Starosta Jevišovic: Česko postrádá vrcholové politiky s jasnou vizí do budoucna

24.01.2016 15:32

S ohledem na překotný vývoj světa jsem přesvědčen, že i když současná krize bude překonána, čeká nás jiná, možná horší, konstatuje pro ParlamentníListy.cz Pavel Málek (Sdružení pro Jevišovice). Věří také, že z chyb, kterých se on sám dopustil v prvním roce, se poučil a je rozhodnut naplno pokračovat v naplňování svých předvolebních slibů. Nejvýznamnější investiční akcí radnice pro letošní rok je oprava komunikace po kanalizaci. Jaké budou ty další? Podívali jsme se také pod pokličku hospodaření radnice a řeč přišla i na dotace.

Starosta Jevišovic: Česko postrádá vrcholové politiky s jasnou vizí do budoucna
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Pane starosto, byl pro město rok 2015 po stránce rozvoje rokem úspěšným?

Rok 2015 byl zejména velmi turbulentní, neustále se něco měnilo. A to zda byl tento rok úspěšný, musejí hodnotit spíše občané, a možná nejlépe se bude hodnotit až s odstupem času. Teď jsou vzpomínky ještě příliš čerstvé a nelze hodnotit objektivně.

Jak jste se svěřil pro ParlamentníListy.cz, do politiky jste šel s ambicí, že dokážete věci jinak a lépe. Nyní ale uznáváte, že jste se mýlil. Co vás po nástupu do funkce nejvíce překvapilo? A co vám naopak kromě této zkušenosti práce starosty dala?

Ano, mýlil jsem se a přišel jsem na to snad relativně rychle. Bohužel jsem u toho udělal i nějaké chyby. A z těch jsem se snad již poučil a také se naučil být více trpělivý a vytrvalý.

I vzhledem k vašemu věku, máte nějaké politické ambice do budoucna? Neuvažoval jste například o vysoké či krajské politice?

Přiznám se, že ani o jedné variantě neuvažuji. Chci se věnovat činnostem v Jevišovicích a ostatní by mě jen zbytečně rozptylovalo. A také nejsem příznivcem sbírání veřejných funkcí.

Jaké významné investiční akce připravujete na rok 2016?

Rádi bychom opravili komunikace po kanalizaci.  

Jaké investice a v jaké výši radnice plánuje v letošním roce do oprav městských budov a domů?

Připravujeme akce do následujících let jako opravu hasičské zbrojnice, výměnu kotlů v bytech apod.

Nachází nebo rýsuje se ve městě nějaká stavba, která je vám či občanům trnem v oku?

V současné době o takové stavbě nevím.

Schopnost investovat se do velké míry odvíjí od finanční stability radnice. V jaké finanční kondici je vlastně radnice?

Ještě doplácíme úvěr z průtahu, bohužel jsme také budovali kanalizaci. Investovali jsme do kompostárny, oprav památek, odbahnění přehrady, rekultivace skládky, to vše byly akce za desítky milionů, a to vše nechá svou stopu ve finančních tocích.

Jak významným zdrojem příjmu jsou pro město dotace? A jste vy sám jejich zastáncem?

Dotace jsou téma, které můžete milovat i nenávidět. Na jednu stranu je s podivem, jaké ptákoviny se dají z dotací pořídit, a odpovědnost v této oblasti jde jednoznačně na vrub státu. Na druhou stranu, přerozdělování je nutné, aby se investovalo do věcí, které jsou ve veřejném zájmu, jako komunikace apod. Dotace jsou současným hitem, a z mého hlediska je třeba je pro rozvoj našeho města čerpat. Nejsem příznivcem dotací, ale pokud jsou, je třeba toho využít.

Jak podle vás aktuální mezinárodní dění ovlivní budoucnost EU? Není tohle začátek jejího konce? A existuje podle vás vůbec nějaká alternativa?

K tomuto tématu by se měli odpovědně vyjadřovat spíše vrcholoví politici s vizí do budoucna, která by nás dokázala oslovit. Bohužel takoví politici naší zemi chybějí.

Máte obavu o naši budoucnost?

Obavu jistě mám, ale s ohledem na překotný vývoj světa jsem přesvědčen, že i když tato krize bude překonána, čeká nás jiná, možná horší. Velmi negativní vnímání světa ovlivňují média, která se nám vždy snaží za účelem zvednutí prodejů situace podat ještě černěji, než tomu tak skutečně je.

Abychom rozhovor zakončili pozitivně. Co se snažíte udělat pro zpříjemnění života obyvatel Jevišovic?

Připravujeme kulturní akce na příští rok, rád bych, abychom opravili komunikace, po velkých investičních akcích bychom se měli soustředit na drobnosti, které zpříjemní život občanům Jevišovic, jako opravy chodníků, drobných památek, hřbitova apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…