Starosta Prahy 15: Chceme omezit zástavbu městské části nadbytečnými projekty

13.07.2015 12:19

Nedlouho po svém nástupu do funkce objevil ve svém počítači nelegální monitorovací zařízení. Policie se však rozhodla nezahájit trestní stíhání. V rozhovoru, který poskytl naší redakci Milan Wenzl (ANO), se vyjádřil nejen ke kauze, ale zamyslel se také nad tím, jak mocnou zbraní mohou odposlechy být, a nad úrovní české justice. S ohledem na spolupráci na radnici ale hodnotí počáteční měsíce ve funkci pozitivně. Co nového plánuje do budoucna a jak se vedení radnice postaví k otázce nadměrné dopravy na Praze 15? I to zajímalo naši redakci.

Starosta Prahy 15: Chceme omezit zástavbu městské části nadbytečnými projekty
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta MČ Prahy 15 Milan Wenzl (ANO)

Pane starosto, máte za sebou téměř jeden rok ve funkci. Jak byste jej hodnotil? Co pro vás bylo zpočátku nejnáročnější?

Za tak krátkou dobu se nám podařilo vytvořit dobrý tým radních, který občané velice pozitivně vnímají. Podařilo se nám vnést klid mezi úředníky, a to v minulosti neznali. Povedlo se nám otevřít novou třídu mateřské školy. Podařilo se nám získat finance na dostavbu mateřské školy a sportovišť.

Co nejvíce pálí občany městské části Praha 15?

Všechny trápí divoká výstavba, která zde byla v minulosti povolena bez vybudování infrastruktury.

V jaké fázi je vyšetřování trestního oznámení, které jste podal kvůli nelegálnímu monitorovacímu zařízení v počítačích úřadu? Software, který byl nainstalován ve vašem počítači a počítači vaší sekretářky, mohl sledovat programy nebo e-maily.

Podle vyrozumění PČR nebyly nalezeny skutečnosti, které by odůvodňovaly úkony k zahájení trestního řízení. 

Máte vysvětlení, proč jste byl zrovna vy odposloucháván?

Nešlo o odposlechy, ale o monitoring počítače.

Zveřejnění telefonních odposlechů expremiéra Petra Nečase a jeho tehdejší podřízené Jany Nagyové u soudu vyvolalo vášnivé debaty. Má podle vás právo veřejnost znát detaily soukromých rozhovorů, které jsou často i nepodstatné?

Osobně ctím soukromí každého a ani mě takové informace v tisku nezajímají. Věřím, že pokud někdo dělá protizákonnou činnost, projeví se to i jinde, nejen v telefonních hovorech.

Jak byste obecně hodnotil úroveň justice v Česku?

Zbytečné časové prodlevy, asi máme málo soudců.

Často se lze setkat s názorem, že nám sice změna režimu přinesla svobodu slova či pohybu, ale naproti tomu existuje vysoká nezaměstnanost, propast mezi bohatými a chudými se prohlubuje a vlivem moderních technologií (např. odposlechy) dochází opět i ke ztrátě soukromí. Co vy na to?

Každá doba přináší své. Nicméně by bylo naivní si myslet, že odposlechy a ztráta soukromí přišly až po změně režimu. Řekl bych, že v tomto ohledu byl dřívější režim mnohem více aktivní, jen tu nebyla svoboda slova a lidé se o tom třeba ani nedozvěděli. Sociální rozdíly také byly vždy, možná je teď jen více vnímáme.

Jak to vypadá se záměrem radnice přestěhovat hornoměcholupské sportoviště? A prozradíte nám lokalitu, kde by mohlo hřiště stát?

Záměr přestěhovat Hokejbalový klub HBC Hostivař vyvstal ze stavu, kdy jsme začátkem roku 2015, při vstoupení do sporu mezi klubem a místními obyvateli stěžujícími si na permanentní hluk z hřiště zjistili, že po celou dobu jeho provozování je sportoviště nezkolaudované – klasifikováno podle stavebního zákona – bylo užíváno jako černá stavba. K tomu po dobu minimálně čtyř let nebylo bývalé vedení MČ Praha 15 schopné vejít do kontaktu mezi znesvářené strany a dohodnout podmínky, které by umožnily klidný provoz sportovního klubu čítající více než 120 dětí školou povinných a obyvatelům přilehlých bytových domů zajistily dostatečný klid k odpočinku, alespoň ve dnech pracovního klidu. I to byl jeden z hlavních důvodů, kdy jsme začali prověřovat možnost přestěhovat hřiště do nějaké příhodnější lokality. Tyto eventuality nadále prověřujeme a souběžně s tím konáme veškeré kroky k legalizaci sportoviště – tedy jeho zkolaudování, které, jak se zdá, je na dobré cestě.

Je léto a máme za sebou první tropické dny. Na území Prahy 15 se nachází několik vodních zdrojů. Největším z nich je pak Hostivařská přehrada. Jak čistá je zde aktuálně voda? Lze se v ní v těchto letních dnech koupat? 

Rozbory vody z Hostivařské přehrady se dělají každých 14 dní, v případě zhoršení kvality každý týden. Poslední kontrola proběhla 29. 6., tedy ještě před vlnou veder, a kvalita vody byla označena jako „zhoršená“, ovšem nikoliv jako nevhodná ke koupání. Podle slov provozovatele areálu jsou nyní podmínky ke koupání dobré. Následující kontrolní rozbor se uskuteční podle plánu v pondělí 13. 7. Informace o kvalitě jsou přístupné na stránkách Hygienické stanice hl. m. Prahy, odd. koupaliště, www.hygpraha.cz.

V předchozím období vládly ODS a ČSSD. Od podzimních komunálních voleb vede městskou část koalice ANO, hnutí Patnáctka náš domov a ČSSD. Proč pro vás na rozdíl od ODS byla ČSSD přijatelným koaličním partnerem?

Při počátečních jednáních se ukázalo, že předseda ČSSD Prahy 15 ing. Karel Březina je velice schopný politik a hned první den po volbách jsme začali vyjednávat o možné koalici hnutí ANO 2011 – ČSSD – Patnáctka náš domov. Máme stejnou koalici jak na Magistrátě HMP, tak ve vládě ČR.

Stejně jako v řadě jiných městských častí i Prahu patnáct sužuje nadměrná doprava, která je v důsledku rekonstrukce dálnice D1 nyní ještě intenzivnější. Ničím neobvyklým nejsou kolony na Průmyslové, ale i třeba Kutnohorské. Jak se radnice, v rámci svých možností, snaží problémy řešit?

Nadměrná doprava v Praze 15 je způsobena dvěma vlivy: vlivem tranzitní dopravy a nové výstavby zejména v Horních Měcholupech.

Řešením tranzitní dopravy ve východní části Prahy je stavba silničního okruhu 511 Běchovice –dálnice D1, která je v současné době ve fázi územního řízení, a projekt Hostivařské spojky, kde jsou podány změny územního plánu. Tyto stavby, které sníží tranzitní dopravu, vedou mimo území Prahy 15, územní rozhodnutí pro tyto stavby vydává Magistrát hlavního města Prahy. Vedení městské části Prahy 15 bude v rámci svých možností podporovat variantu, která uleví tranzitní dopravě na Praze 15 a bude v souladu se zásadami udržitelného rozvoje hlavního města Prahy.

Druhým vlivem, který zhoršil dopravní situaci v Praze 15, jsou stavby bytových domů, jež za posledních šest let rostou jako houby po dešti. Jde například o nový bytový komplex Javorová čtvrť, kde je naplánováno 943 bytových jednotek, bytové areály společnosti  Ekospol mezi ulicemi Hornoměcholupská a Janovská s počtem bytových jednotek 673, Trigon Hostivař na sídlišti Hornoměcholupská se 62 byty, bydlení Nad Přehradou se 150 byty a rezidence Golf Hostivař.

Nové vedení Městské části Praha 15 se v koaliční smlouvě zavázalo, že nebude podporovat další výstavbu bytových domů, zejména v případech, kdy nejsou uspokojivě vyřešeny doprava v klidu a pohybu a občanská vybavenost k novým bytovým jednotkám. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…