Starosta Slavkova: I za cenu určité formy diktátu jsem pro setrvání v EU

08.12.2015 11:52

Vzhledem k zadluženosti města jsou nedílnou součástí hospodaření radnice dotace. Jaký vliv bude mít ale dluh na rozvoj Slavkova v příštích letech? A co nového plánuje v následujícím roce? Nejen na to jsme se zeptali Michala Boudného (ČSSD). Během rozhovoru nám také prozradil, co pro něj bylo v prvním roce nejtěžší, ale i to, proč se dosud nezačalo se stavbou plánovaného obchodního centra. Neopomněli jsme ani téma uprchlické krize, která z krajů v Česku postihla nejvíce právě ten Jihomoravský.

Starosta Slavkova: I za cenu určité formy diktátu jsem pro setrvání v EU
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Slavkova Michal Boudný (ČSSD)

Pane starosto, jak byste v krátkosti hodnotil svůj první rok ve funkci? Co konkrétně se vám podařilo prosadit ze svých priorit?

První rok ve funkci jsem si především musel zvyknout na složitou státní správu a dlouhé procesy snad úplně na vše. Momentálně dotahujeme projekty a jejich realizace z minulého období včetně problémů s pokutami za nedodržení rozpočtové kázně projektů se spoluúčastí státu či EU.

Na co nového se mohou těšit občané Slavkova v příštím roce? Čekají město nějaké větší investiční akce?

Čeká nás rekonstrukce Palackého náměstí, které je centrem města, a to především v souvislosti s oslavou 600 let města. Dále cyklostezka do Hodějic a opravy komunikací. Ty jsou ale přímo vázány na rozpočet.

S investicemi je úzce spjat rozpočet. Máte jej již schválen? A prozradíte nám, jaký bude?

Schvalovat se bude 14. 12. 2015 na posledním řádném ZM v tomto roce a bude vyrovnaný a velice střízlivý, jelikož nemůžeme predikovat příjmy města do konce roku.

Hospodaření města zatěžuje splácení úvěru na stavbu nového oddělení školky Zvídálek a nově i úvěr na koupi nemovitosti společnosti Vodovody a kanalizace Vyškov. Jaký vliv to má na hospodaření radnice a potažmo i na rozvoj města?

Roste nám dluhová služba, která činí cca 15 milionů ročně. Jsme tedy omezeni ve výdajích na investice. Kvůli tomu jsme refinancovali úvěry, které refinancovat šlo, a přineslo to jistou úsporu. Dnes jsou peníze daleko levnější než například před pěti lety.

Jak to vypadá s vaším záměrem navýšit počet strážníků ve městě? A je bezpečnost velkým problémem?

Problém je ve vandalismu. Dnešní mládež je poněkud odlišnější než moje generace. Využíváme dotace ÚP na asistenty prevence kriminality a investici bude směřovat do kamer. Na další strážníky MP zatím prostředky nejsou.

Nejvíce postiženým krajem v souvislosti s uprchlickou krizí je Jihomoravský kraj. Pociťuje nějaké napětí mezi občany?

Napětí se šíří na sociálních sítích, a to dost nevybíravě. Mezi občany to tak vášnivé není i z toho důvodu, že se migranti naší hranici spíše vyhnou a cestu na Západ volí především přes Rakousko.

Jsou podle vás obavy o naši budoucnost namístě? Hrozí podle vás třetí světová válka?

Toto je podle mě dotaz na erudovaného politologa, nikoli na mě…

Když jsme spolu hovořili naposledy, bylo podle vašich slov k zahájení stavby obchodního centra velmi blízko. Do dnešního dne se ale stavět nezačalo. Proč? A kdy se tak stane?

Zatím se do země skutečně nekoplo, protože v souvislosti s nálezem středověkého židovského pohřebiště musel být projekt posunut blíže centru a následné nové řízení vyvolalo nesouhlas jednoho majitele sousední nemovitosti. Po připomínce Ministerstva dopravy čekáme ještě stanovisko kraje. Věřím, že s prvními sněženkami se objeví na jaře i technika.

Vůbec poprvé několik obcí na Slavkovsku žádalo o dotace z programu Evropa pro občany přímo v Bruselu, a nikoli prostřednictvím tuzemských operačních programů. Žádná z vesnic ale neuspěla. Podařilo se to jen Slavkovu. Co podle vás stojí za tímto úspěchem? A jak významným zdrojem příjmů jsou pro vás dotace celkově?

Nemohu posuzovat neúspěch okolních obcí, ale Slavkov u Brna zkrátka uspěl. Dotace jsou nedílnou součástí hospodaření města, ale jak jsem již uvedl na začátku, je třeba je neustále hlídat a kontrolovat. Jsou rovněž i potenciálním zdrojem problémů.

Již jsme zmínili migrační krizi. Na závěr se tak zeptám na váš názor na naše setrvání v EU, o němž se v důsledku aktuálního dění také hodně hovoří?

Jsme nedílnou součástí Evropy a jsem pro setrvání, byť za cenu určité formy diktátu. Kritici již zapomínají, co to jsou celnice, spousty druhů měny a kolik akcí by díky dotačním programům z Unie nikdy v ČR nebylo uskutečněno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…