Starosta Soběslavi: Rozpočet na rok 2016 je připraven

06.12.2015 15:31

S Jindřichem Bláhou (ODS) jsme si povídali nejen o jeho prioritách pro nadcházející rok, ale prozradil nám i své dlouhodobější záměry. Vyjádřil se také k problematice nezaměstnanosti a k jejímu řešení. A nejen k tomu…

Starosta Soběslavi: Rozpočet na rok 2016 je připraven
Foto: Redakce
Popisek: starosta Soběslavi Jindřich Bláha, ODS

V komunálních volbách jste obhájil mandát starosty. Jak toho budete chtít využít? Přece jen čtyři roky navíc vám dávají prostor dokončit nejen projekty z předchozího volebního období, ale máte tak i více prostoru zacílit město určitým směrem. Máte představu, co pro město udělat z dlouhodobějšího hlediska?

Z dlouhodobého hlediska je v Soběslavi potřebné zajistit dostatek ploch pro podnikání a individuální bydlení. S tím souvisejí i rozvoj dopravní infrastruktury a možnosti trávení volného času. Chceme se tedy věnovat rozvoji sportovních a kulturních zařízení města a volnočasovým aktivitám, mezi které patří především budování cyklostezek a cyklotras v našem regionu. Důležité je také navýšení kapacity domu pro seniory a vytvoření dobrých podmínek pro poskytování důležitých služeb občanům jak organizacemi zřizovanými městem, tak i spolky a dalšími společnostmi působícími ve městě.

Co nového naopak plánujete ve městě v příštím roce?

V příštím roce chceme pokračovat v započaté rekonstrukci náměstí jeho jižní stranou. Jde především o výměnu povrchů, zpřehlednění parkování, výměnu mobiliáře a osazení nové zeleně. Dále budeme rekonstruovat zázemí nové sportovní haly, kterou jsme v letošním roce postavili. Hodně investic půjde do výstavby infrastruktury, jde hlavně o základní technickou vybavenost pro třicet nových stavebních pozemků pro rodinné bydlení u sídliště Svákov a realizaci kanalizace a ČOV v městské části Chlebov. Investovat budeme také do vylepšení školních budov. Věnovat se samozřejmě budeme také opravám komunikací, chodníků, parků a veřejné zeleně.

S investicemi je úzce spjat rozpočet. Máte jej již schválen? A prozradíte nám, jaký bude?

Rozpočet na rok 2016 je připraven a bude jej projednávat zastupitelstvo města na svém prosincovém zasedání. Návrh rozpočtu v objemu cca 140 mil. Kč je vyrovnaný se zapojením devíti milionů korun z finančních rezerv vytvořených v minulých letech na uvedené investiční akce.

Za jednu ze svých stěžejních priorit považujete přípravu rozvojových ploch pro podnikání. Jaké konkrétní kroky jste již za tím účelem podnikl, případně plánujete podniknout?

Velmi úzce spolupracujeme s podnikatelskými subjekty, které ve městě působí. Rádi bychom vytvořili nové podnikatelské plochy pro příchod nových podnikatelů. Situaci pro podnikání v Soběslavi bohužel v současné době ztěžuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků, na který si většina místních firem stěžuje.

Je zajištění plochy jediným problémem, který musíte vyřešit? Co třeba infrastruktura, která bývá pro investory též jedním z důležitých požadavků?

Nové podnikatelské plochy by měly být samozřejmě zainvestovány potřebnou infrastrukturou, tak aby výstavba podnikatelských provozoven mohla být uskutečněna v co nejkratším čase. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků město vyřešit nemůže, maximálně může pro ně zajistit podmínky, například bydlení.

Máte představu, o jaké pracovní pozice je v Soběslavi největší poptávka ze strany nezaměstnaných a o jakou kvalifikaci mají naopak největší zájem zaměstnavatelé? Dost často totiž panuje mezi těmito veličinami nepoměr.

Pokud máme dobré informace, největší poptávka na zaměstnání je v administrativní sféře, především pro ženy. Největší poptávka od soběslavských firem je po pracovnících v technických a strojních profesích a dále po řemeslných profesích na zednické, dlaždické práce atd. Domnívám se, že tento problém není pouze v Soběslavi, ale týká se většiny regionů v ČR a je na zamyšlení pro odpovědné pracovníky Ministerstva školství o způsobu fungování našeho školského systému.

V jaké fázi je příprava ploch pro bydlení?

Máme připravenou plochu pro bydlení u sídliště Svákov, kde bude třicet pozemků pro individuální bytovou výstavbu. Na výstavbu inženýrských sítí v této lokalitě máme vydáno územní rozhodnutí a začátkem příštího roku bude hotova dokumentace pro stavební povolení. V roce 2016 bychom rádi zahájili výstavbu inženýrských sítí a prodej pozemků, tak aby zde mohli v roce 2017 zájemci o výstavbu stavět.

O jaký druh bydlení je ve městě největší poptávka?

V Soběslavi je největší poptávka právě po individuální bytové výstavbě – stavbě rodinných domů.

Po vlakovém nádraží se změní i autobusové. Máte již konkrétnější představu, jak bude po revitalizaci terminál vypadat a co nabídne cestujícím?

Máme studii přestavby autobusového nádraží, které je ve vlastnictví města. V souvislosti s výstavbou IV. železničního koridoru bychom rádi jednali s Českými drahami a Správou železniční dopravní cesty o výstavbě dopravního terminálu, který by přiblížil autobusovou a vlakovou dopravu, lépe využil původní budovy, a zpříjemnil tak občanům a návštěvníkům města cestování hromadnou dopravou.

Jaké předpokládáte náklady na projekt a z čeho by měly být financovány?

Náklady na přestavbu autobusového nádraží jsou odhadovány na 6–8 mil. Kč a rádi bychom na ni využili některé z dotačních titulů v novém programovacím období. 

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…