Starosta Kroměříže vystupuje z ANO

02.05.2018 15:16

Starosta Kroměříže Jaroslav Němec oznámil, že vystupuje z hnutí ANO. Udělal tak nikoli oficiální cestou, ale prostřednictvím tiskové zprávy z 18. dubna 2018, a to týden před zasedáním sněmu místní organizace hnutí ANO. Ta se tedy o této skutečnosti dozvěděla přes média, stejně jako veřejnost.

Starosta Kroměříže vystupuje z ANO
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kroměříže Jaroslav Němec

Proč tak Jaroslav Němec učinil pouze několik dní před zasedáním sněmu místní organizace hnutí ANO, se tedy můžeme jen dohadovat. Až několik dní po vydání své tiskové zprávy poslal Němec oznámení místní organizaci na vědomí dopisem.

I toto dokazuje komplikovanou komunikaci mezi starostou města a hnutím, za které byl zvolen. Hnutí ANO předpokládalo, že toto téma bude společně diskutováno a znovu nastaveno na sněmu, kde budou stanoveny podmínky, které budou muset být v budoucnu ze strany zastupitelů plněny. Nikdo z nich totiž, a to ani starosta, není volen do vedení města jako nezávislý kandidát, všichni jsou, a v budoucnu být musí, v souladu s idejemi, programem a cíli našeho Hnutí. Tomu musí odpovídat i způsob komunikace.

Jan Štrof, předseda oblastní organizace ANO Kroměříž, k tomu uvedl: „Osobně jsem jednal s potenciálními kandidáty do komunálních voleb a diskutoval s nimi o tom, zda mají zájem účastnit se podzimního volebního klání. Pan starosta mi na březnové schůzce řekl, že si to rozmyslí a stanovisko sdělí na členům našeho sněmu 26. dubna. Proč nevyčkal na sněm a neřešil situaci nejdříve v rámci hnutí, které ho do čela radnice vyneslo, osobně nechápu. Mohu pouze konstatovat, že tento způsob jednání považuji za nekorektní a považoval bych za správné, aby v interní diskusi v rámci hnutí zastupitelé  zvolení za ANO popsali, jak po dobu svého působení na radnici naplňovali či nenaplňovali program hnutí a jak se věnovali práci pro své voliče. Na takovou rekapitulaci je ostatně správný čas i bez neobvyklého kroku starosty Němce.“

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček doplnil: „Se všemi členy se diskutuje průběžně, řeší se jejich zájem kandidovat, kandidátku ale sestavuje vždy až místní organizace a místní sněm. Sněm je také kompetentní k tomu, aby nastavil strategii pro příští období.“

Rozhovor s Miroslavem Sadílkem, předsedou místní organizace hnutí ANO Kroměříž:

Co říkáte na vystoupení starosty Jaroslava Němce z hnutí ANO?

Už nějakou dobu v ANO  sledujeme signály, ze kterých vyplývá, že selhává komunikace. Hnutí nedostává dostatečné informace a starosta Němec jedná bez návaznosti na program a cíle našeho hnutí.  S J. Štrofem a dalšími kolegy se dlouhodobě snažíme o nastavení fungující práce klubu zastupitelů za hnutí ANO, v posledních měsících ale veškerá komunikace v zásadě vymizela a hnutí mělo veškeré informace o dění ve městě pouze z neformálních nebo veřejných zdrojů. I v případě těch veřejných se však situace horší.

Narazil jste na program, jak byste zhodnotil jeho naplňování ze strany pana Němce?

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí
Otázka naplňování programu není věcí jednoho člověka a to ani tehdy, když má roli starosty. Je to práce celé koalice a dohody, která byla vytvořena na začátku volebního období. V naší interní rekapitulaci z toho ANO, které je na radnici vůdčí silou, nevychází nijak dobře. Naprosto není naplňována podmínka otevřené komunikace s občany města, což hnutí ANO považuje za svůj stěžejní úkol. Za problematickou považujeme i část investic, která je nekoncepční, investiční projekty vznikají jakoby tajně, informace o nich nemá často ani zastupitelstvo a nepodařilo se nám najít žádnou strategickou linku v plánování a přípravě. Stejné je to s čerpáním dotací. Ale to jsou jen příklady, nemá smysl tady zveřejňovat celou naši analýzu. Podstatné je konstatovat, že toto se musí v budoucnu zásadně změnit.

Vraťme se ke způsobu komunikace pana starosty. Jak ji vnímáte vy?

Popsal bych to jednoduše: pan starosta za čtyři roky nevyvinul sebemenší komunikační iniciativu – nesvolal jedinou schůzku s hnutím ANO nad agendou města Kroměříž, nepředložil hnutí ANO ani jedno téma, neměl potřebu diskutovat se zastupiteli. Pokud se nějaký problém řešil u kulatého stolu, vždy na podnět našich členů hnutí. Jakýmsi posledním alarmem pak byl pro hnutí fakt, že pan starosta se nesetkal ani s předsedou hnutí Andrejem Babišem v době, kdy navštívil Kroměříž a nevyužil příležitost ke společné diskusi ve prospěch města a svých voličů. Tisková zpráva J. Němce o jeho vystoupení z Hnutí ANO přišla pár měsíců před volbami. Nevěřím, že toto načasování je náhodné.

Nabízí se otázka, jak se Jaroslav Němec dostal před čtyřmi lety na kandidátku, vkládali jste do něj naděje?

Není nic tajného na tom, že roce 2014 chtěl Jaroslav Němec kandidovat do zastupitelstva hned za několik politických uskupení. Po diskuzi s hnutím ANO za něj kandidoval jako nestraník, později se stal členem. Vkládali jsme do něj velké naděje, byl to zkušený manažer, ředitel školy. Jeho aktivita v Hnutí však skončila poslední den jeho předvolební kampaně. Nyní po čtyřech letech musel minimálně vytušit, že ztratil oporu v hnutí ANO a tím si také vysvětluji jeho poslední kroky a způsob odchodu z hnutí.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…