Starosta Slavkova: Nechápu drzost některých účastníků ,,lánského puče“ ještě veřejně vystupovat!

06.04.2015 9:44

Po osmi letech opět ČSSD zaujala vedoucí pozici na radnici ve Slavkově. Rozhodně však nebude mít na růžích ustláno a vypořádat se bude muset s řadou zděděných problémů včetně hrozby zaplacení téměř desetimilionové pokuty. Jak se s nimi bude chtít vypořádat? A jaké jsou jeho priority? Nejen na to odpovídal Michal Boudný (ČSSD) pro ParlamentníListy.cz. Nepatrně v čase jsme se ale vrátili i ke sjezdu sociální demokracie.

Starosta Slavkova: Nechápu drzost některých účastníků ,,lánského puče“ ještě veřejně vystupovat!
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Slavkova Michal Boudný (ČSSD)

Vzhledem k volebnímu výsledku, kdy ČSSD získala nejvíce hlasů a potažmo i mandátů, jste nahradil v čele radnice Ivana Charváta z ODS a po osmi letech jste pomohl straně k návratu do čela radnice. Jak byste ve stručnosti zhodnotil první měsíce ve funkci?

Sociální demokracie byla vítězem v komunálních volbách ve Slavkově u Brna i v době, kdy nevedla radnici. Bohužel jsme ale byli v uplynulých dvou volebních obdobích postaveni do opozice. Jsem proto rád, že se nám podařilo sestavit koalici s lidovci a TOP 09, která nám umožnila návrat na radnici v podobě starostovského a místostarostovského postu.

Protože jsem rodák a vždy jsem se zajímal o dění ve městě, nedělá mi problém se zorientovat v jednotlivých kauzách. Doposud jsem ale pracoval v soukromé sféře, proto jsem občas v šoku z fungování státní správy.

Je potřeba vymýtit z města špatnou náladu. To je první věc, na kterou se bude chtít soustředit nově ustanovená koalice ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09 ve Slavkově u Brna. Alespoň tak jste to tvrdil vy sám po podepsání koaliční smlouvy. Do jaké míry se vám to podařilo, případně daří?

Slavkov u Brna je malé město. Proto není ani tak důležité, k jaké partaji patříte, ale zda chcete nebo nechcete pracovat pro obyvatele města a posouvat věci dopředu. K tomu jsou třeba porozumění a vůle se domluvit. Proto je tak důležité „vymýtit špatnou náladu“. Bohužel se však asi nikdy a nikomu nepodaří zavděčit se všem. Zvlášť když druhá strana příliš nerozumí a někdy ani nechce porozumět problematice. Potom vznikají zbytečné kauzy, které berou čas i náladu všem, kteří jsou do nich zapleteni.

A jaké jsou vaše hlavní priority pro letošní rok?

Zejména praktické. Slavkov u Brna má dlouhodobě poddimenzovanou městskou policii. Město naší velikosti by mělo mít až sedm strážníků. V současné době ulice střeží tři. Proto bych se chtěl zasadit o rozšíření jejich řad.

Naše město je také zřizovatelem příspěvkové organizace Zámek Slavkov-Austerlitz. Je pro nás důležité nastartovat efektivní hospodaření této instituce. Velkým tématem současného vedení radnice je také oprava poničených komunikací. Letos se pustíme nejen do samotných oprav, ale zejména do přípravy jednotlivých projektů. Protože se také rozjíždí nové programové období evropských dotací i dalších titulů, bude pro nás samozřejmě důležité získat maximum peněz zejména na občanskou vybavenost.

Město v letošním roce čekají i méně příjemné věci, kterými jsou soudní spor o výstavu „Austerlitz – malé město velkých dějin“ nebo pokuta udělená finančním úřadem za nedodržení rozpočtové kázně při výběrovém řízení na slavkovskou kompostárnu. V jaké fázi je spor?

Ano, to jsou opravdu nepříjemné kauzy a já věřím, že město z nich vyjde očištěné. Spor o napoleonskou expozici se už definitivně rozhodne před Krajským soudem v Brně. Protistrana totiž odmítla komplexní řešení sporu v mimosoudním jednání. Považuji za zásadní, aby se tato kauza nedotkla samotných návštěvníků. Proto trváme na tom, že po dobu jednání zůstane výstava Austerlitz – Malé město velkých dějin otevřená veřejnosti.

Problém kompostárny je podobně složitý. Finanční úřad povolil posečkání s úhradou odvodu a penále do listopadu. Město Slavkov u Brna činí další právní kroky, které by mohly zmírnit dopady. 

Jaké dopady bude mít na hospodaření města zaplacení pokuty devět milionů za pochybení při již zmíněných změnách ve výběrovém řízení, kterého se dopustilo minulé vedení při přepsání dokumentů u jednoho z uchazečů o veřejnou zakázku?

Dopady by mohly být značné. Deset milionů je částka, kterou máme vyčleněnou na investice – zejména na již zmíněné opravy ulic.

Do konce března měl také vypracovat soudní znalec, kterého si najala radnice, posudek, zda poslední reklamace, kterou jste podali na opravy slavkovského předzámčí, je oprávněná či nikoliv, jak tvrdí firma. Prozradíte nám, jak zněly závěry znalce a co z toho pro město vyplývá?

Stavební firma IMOS doposud všechny naše reklamace uznala a opravila závady. V tomto případě jsme byli nuceni se obrátit na znalce, který vypracoval posudek. Sondy objasnily, že do anglických dvorků skutečně zatéká následkem oprav. S firmou proto nyní jednáme na odstranění závad v reklamačním řízení. Vodovody a kanalizace Vyškov městu nabídly k odkupu svou administrativní budovu, jelikož se samy chystají stěhovat jinam.

Radnice o budovu stojí a hodláte si vzít další bankovní úvěr. Je to ale skutečně v době, kdy městu hrozí zaplacení nemalých sankcí, nutné? Neobáváte se možných problémů, které mohou v dnešní ekonomicky vypjaté době nastat se splácením? Navíc již nyní musí Slavkov ze všech měst Vyškovska na splácení pohledávek vynakládat nejvíce financí.

Ani já nejsem zastáncem zbytečného zadlužování. Současná koalice se shodla na tom, že další úvěry bude schvalovat pouze ve výjimečných, pro město výhodných případech. A tím právě je možnost koupě nových prostor pro Technické služby. Ty mají nyní zázemí v bývalém rodinném domě, který je už několik let nevyhovující. Nemovitosti po Vodárnách jsou ideálním zázemím pro zaměstnance, stroje i administrativu. Navíc ve skutečnosti zaplatíme maximálně polovinu, protože velkou část úvěru umoříme prodejem původní budovy. Z této půjčky nejsem nervózní ani proto, že ji schvalujeme v době, kdy jsou úrokové sazby na historickém minimu. Je lepší velké akce financovat takto než z vlastních zdrojů. 

Většina obyvatel města a jeho okolí by ve městě uvítala nákupní centrum, které zde zatím žádné není. Podle informací vyškovského deníku je po několika odkladech a průtazích nyní zahájení výstavby na velmi dobré cestě. Můžete tuto informaci potvrdit? A co je tak nyní největším zádrhelem, který musíte ještě vyřešit?

Ano. Můžu potvrdit, že jsme nyní k zahájení stavby velmi blízko. Ze strany města, a podle mých informací i státní správy, už nejsou žádné překážky, které by mohly bránit obnovení stavebního povolení. Dlouho očekávané schválení kruhové křižovatky zastupiteli Jihomoravského kraje je již také definitivně posvěceno. Rád bych proto věřil investorovi, že začne už letos stavět.

Minulý měsíc se konal již 38. sjezd sociální demokracie. Nemrzí vás, že se do vedení strany dostali pouze lidé, kteří jsou spříznění se současným předsedou, a chybí tak někdo, kdo by stmeloval obě křídla? Ostatně narážel na to i Jeroným Tejc ve svém projevu na sjezdu.

Jsem přesvědčen a rád, že si premiér vytvořil tým, na který se může spolehnout. Nechápu drzost některých členů bývalého grémia, že po lánském puči mohou ještě veřejně vystupovat a poukazovat na to či ono!

Měl by být podle vás uvnitř ČSSD více vidět a slyšet Michal Hašek, který patří i přes svou účast na tzv. lánské schůzce mezi nejpopulárnější politiky a hejtmany?

Michal Hašek jako předseda Asociace krajů je stále vidět a slyšet. Tím, že nekandidoval a odstoupil z pozice poslance, dal však jasně najevo, že se chce plně soustředit na svoji práci hejtmana Jihomoravského kraje.

Někteří komentátoři současnou pasivitu Michala Haška vůči krokům vlády přisuzují taktice, kdy Michal Hašek po nezdařeném odvolání předsedy strany po volbách vyčkává na další, vhodnější chvíli. Co vy na to?

Myslím, že pro žádného hejtmana není v současnosti výhodné veřejně kritizovat současnou vládu. A ani to žádný z nich nedělá. Jsem přesvědčen, že se pan hejtman soustřeďuje na krajské volby v příštím roce. Jsou dříve než sjezd sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…