Starosta Žamberku: Od počátku na mě působí obvinění Nečase jako úspěšný pokus o vládní převrat

19.03.2014 15:55

Návrat ODS na vrchol české politiky bude podle Jiřího Dytrta (ODS) zdlouhavý a ještě v mnoha ohledech bolestivý. Negativní reakce obyvatel pociťuje i jako starosta, přesto by se ale chtěl pokusit mandát letos znovu obhájit. Našim stránkám prozradil nejen své cíle, ale hovořili jsme i o investicích a novinkách, které radnice plánuje.

Starosta Žamberku: Od počátku na mě působí obvinění Nečase jako úspěšný pokus o vládní převrat
Foto: archiv JD
Popisek: Starosta Žamberka Jiří Dytrt (ODS)

Podle posledních průzkumů by se ODS do sněmovny vůbec nedostala a před stranou tak nyní stojí nelehký úkol. Jak podle vás vrátit ODS na vrchol české politiky, k jakým změnám má ještě dojít?

Občanská demokratická strana zaznamenala historicky nejhorší volební výsledek v parlamentních volbách, jenž je dle mého jakýmsi vyvrcholením dlouhodobých procesů, které ovládly ODS v posledních letech. Návrat na vrchol české politiky bude zdlouhavý a ještě v mnoha ohledech bolestivý. Myslím si, že občanů, kteří tradičně tíhnou k pravici, je v Česku stále většina, ale politologové popisují pravicového voliče jako charakterního, zásadového a neodpouštějícího chyby. Z tohoto důvodu je podle mého třeba připravit pro voliče srozumitelný a věrohodný program, který bude dodržován, prosazován srozumitelně a věrohodnými politiky. 

Do jaké míry poškozuje podle vás nyní ODS obvinění expremiéra Nečase v kauze trafik pro poslance, proti němuž už podal expředseda strany stížnost a jak se k němu vy osobně stavíte?

Všechny členy jakékoli strany poškozují zprávy o obvinění jejich zástupců. Od samého začátku na mne působilo obvinění pana Nečase jako úspěšný pokus o vládní převrat, vedený skupinou státních zástupců. Já osobně mám přístup k řešení problémů odlišný. Především chci mít k dispozici všechna dostupná fakta a pak si dovolím navrhnout řešení, nebo případné rozhodnutí. Do dnešního dne není zcela jasné, čeho že se bývalý premiér dopustil a to podle mne není v pořádku.

Vnímáte jako výhodu, nebo nevýhodu fakt, že starostujete v menším městě a většina lidí vás tedy osobně zná? A setkáváte se tak i se zmíněnou krizí ODS s nějakými negativními reakcemi obyvatel?

Já osobně vnímám pozitivně, že starosta v menším městě je veřejně známá osoba. Pohledem do mého diáře zaplněného již dnes o víkendech do konce měsíce října mne utvrzuje v tom, že ani nelze být anonymní. Město Žamberk je velmi aktivním městem a tak mne o víkendech čekají účastí na výročních schůzích, vítání občánků města, svatby klasické, ale i výroční a při těchto příležitostech se setkávám s mnoha lidmi z různých profesí. Probíráme různá témata a setkávám se i s negativními reakcemi na dění v ODS.

Starostou jste nyní šestým rokem. Co vám starostování dalo a chtěl byste letos obhájit mandát?

Zastupitelem města jsem 16 let a s nadsázkou říkám, že už jsem „dékápka města". Starostování mi dalo především obrovský kus pokory a pochopení. Je to skutečně úvazek na 24 hodin a sedm dní v týdnu. Myslím, že bez pochopení rodiny bych tuto práci dělat nemohl. Při volbách v roce 2002 do uvolněné pozice místostarosty jsem si říkal, že je to tak na jedno, maximálně na dvě volební období a pak bude čas odejít a přenechat mandát jiným kandidátům s jinými nápady a jinou energií. Vzhledem k tomu, že město má krásně „našlápnuto", a to jak po stránce finanční, tak po stránce investiční, chtěl bych při letošních komunálních volbách voliče v našem městě znovu oslovit.

Jak to aktuálně vypadá s projektem rekonstrukce areálu bývalých vinařských závodů u zámku na domov důchodců, wellness s bazénem a společenský sál? Podařilo se již získat potřebné finance?

V polovině letošního roku bude dokončena projektová dokumentace pro stavební řízení v částce téměř šest milionů korun, která je hrazena vlastníkem objektů, tzn. Českými vinařskými závody, jež jsou zároveň i budoucím  investorem  náročného projektu za více než 200 milionů korun. Ke konci tohoto měsíce máme jednání s hejtmanem Pardubického kraje za účelem seznámení přípravných prací v projektu a se žádostí o pomoc při zajištění financování. Spolupracujeme společně s vlastníkem objektů na zajištění financování projektu z dotačních titulů, především ze strukturálních fondů 2014-2020, které by nám v realizaci mohly pomoci.

Radnice v loňském roce zahájila snad největší jednorázovou investici v historii Žamberku – stavbu nové továrny, jež mimo jiné slibuje nová pracovní místa. Kdy by měla být hala dokončena?

V loňském roce město Žamberk prodalo firmě Bühler CZ, s. r. o. Žamberk pozemky na výstavbu nového parkoviště pro její zaměstnance s kapacitou 260 míst. Toto parkoviště bylo v září loňského roku uvedeno do provozu. V současné době se staví v areálu firmy nová hala s administrativní budovou, což je pro místní firmy zajímavou pracovní příležitostí. Akce by měla být dokončena ještě v letošním roce. Firma tak vytváří investici ve výši kolem 300 milionů korun, která přinese městu Žamberk nová pracovní místa (počítá se až s 200 novými zaměstnanci), vytvoří novou náplň pracovních oborů v žamberských školách a nasměruje budoucí maturanty našeho gymnázia.

Jaká je aktuálně míra nezaměstnanosti ve městě? A v čem shledáváte příčinu rekordní nezaměstnanosti v Česku ve své novodobé historii?

Míra nezaměstnanosti z dosažitelných zdrojů se ve městě pohybuje na hranici 8 %, což je dlouhodobě jedna z nejnižších hodnot v Pardubickém kraji. V Česku se dle analytiků z důvodu příznivého počasí růst nezaměstnanosti za minulý měsíc zastavil. Ekonomika se zotavuje z recese a zvolna začíná přibývat pracovních míst. Pokles nezaměstnanosti však bude záviset na síle oživení české ekonomiky.

Jaký bude podle vás pro město letošní rok? Co plánujete nového?

Letošní rok bude pro město především investiční. Společně s Pardubickým krajem a Ředitelstvím silnic a dálnic budeme realizovat opravy komunikací a přilehlých chodníků a veřejného osvětlení. Do poloviny roku dokončíme největší investici do budov města, a tím je zateplení budovy základní školy. Slibujeme si od dokončení investice firmy Bühler CZ poptávku po nové bytové výstavbě. Tato skutečnost je dobrým předpokladem k tomu, že se bude nadále naplňovat, i při očekávaném poklesu demografické křivky, kapacita žamberských školských zařízení a vzniknou podmínky pro rozšiřování služeb pro občany. Pro budoucnost města Žamberka je plánované vytvoření nových pracovních příležitostí velmi důležité, neboť se zajistí finanční příjem pro více občanů. Bude tak lépe fungovat ekonomický systém města, protože občané budou moci utratit peníze za služby a další nabídky místních podnikatelů a firem.

Žamberk již řadu let spolupracuje s partnerskými městy, nejen v sousedním Německu a Rakousku, ale také USA, což nebývá až tak obvyklé. Usiluje také o partnerství s lotyšským městem Dundaga. Byla přijata vaše žádost? A v čem tak shledáváte výhody spolupráce?

Ano, město Žamberk je jedním ze sedmi členů Evropského svazku měst, a protože již druhým rokem jednáme o navázání spolupráce v severozápadní části Evropy v koutě Lotyšska v místě, kde se setkává Baltské moře a Rižský záliv s městem Dundaga, máme pro letošní rok připraven program pro první zahájení a navázání spolupráce. Dundaga společně s Kolkou je s počtem obyvatel téměř shodná s městem Žamberk a leží v nádherné krajině mezi třemi modrými jezery, a tak spolupráci navážeme se sportovními oddíly z řad fotbalistů, atletů a stolních tenistů. Výhody spolupráce spatřuji především v možnostech vzájemného poznávání jiných kultur a tradic spojených s novými lidmi a jiným jazykem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…