedy zajištění alespoň části finančních prostředků na jejich opravy, již proběhl. Od ledna 2015 jsme prodali šest aktuálně prázdných bytů v majetku města, čímž se už nyní zhruba o 2 miliony korun překročila předpokládaná částka z prodeje bytů v příjmové části schváleného rozpočtu města na rok 2015. Část těchto prostředků by měla směřovat právě na opravy zbylých neobsazených bytů, které jsou dnes ve velmi špatném stavu. Předpokládáme, že do nich letos investujeme zhruba 2 až 3 miliony korun a poté budeme schopni aspoň některou část z nich nabídnout občanům města k pronájmu.

V jaké fázi je příprava cyklostezky, která by měla propojit významné turistické cíle v kraji, tedy Kuks, zoologickou zahradu a přehradu Les Království? Co je třeba vyřešit, aby se mohlo začít s realizací?

Nový úsek cyklostezky by měl nejen propojit významné turistické cíle v kraji – Kuks, zoo Dvůr Králové a přehradu Les Království, ale také zlepšit pohyb cyklistů po našem městě. Dnes je hotová vyhledávací „Studie proveditelnosti Labská stezka – úsek Kuks – Dvůr Králové – Les Království“, jejímž cílem bylo najít optimální trasu mimo frekventované silnice, která bude bezpečná pro cyklisty, rodiny s dětmi, seniory a vozíčkáře. Studie měla současně také posoudit proveditelnost finální trasy, např. vyhodnocením postojů vlastníků nebo uživatelů pozemků, s nimiž se na některých úsecích stále jedná. Naším cílem je, aby se brzy začalo pracovat na dokumentaci pro územní rozhodnutí pro náš úsek. První krok bude na zastupitelstvu, ale věřím, že výstavba cyklostezky má podporu všech zastupitelů i obyvatel města. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…