Starosta Litvínova: Krajské referendum o prolomení těžebních limitů není namístě

11.07.2014 15:55

Znovu kandidovat do sněmovny Milan Šťovíček (STAN) loni odmítl a naplno by se chtěl věnovat komunální politice. Jak na své působení ve sněmovně vzpomíná a jakými tématy by se chtěl do budoucna zabývat, pokud se mu podaří obhájit mandát starosty Litvínova? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se vyjádřil také ke kritice opozice na špatné hospodaření radnice a neopomněli jsme ani problém ubytoven.

Starosta Litvínova: Krajské referendum o prolomení těžebních limitů není namístě
Foto: archiv
Popisek: Milan Šťovíček (STAN)

Kandidovat znovu do sněmovny jste loni na podzim odmítl a vaší ambicí je letos obhájit mandát starosty. Co očekáváte od dvou následujících voleb, s čím do nich jdete?

Prioritou našeho občanského sdružení Litvínov občanům, s nímž jdeme do voleb pod hlavičkou hnutí Starostové a nezávislí, jsou volby do zastupitelstva města. Chceme získat od lidí v Litvínově silný mandát pro průhlednou a hospodárnou správu města tak, aby se tu slušným lidem dobře žilo.

Když ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Nejdůležitější bude shoda na hlavních prioritách města. Přes různost politických názorů by v zásadních věcech mělo zastupitelstvo „táhnout za jeden provaz“. A těmi zůstává bezesporu zachování těžebních limitů, které chrání rozvoj města, čistota města i bezpečnost obyvatel i jejich majetku, nulová tolerance vůči všemu a všem, kteří narušují veřejný pořádek a občanské soužití, ale také trvalá péče o silnice, chodníky či veřejné osvětlení. Neméně důležitou správy města je také podpora vzdělávání, kultury a sportu. Prostě všechno, co přispívá k tomu, aby Litvínov byl tzv. „dobrou adresou“.

Vy osobně se bráníte nařčení ze špatného hospodaření radnice, z něhož vedení města obviňuje opozice. Domníváte se, že jde tak jen o předvolební boj? A čím byste kritiku vyvrátil? V jakém stavu jsou městské finance a především, o kolik se snížila zadluženost města za vašeho starostování?

Hospodaření města se v tomto volebním období výrazně zlepšilo, to jasně dokládají všechna čísla, která jsou každoročně obsažena ve výsledcích hospodaření a potvrzují to i analýzy odborníků z oblasti veřejných financí. Podařilo se nám výrazně zvýšit provozní saldo města, oddlužit společnosti města, zastavit jeho zadlužování a investovat především do úspor enegií, což bude přinášet užitek hlavně v následujících letech. Na příkladu společnosti Technické služby lze jasně a konkrétně dokladovat výsledky hospodaření v posledních čtyřech letech. V roce 2010 byly Technické služby těsně před vyhlášením insolvence, technický park byl v katastrofálním stavu, a když přišla v listopadu sněhová kalamita, nemohly na úklid nasadit takřka ani jedno vozidlo. Dnes je tato společnost v černých číslech a za stejný objem finančních prostředků od města zajišťuje podstatně více činností než tehdy, a to včetně veřejného osvětlení. Modernizovala svůj vozový park a nasadila na úklid města maximální počet lidí, což se velmi pozitivně projevilo na jeho čistotě. Je to jen jeden příklad z mnoha, ale velmi hmatatelný a viditelný.

Podařilo se vám také nějak zlevnit chod úřadu?

To byl vlastně jeden z prvních kroků, který jsme na začátku volebního období učinili. Ale šetříme také peníze v provozu našich příspěvkových organizací. Například společné aukce na dodávku energií pro městský úřad i organizace města přinesly úspory v řádu miliónů korun. Podobné je to třeba s pojištěním majetku nebo mobilními operátory.

Jako poslanec jste byl členem Nečasovy vlády, které byla v průzkumech hodnocena jako nejhorší vláda od roku 1989. Zaznívají ale i hlasy, že kroky Nečasovy vlády budou kladně ohodnoceny až s odstupem času. Jak se na to díváte vy? A je například nějaká situace, v níž byste nyní jednal (hlasoval) jinak?

Jako poslanec jsem nebyl členem vlády, ale podporoval jsem její program, protože obsahoval naprostou většinu z toho, za co jsem do sněmovny kandidoval. Jsem rád, že se podařilo prosadit odstranění vyvlastňovacích paragrafů z horního zákona, zachování limitů těžby nebo přímou volbu prezidenta. Co už se bohužel nestihlo, bylo zvýšení odvodů z těžby ve prospěch dotčených obcí.

 Jak jste se vyjádřil již po volbách, jste rád, že nyní můžete sledovat novu vládu z povzdáli. Jak ji hodnotíte?  

Kroky současné vlády sleduji velmi pozorně a nechci zatím hodnotit, nakolik se jí podaří splnit finančně velmi nároční předvolební sliby koaličních stran. Pozornost našeho města je upřena především na legislativu kolem těžební činnosti. Jsem rád, že funguje pravidelná komunikace s vedením Ministerstva průmyslu a obchodu i shoda v názoru s panem ministrem i premiérem o nesmyslnosti bourání dalších obcí kvůli těžbě.

Palčivým problém Litvínova je problém s nepřizpůsobivými. Vy osobně voláte především po zpřísnění legislativy kolem ubytoven tak, aby z nich už nemohl být výnosný byznys, který platí stát z našich daní. Ministryně práce se již v březnu rozhodla, že nepošle do sněmovny novelu zákona o hmotné nouzi, podle níž by lidé v ubytovnách měli doplatek na bydlení od státu dostávat jen půl roku či výjimečně maximálně rok a nejpozději do konce června chce přijít s vlastním řešením, což se zatím nestalo. Co na to říkáte? A jaké opatření byste uvítal vy osobně?

Osobně velmi lituji, že se v minulé sněmovně neprojednal zákon, který by zamezil spekulativním kšeftům s ubytovnami. Určení reálné maximální výše příspěvku na bydlení by rychle tenhle problém vyřešilo. Podobně by bylo velmi žádoucí, aby byl stanoven maximální počet osob, které mohou obývat jeden byt vzhledem k jeho výměře.

Pokud se nemýlím, radnici se nyní podařilo získat dotaci od Ministerstva vnitra, díky níž je možné prodloužit činnost asistentů prevence kriminality. Co bude ale pak? Jaký dopad bude mít podle vás na město zrušení?

Tento způsob terénní práce využívá naše město již řadu let a velice se osvědčil. Nemám informace, že by ministerstvo chtělo takový program rušit, protože ti lidé za relativně malých nákladů dělají důležitou a potřebnou práci.

Vy osobně jste již od počátku proti prolomení limitů těžby. Co říkáte na to, že ministr Mládek by chtěl limit prolomit? Definitivně se má o tzv. malém prolomení limitů rozhodnout na počátku příštího roku. Co se budete snažit udělat pro to, aby se tak nestalo? A souhlasil byste s možností nechat rozhodnout občany v krajském referendu, jak Jan Mládek navrhuje?

Otázka krajského referenda není na místě. Nevím, proč by lidé na opačném konci kraje měli rozhodovat o tom, zda bude dál existovat město Horní Jiřetín, a že litvínovští obyvatelé budou žít na hraně obřího velkolomu. Od pana ministra Mládka vím, že ani on není příznivcem likvidace dalších obcí kvůli těžbě a zvyšování již takhle obrovských zisků majitelů těžební společnosti. Naopak jsme se shodli v názoru, že je třeba rychle a výrazně zvýšit odvody z vytěženého nerostu ve prospěch dotčených obcí a státu, který tento nerost vlastní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…