Starosta Mariánských Lázní: Za růst nezaměstnanosti může především globalizace

14.03.2014 10:13

Zdeněk Král (ODS) v komunální politice působí již 18 let a chtěl by si tak dát přestávku. Na podzim se ale ještě neúspěšně pokusil kandidovat do sněmovny s cílem podpořit aktivní politiku zaměstnanosti. Co musí podle něj udělat stát, aby se situace začala zlepšovat, a domnívá se, že nová vláda něco změní? Mariánské Lázně jsou nejmladší z proslulého trojúhelníku západočeských lázeňských měst a v rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme tak nepomněli ani téma lázeňství, ale nejen to…

Starosta Mariánských Lázní: Za růst nezaměstnanosti může především globalizace
Foto: Redakce
Popisek: Starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS)

Pane starosto, na podzim jste neúspěšně kandidoval za ODS do sněmovny. Byl pro vás osobně výsledek velkým zklamáním? A především, jaké jsou nyní vaše politické priority? Chtěl byste obhájit váš mandát starosty?

Pro mne byl především zklamáním celkový výsledek ODS a to, že jsme neobhájili za Karlovarský kraj ani jeden mandát. Já jsem z pátého místa spíše plnil funkci „nosiče vody“.

Osobně zvažuji svoje další působení v komunální politice. Už jsem v ní 18 let a možná by neškodilo si dát přestávku. Mandát starosty obhajovat nehodlám. Stáhnu se na venkov po vzoru knížete Tolstého v Jasné Poljaně a budu se věnovat literatuře, malbě, malorolničení a chovu drobného zvířectva. Převýchově mužiků se však věnovat nebudu. Možná že se pak osvěžen do politiky vrátím.

Česko má nejvyšší nezaměstnanost v novodobé historii. Bez práce bylo v lednu téměř 630 tisíc lidí. I vy jste se chtěl případně jako poslanec věnovat aktivní politice zaměstnanosti. Co je tak podle vás příčinou rekordní nezaměstnanosti a co musí udělat stát, aby se situace začala zlepšovat?

Lidí bez práce je sice hodně, ale na některé práce či povolání zase lidi chybí. Ať už jsou to práce pro veřejný sektor ve městech, nebo chybí řemeslníci a odborný personál. To pociťujeme v našem regionu na české i německé straně. Třeba mariánskolázeňská hotelová škola stěží naplní počty žáků a přitom hotely hledají odborný personál. Na druhou stranu máme přebytek vysokoškoláků, kteří nenalézají uplatnění. Každý by chtěl jen klikat myší.

Stát by neměl především každý rok šachovat s daňovými sazbami, zvyšovat byrokratickou zátěž a centrální banka by měla varovat firmy před svými intervencemi. V dnešní době každý, kdo podniká a zaměstnává lidi, prokazuje velkou osobní statečnost, za kterou by měl být oceněn a ne šikanován.

Očekáváte, že nová vláda svými opatřeními deklarovanými v programovém prohlášení umožní snížit nezaměstnanost? Chce nastavit minimální mzdu na 40 procent průměrné mzdy. Je to správná cesta?

Neočekávám, že nová vláda situaci dokáže zlepšit. Určitě ne zvýšením minimální mzdy. Za růst nezaměstnanosti v Evropě může především globalizace, ve které Evropa prohrává souboj s Asií i Amerikou. Dnes se stěží vyplatí ještě v Evropě cokoliv vyrábět. Stále si dobrovolně zvyšujeme náklady na výrobu, nesmyslnými opatřeními v rámci zelené politiky, mám na mysli financování elektřiny z obnovitelných zdrojů, emisní povolenky, zemědělskou politiku a další zlepšováky z dílny evropské komise. Dalším faktorem pro růst nezaměstnanosti je růst moderních technologií. Lidí už zkrátka není tolik třeba. Internet teď například likviduje pracovní místa v maloobchodě.

Mariánské Lázně už potřetí získaly titul Město pro byznys Karlovarského kraje. Jaký vliv to má na zaměstnanost? Rýsují se ve městě letos nějaká nová pracovní místa, a jak se město snaží – aspoň nepřímo – podpořit jejich vznik?

Mariánské Lázně jsou městem pro byznys oprávněně. U nás nevidíte větší množství zavřených obchodů jako v jiných městech. Protože jsme nájemcům snížili ceny nájmů. Rekonstruuje se několik chátrajících budov bývalých hotelů ve městě, popřípadě se staví nové. Město již zpracovává studii pro vznik menší průmyslové zóny. Stavební úřad je partnerem investorů a ne jejich nepřítelem. To vše se projevuje v míře nezaměstnanosti, která je pod sedmi procenty. Očekáváme další pokles, až budou investice dokončené.

I vy kritizujete, dle vašich slov, pseudoreformu zdravotnictví exministra Hegera. Nový ministr zdravotnictví Němeček představil před několika dny jím návrhové změny v českém lázeňství a již v dubnu by měl být účinný nový indikační seznam. Domníváte se, že navržená opatření budou dostatečná, nebo byste uvítal i některé další?

Krok ministra zdravotnictví Němečka jsem uvítal jako správný počin. České lázeňství se z následků antireformy pana Hegera brzy vzpamatuje, i když jsou ztráty bolestné.

A jaký dopad bude mít podle vás na město zrušení poplatků ve zdravotnictví, které vláda plánuje?

Zrušení poplatků za pobyt v nemocnici považuji za populistický nesmysl. Zde se naopak musím bývalého ministra Hegera zastat. Nemocnice teď budou vyvařovat, topit, uklízet pro pacienty zdarma a čekat, až jim to stát uhradí. Stát brzo zjistí, že tyto peníze v systému budou chybět, např. na platy zdravotníků, léky či technické vybavení. Takže nás bude čekat zase zvýšení odvodů, možná daní a jsme opět u ztráty pracovních míst.

Při hledání zdroje vody pro potřeby tamního městského bazénu vytryskla nečekaně z průzkumného vrtu minerální voda, jež je vhodná pro pitné kúry a léčivé koupele. Vedení města chce přírodní bohatství co nejlépe využít. Rozhodlo proto o vybudování druhého páteřního minerálkovodu a za úplatu chce nabídnout zájemcům připojení, podobně jako je tomu v Karlových Varech. Jak to se záměrem aktuálně vypadá?

Město má nyní čerstvě hotovou studii proveditelnosti pro záměr vybudování páteřního minerálkovodu, bude následovat zadání výběrového řízení na zpracování projektové dokumentace a podání žádosti o dotaci na realizaci této investice. V případě neúspěšnosti získání dotace bude třeba v brzké době vyřešit případné kofinancování záměru veřejným a soukromým sektorem.

Co říkáte na stíhání policie místostarosty města Horkého (ČSSD), který je obviněn z páchání přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku?

To, že je někdo obviněn, neznamená ještě, že je vinen. A já ctím presumpci neviny.

Otázka na závěr: Co chystáte letos ve městě nového?

Letos jsme se pustili do další etapy obnovy centrální části parků asi za 7 mil. Kč z dotace SFŽP a budujeme novou základní školu umění asi za 30 mil. Kč přestavbou budovy bývalé obchodní akademie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…