Starosta Strakonic: Řídit radnici je šílenější, než bych si představil u sci-fi filmu

20.10.2015 14:50

Nejen s řadou zděděných problémů, ale také s rozpadem koalice se musel v prvním roce vypořádat starosta Strakonic Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Jak hodnotí atmosféru na radnici dnes? Rozpovídal se také o bývalém vedení města, na němž nenechal téměř nit suchou. Co mu vyčítá? Řeč přišla ale i na novinky, které radnice v nejbližší době plánuje. A nejen na to...

Starosta Strakonic: Řídit radnici je šílenější, než bych si představil u sci-fi filmu
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Strakonic Mgr. Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost)

Pane starosto, podepsal se nějak negativně na atmosféře na radnici rozpad koalice?

Nepodepsal, pouze jsme dali na chvíli velkou naději opozici.

Společně s ANO 2011 a Volbou pro město máte ale nyní jen deset hlasů ve 21členném zastupitelstvu. Jak těžké je získat oporu pro své návrhy u ostatních členů zastupitelstva? A byť jste z počátku neuvažovali o změnách v radě, nedomníváte se, že to bude přece jen nezbytné?

Opozice hlasuje vždy proti, překvapuje mě někdy i postoj zastupitelů „pravicových stran“, ale je to snad jen velká setrvačnost. Domluvili jsme se, že sedmou radní bude dělat zastupitelka za KSČM, paní Vlasáková. Její nástup vyvolal řadu reakcí v opozici, a kupodivu – některé nebyly moc hezké (to byl vtip, nikdy nejsou hezké). Doufám, že už je to za námi, a snažíme se společně řešit věci hospodářské, a ne hospodské. I když na pivo si také zajdu, máme teď výborný Otavský zlatý.

V jaké fázi je soudní spor mezi bývalým a současným vedením Strakonic o výdaje na kulturu? Radnice viní dnes už bývalé zaměstnance kulturního střediska a městské televize, že pracovali nehospodárně a utratili zbytečně statisíce korun. Ti to ale odmítají. Tvrdí, že jde o pomluvu, a brání se.

Trestní řízení, které vyvolal internetový spot bývalého „aktivního“ redaktora Maloty (radnice žádné trestné oznámení nepodávala), bylo odloženo, nikomu nebyl prokázán úmysl. Jasné porušení péče dobrého hospodáře tedy opět jaksi „vyšumělo“.

Po nástupu do funkce jste se musel vyrovnat s řadou zděděných problémů. Co pro vás bylo ale nejtěžší a je něco, co jste již změnit nemohl a bude to mít negativní dopady pro město?

Nejhorší byly obrovský strach z nového vedení, jaksi „zasmrádlá“ radnice a vztahy mezi lidmi.

Byly a jsou to stále katastrofický nedostatek peněz, předluženost a obrovské závazky.

Jako politický nováček jste se snažil v prvních měsících o navázání styků s rozvojovými agenturami, ministerstvy, krajským úřadem, sousedními městy a obcemi, podnikateli i dobrovolníky, ale i s občany. Domníváte se, že se vám to podařilo?

Ne, ještě ne. Některé kontakty jsme již navázali napříč vysokou i místní politikou, tito úředníci se chovají i jako lidé, aniž cokoliv porušují, část vyšších politiků a úředníků je ale dodnes informována o tom, jací jsme bořiči, neumětelové, zkrátka hlupáci. Abychom tento pohled, podávaný bývalou garniturou, změnili, snažíme se s těmito lidmi setkat, a poté se většinou jejich pohled změní. Občané nás podle ankety v tisku mají stále rádi, a to je velmi důležité a cenné. Vážíme si toho.

Jak byste hodnotil komunikaci kraje či vlády směrem k městu? 

No... Jde to.

Když jsme spolu hovořili naposledy, posteskl jste si také nad hospodařením minulého vedení. Co konkrétně se v tomto směru za vašeho působení změnilo?

Zastavili jsme několik nesmyslných projektů a vytvořili nové, levné, ale funkční.

Lidé to kvitují s povděkem.

Již za nedlouho vás také čeká schvalování rozpočtu. Máte představu, jaký bude?

Bude vyrovnaný, ale sestavujeme jej dost „v krvi a potu“. Nevíme co dřív. Všude chybějí peníze, platilo se za stamilionové projekty, ale normální běžný provoz města je velmi zanedbán. Lepíme to, jak se dá.

Jaký máte vy osobně z prvního roku ve funkci pocit? Mnozí uznávají, že se před vstupem do aktivní politiky dívali na řadu problémů skrz růžové brýle. Byl to i váš případ? Do jaké míry se naplnila očekávání, s nimiž jste kandidoval?

Realita má očekávání naprosto předčila. Je to šílenější, než bych si představil u sci-fi filmu.

Nevím, jak mohl někdo tak dlouho přežívat a tlačit před sebou takové závazky. Myslím, že se bývalému vedení obrovsky ulevilo, když volby prohrálo. Podle mě to byly jejich nejkrásnější Vánoce – odpovědnost a dluhy na někom jiném, možnost nekonečné kritiky. Nyní ale začínáme požadovat zodpovědnost, takže letošní Vánoce možná tak krásné mít nebudou.

Mediální masáž, kterou nám bezplatně poskytuje opozice a její zneuznaní kamarádi, je stále velmi silná a zapáchající. Odpověď na ni však přinášejí sami občané, radí nám, jsou nenároční a trpěliví, pracují aktivně a zdarma na různých dobrovolných akcích, nyní zejména v kultuře, jsem s jejich přístupem velmi spokojen, a pokud to čtou, tak jim tímto moc děkuji.

Otázka na závěr. Co nového čeká Strakonice do konce letošního roku?

Vánoční adventní trhy, Mikuláš, andělé, čerti a nadílka, možná i zlevnění tepla.

To by byl krásný dárek od Ježíška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …