Starosta Orlové: ČSSD má více vhodných kandidátů na premiéra

19.06.2013 11:00

Orlovské úřednici se podařilo za zhruba pět let zpronevěřit více než pět miliónů korun. Jak je možné, že se na ztrátu tak dlouho nepřišlo a jak celou situaci vnímá starosta Jiří Michalík (ČSSD)? Podařilo se městu vyřešit problémy s modernizací náměstí související s jeho financováním? A jak se vyvíjí situace kolem stavby nové kanalizace? Nejen na to odpovídal našim stránkám.

Starosta Orlové: ČSSD má více vhodných kandidátů na premiéra
Foto: archiv města
Popisek: Starosta Jiří Michalík (ČSSD)

 

Jak jste uvedl loni pro naše stránky, činnost předsedy strany sledujete především z médií a mnohé zákulisní problémy se u vás neřeší. Jaké problémy jste měl konkrétně na mysli?

Medializovaný vztah předsedy a prvního místopředsedy. V této fázi však média informují o harmonických vztazích, což je dobré.

Pokud se pozastavíme u předsedy strany. Jak byste Sobotku ve funkci předsedy hodnotil a dokážete si jej představit i jako premiéra?

Hodnotím ho dobře a dovedu si ho představit jako premiéra. Vhodných kandidátů však máme více.

Občany Orlové znepokojuje situace kolem stavby nové kanalizace, dotované Evropskou unií, a to především v souvislosti s nekvalitním materiálem, který zhotovitel stavby použil do tzv. podsypu kanalizačního potrubí, který je v nejspodnější vrstvě. Hrozí, že nekvalitní podsyp bude pracovat a může tak dojít ke zvlnění a praskání povrchu podobně jako na dálnici D47. To městu potvrdil i znalecký posudek, který si nechalo vypracovat. Pokud to potvrdí i další posudek, který plánujete, jaké budou vaše další kroky? A je možné, že tak přijdete i o dotaci? Co by to znamenalo pro město?    

V současné době nelze hovořit o "nekvalitním" materiálu. Město Orlová v rámci stavby "Odkanalizování okrajových částí města Orlová" provedlo kontrolu provádění díla a to kontrolu zásypového materiálu  formou provedení zkoušek kameniva a posouzení s předloženými certifikáty. Na základě výsledků zkoušek a odborného posudku bylo zjištěno, že dodaný materiál není v souladu s doloženými certifikáty a v jednom případě se smlouvou o dílo. Zhotovitel předložil vlastní zkoušky, které prokázaly, že použitý materiál je v pořádku.V souladu se smlouvou bude rozhodující třetí posudek, kdy se obě strany shodly na soudním znalci a musí respektovat jeho závěr.

Soudnímu znalci je položena otázka: zda je použitý materiál v souladu s projektovou dokumentací a smlouvou o dílo  a pokud není v souladu, zda je použitý materiál pro tuto stavbu vhodný.

Výsledky znaleckého posudku budou k dispozici koncem července, kdy se rozhodne o dalším postupu. Ztráta dotace prozatím nehrozí a město Orlová má několik možností dalšího postupu, jejichž zveřejnění je předčasné.

Podařilo se vyřešit problémy s modernizací náměstí související s jeho financováním? Bude či nebude se muset město zadlužit?

V současné době město připravuje po vzájemné dohodě pro ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo financí  zadávací dokumentaci stavby po názvem Humanizace a revitalizace centra Orlové – Lutyně. Tuto odevzdá na příslušná ministerstva do konce června. Po schválení a odsouhlasení zadávací dokumentace a současném schválení smlouvy o společném zadávání veřejné zakázky v orgánech města, ministerstvo financí společně s městem vyhlásí výběrové řízení na zhotovitele stavby. Na dubnovém zasedání orlovští zastupitelé schválili záměr přijetí úvěru na dofinancování nadzemních částí stavby, které se týkají polyfunkčních objektů na náměstí. Finanční prostředky na revitalizaci prostranství centra (mobiliář, venkovní osvětlení, kašna) má město zahrnuty ve schváleném rozpočtu.  

Na začátku dubna ve městě podlehla otravě metylalkoholem šestapadesátiletá žena. Na otravu tak zemřelo již 45 lidí a dalších 130 skončilo s poškozeným zdravím. Jak celou kauzu, která stále není u konce, vnímáte? Kde je podle vás příčina a jaké byste preferoval řešení?

Kauzu vnímám s nelibými pocity a myslím, že je v moci státu, potažmo v jeho represivních složkách, aby zabránily černému – nekalému obchodování s lihem a jeho výrobky tak, aby státní monopol naprosto stoprocentně zabránil podobným excesům.

Jak pokračuje rekonstrukce Domu kultury města Orlové, která občanům přinese digitalizaci kina?

Město zadalo zpracování dokumentace pro provádění stavby a výběr zhotovitele na akci pod názvem Dovybavení multifunkčního sálu Domu kultury města Orlové digitální projekcí. V současné době je vyhlášeno výběrové řízení a v měsíci červnu proběhne otevírání obálek. Předpoklad uzavření smlouvy a zahájení prací je v září a dokončení akce v listopadu letošního roku.

Větší bezpečnost by v Orlové měli zajistit strážníci okrskáři, kteří od ledna slouží v mikroregionech, na které je rozdělena Orlová. Jak byste jejich činnost hodnotili? Mají už za sebou strážníci v Orlové nějaké první úspěchy?

Práci strážníků hodnotím dobře, je jich však na rozlehlé město s mnohými sociálními problémy málo.

Co vy osobně říkáte na případ orlovské úřednice, které se podařilo za zhruba pět let zpronevěřit více než pět miliónů korun? Podle opozice to nasvědčuje špatnému hospodaření města v rámci financí a pochybení úřadu, když se na ztrátu tak dlouho nepřišlo. Jak je to možné?

Šlo o sofistikovanou zpronevěru jedné úřednice, která krátila nerozpočtované příjmy města. Po jejím odchodu na mateřskou dovolenou byla zpronevěra ihned odhalena a město přijalo řadu opatření k tomu, aby se podobná situace již nikdy neopakovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…