Starosta Vodňan: Prezident zřejmě chápe pojem „nadstranický“ jinak než my

11.04.2013 9:24

Viktor Blaščák (Vodňany pro změnu) je členem zastupitelstva města nepřetržitě od prvních komunálních voleb v roce 1989. Čeho by chtěl ale dosáhnout jako starosta a proč se radnice rozhodla zřídit post pro druhého, neuvolněného, místostarostu? Ohlédli jsme se také zpět ke stranickému sjezdu SPOZ a ČSSD, kde vystoupil i Miloš Zeman a vyjádřil zde stranám své sympatie. Do jaké míry to ale bylo podle starosty nadstranické?

Starosta Vodňan: Prezident zřejmě chápe pojem „nadstranický“ jinak než my
Foto: Redakce
Popisek: starosta Vodňan Viktor Blaščák (Vodňany pro změnu)

ČR má již měsíc nového prezidenta, který se již mimo jiné stihl účastnit sjezdu ČSSD a SPOZ, a vyjádřil zde tak stranám i své sympatie. To ale mnohé pobouřilo vzhledem k tomu, že se profiloval jako nadstranický. Jak se na to díváte vy?

Respektuji, že Miloš Zeman byl demokraticky zvolen prezidentem, nezpochybnil to ani Nejvyšší správní soud. Zatím mi není známo, že by se pohyboval ve svém konání mimo rámec, který mu vymezuje ústava. K tomu, že vyjádřil své sympatie k některým stranám, když prohlásil, že bude nadstranický, bychom si museli nejprve definovat, co si představujeme pod pojem „nadstranický“. Pan prezident to zřejmě chápe jinak než my. S tím ovšem nic nenaděláme. Vnímám to tak, že to snad vnímají i ostatní občané a dají to najevo, až bude pan prezident chtít svůj post obhájit na další volební období.

Mnohé také překvapil výrok stínového ministra financí Mládka směrem k živnostníkům, ale i následný obrat předsedy v kritice zvyšování DPH, které je ČSSD nyní rozhodnuta ponechat. Jak na tuto problematiku nahlížíte Vy osobně?

Výrok pana stínového ministra financí Mládka o „parazitujících živnostnících“ považuji za velmi neslušný. Jakákoliv omluva podle mne nic nenapraví. Tímto výrokem pan Mládek jednoznačně, nekontrolovaně a veřejně vyjevil sled svých myšlenkových pochodů vůči této skupině podnikatelů. Za neslušný jej považuji především proto, že to byl parlament, kdo jim zákonem vymezil mantinely pro jejich odvody a oni se pohybují pouze v mezích zákona.

V komunální politice působíte již řadu let, starostou jste ale poprvé. Co bylo vaším cílem, s kterým jste funkci přijímal, a podařilo se vám jej naplnit?

Je pravdou, že členem zastupitelstva města jsem nepřetržitě od prvních komunálních voleb, které se konaly po změně politických poměrů u nás po roce 1989. V prvních dvou volebních obdobích jsem byl členem rady města. Nikdy jsem se ovšem nepokládal za politika. Vždycky když slyším toto označení, tak mi naskakuje husí kůže. Rovněž tak nikdy nebylo mou ambicí dělat starostu. To, že jím nakonec jsem, tak to je výsledek posledních komunálních voleb. Já jsem to řekl bezprostředně po zveřejnění jejich výsledků, že jsem nečekal takový výsledek. Musím dodat, že to nečekalo více lidí, kteří kandidovali. Když se nakonec podařilo dát dohromady i funkční koalici, nešlo už z tohoto rozjetého vlaku vystoupit, takže jsem starostou. Své krédo jsem vyjádřil ve svém inauguračním vystoupení, kdy jsem prohlásil, že nechci ve Vodňanech vládnout, ale že se je pokusím řídit a vést. A o to se celou dobu snažím.  K tomu, co chceme ve Vodňanech dělat, jsme iniciovali a komunitním způsobem zpracovali Strategický plán. V tomto dokumentu, který byl v zastupitelstvu schválen 20. června 2011, jsou definovány tři priority, 21 záměrů a 94 projektů. Tento Strategický plán se snažíme naplňovat. Jinak je možné se s ním seznámit na webových stránkách města.

Proč se radnice rozhodla zřídit po volbách post pro druhého, neuvolněného, místostarostu? Přeci jen musela radnice na jeho plat uvolnit z rozpočtu 320 tisíc korun ročně. A osvědčila se funkce?

Rozhodnutí o zřízení postu druhého neuvolněného místostarosty vzešlo, když se  projednávala dělba oblastí, za které budou jednotliví členové rady města zodpovídat včetně starosty a místostarostů. Jen pro upřesnění dodávám, že výdaje na druhého místostarostu za loňský rok činily 261 600 Kč. Je to z toho důvodu, že za neuvolněného místostarostu město neodvádí příspěvek na sociální zabezpečení. Přínos druhého místostarosty pro město je jednoznačný. Uvedu jen některé věci. Díky jeho jazykové vybavenosti (vládne slovem i písemně anglicky a německy) byly odstraněny jakékoliv jazykové bariery v mezinárodních kontaktech, které město udržuje. Nebyl pro něho problém zúčastnit Evropského týdne regionů a měst v Bruselu. On je generátorem netradičních přístupů v práci s veřejností. Jako příklad mohu uvést pocitové mapy města, jeho podíl na zpracování strategického plánu komunitním způsobem, nebo akce Zalovte v nápadech vylovte kapra, Setkání s radními s vtipem a novým pohledem, prezentace města pomocí nového jednotného vizuálního stylu, řešení problematiky nábytku (mobiliáře) venkovního veřejného prostoru. Originalita řešení problematiky nábytku venkovního veřejného prostoru byla oceněna i novináři regionálních periodik.

Koncem roku 1948 město Vodňany udělilo Klementu Gottwaldovi čestné občanství. Plánujete usnesení zrušit? Váš předchůdce se k tomu údajně zavázal, slovům však nedostál.

Na jednání zastupitelstva města konaného dne 4. března 2013 bylo rozhodnuto o odejmutí čestného občanství Klementu Gottwaldovi, které mu bylo uděleno plénem Místního národního výboru ve Vodňanech dne 22. 11. 1948. Další komentář k tomu již považuji za bezpředmětný.

Od ledna mohou navštěvovat obyvatelé zmodernizované kino, které se tak dočkalo i digitalizace. Za digitalizaci kina Vodňanští zaplatili přes tři miliony korun.  Jaké další investice plánujete pro letošní rok? A navštívil jste již vy osobně promítání nějakého filmu v novém kině?

Kromě již zmíněné digitalizace kina je to rekonstrukce sportovního areálu Blanice. V současné době probíhá architektonická soutěž o návrh. Dále je to rekonstrukce ulice Dr. Hajného, zateplení Gymnázia a ZŠ Bavorovská, Cyklostezka Po Trubách, vybudování základní technické vybavenosti v lokalitě Na Kameni. To jsem vyjmenoval ta hlavní. V novém kině jsem byl na filmu Hobit: Neočekávaná cesta, který se promítal při jeho otevření, a potom jsem byl na Spielbergově filmu Lincoln.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…