Starosta Zbirohu: To, co vidíme, nejsou uprchlíci, ale invaze

24.11.2015 13:12

Mám pocit, že už válka začala, jen naštěstí zatím ne na našem území. Naším úkolem je udělat všechno pro to, aby se tak nestalo a agresor byl včas poražen, říká pro ParlamentníListy.cz Milan Rusek (SNK Lepší Zbiroh). A dodává: „Za zásadní považuji odříznutí agresora od dodávek zbraní, energií, financí a technologií. Především je bezpodmínečně nutné efektivně mu znemožnit denní obchody s ropou.“ Zevrubně ale pohovořil také o plnění priorit volebního programu a upozornil i na řadu předvánočních akcí ve městě.

Starosta Zbirohu: To, co vidíme, nejsou uprchlíci, ale invaze
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Zbirohu Milan Rusek (SNK Lepší Zbiroh)

Hned na úvod se zeptám, jak byste ve stručnosti hodnotil svůj první rok ve funkci? Považujete jej za úspěšný?

Celkově asi ano, ale hodnotit by měli spíše voliči. Jako každá práce i tato s sebou přináší řadu kompromisů, které musíte podstoupit, a zcela jistě nemůžete vyhovět úplně všem.

Hlavními tématy loňských voleb, které vás doslova katapultovaly do vedení města, byla témata týkající se městských bytů, problematika otevřenosti úřadu, zanedbaných místních komunikací, ale i řada dalších problémů. Co konkrétně se za vašeho působení změnilo, případně jaké kroky v nejbližší době plánujete pro řešení obtíží?

Tematiku městských bytů považuji vzhledem ke stáří, rozsahu, stavu bytových domů a také množství a sociální skladbě nájemníků za velmi citlivou a komplikovanou. Postup v této oblasti zvažujeme v několika rovinách a úhlech pohledu. Rovinami mám na mysli především sociální, ekonomickou a životního prostředí zejména z pohledu dlouhodobé udržitelnosti a rozvoje. Jeden úhel pohledu vnímám ze strany města coby vlastníka nemovitostí a druhý ze strany nájemníků. Změny se připravují, udělali jsme několik analýz, jejichž doporučení a následné kroky zvažujeme a budeme postupně realizovat.

Co se týče otevřenosti úřadu, v této problematice nastalo několik změn. Počátkem roku 2015 jsme zavedli on-line klikací rozpočet, dobrovolně zveřejňujeme všechny smlouvy, na většinu akcí malého rozsahu děláme výběrová řízení, internetové stránky města jsme rozšířili o několik možností pro zpětnou vazbu občanů, provozujeme profil města na sociální síti Facebook, kde mohou občané sledovat dění ve městě, hlášení městského rozhlasu a rovněž nás oslovit s dotazy, na které reagujeme. Právě probíhá tvorba strategických dokumentů – strategického plánu rozvoje města a krajinného plánu. Dotazníkového šetření se aktivně zúčastnilo přes 200 občanů, připravujeme také veřejné diskuse na téma dalšího rozvoje a plánů města.

Nepomohlo by radnici, kdyby městské byty privatizovala? Proč?

Ano. Město má ve vlastnictví příliš mnoho budov, jejichž údržba a rozvoj vyžadují víc, než je schopné svými prostředky zabezpečit. Otázka nájemního bydlení není oblast, na které by mělo město zakládat svou činnost. Nechť si lidé bydlí a udržují své nemovitosti za své peníze. Samozřejmě by si město mělo ponechat nějakou menší část bytového fondu pro sociální bydlení, ale svou pozornost by mělo zaměřit především na veřejný prostor a zajištění kvalitní infrastruktury a ostatních podmínek pro kvalitní bydlení, rozvoj podnikání a zdravý životní styl.

Při jakých příležitostech, jak často komunikujete s občany vy sám?

Navštěvuji nejrůznější akce od formálních společenských po neformální, třeba jen na posezení u piva. Posledního půl roku jsem byl nucen vzhledem ke zhoršenému zdravotnímu stavu, z rodinných a časových důvodů účast na některých akcích omezit. Hledání rovnováhy mezi soukromím, rodinou a veřejným životem je mnohdy obtížné.

Jak jste se svěřil počátkem roku pro naše stránky, celkově se domníváte, že prožíváme jedno z nejlepších období naší historie. A to díky našim předkům, kteří museli za svobodu bojovat a nemálo obětovat. Neobáváte se nyní, že jsou naše svoboda a základní práva vlivem přílivu milionů imigrantů s naprosto odlišnou kulturou ohroženy? A co s tím?

Věřím, že jsme silný národ. Neporazili nás Švédové ani Turci v minulosti, nenecháme se pokořit ani nyní. Hrozbám, které nelegální imigranti představují, se musíme bránit a konat účinné kroky k potlačení rizik. Hrozbou není jejich národnost nebo barva pleti, ale skutečné úmysly, s jakými k nám přicházejí, a nemožnost tyto úmysly odhalit. Mějme na paměti, že my jsme v naší zemi doma, imigranti jsou zde hosté, můžeme jim podat pomocnou ruku, ale nikoliv na úkor našich hodnot a svobod. Budeme-li návštěvníky v cizí zemi, také budeme muset respektovat tamní zákony, proto považuji za správné, abychom totéž požadovali od imigrantů. Jejich mnohdy zveřejňovanou aroganci a povýšenost nad tím, co jim poskytujeme, jednoznačně odsuzuji. Chtějí-li přijmout statut uprchlíků, měli by být rádi za bezpečí a za to, co je jim nabídnuto. Co však bohužel vidíme a máme možnost sledovat ve většině případů, nejsou uprchlíci, ale spíše invaze.

Když pak vedle toho vidím naše občany, kteří skutečně strádají, žijí mnohdy pod úrovní životního minima a nejsme jim schopni pomoci, mám zlost a nedivím se, že podobné pocity sdílí také část naší společnosti.

Už není cesty zpět. Jediná cesta je válka. Nepřeji si válku, je to nejhorší možnost, která může nastat, ale bohužel vše k tomu směřuje, řekl nedávno pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera. Máte podobný pocit?

Vyhrožuje-li vám někdo likvidací a skutečně podniká kroky k uskutečnění této hrozby, pak je zapotřebí se tomu adekvátně postavit a bránit. Rozhodně bych tato rizika nepodceňoval a nevidím důvod hledat pro jejich příčinu obhajobu. Mám pocit, že už válka začala, jen naštěstí zatím ne na našem území. Naším úkolem je udělat všechno pro to, aby se tak nestalo a agresor byl včas poražen. Toho jsme schopni dosáhnout pouze spojenectvím na mezinárodní úrovni. Za zásadní považuji odříznutí agresora od dodávek zbraní, energií, financí a technologií. Především je bezpodmínečně nutné efektivně mu znemožnit denní obchody s ropou. To mám ale bohužel pocit, že se stále nestalo, a doufám, že snad brzy stane.

Domníváte se, že si lidé dnes vůbec uvědomují důsledky, které s sebou válka přináší? Nezapomněli jsme již na to, co válka znamená. Souhlasíte?

Myslím, že nezapomněli, ale na ty špatné věci je lépe raději nemyslet. Stačí zhlédnout kterékoli video dokumentující válečná období v naší zemi nebo našich sousedů. Nemusíme hledat ani daleko v historii, šokující zvěrstva válek se děla před nedávnem jen kousek od nás např. v bývalé Jugoslávii, v Čečensku, na východě Ukrajiny. Buďme rádi, že nás zatím tato neštěstí nepotkala.

Zpět ale k městu. Co nového plánujete v příštím roce?

Čekají nás změny ve správě bytového fondu, úpravy a opravy technické infrastruktury zejména vodovodu a kanalizace. Rádi bychom dokončili některé rozběhnuté projekty, především rekonstrukci budovy sokolovny, strategický plán rozvoje města a krajinný plán. Připravujeme rovněž přesun základní umělecké školy, pro kterou bychom rádi zrekonstruovali budovu na náměstí. V první polovině roku by proto měly vzniknout studie a projektová dokumentace pro tento záměr. V přípravě je také studie na rekonstrukci náměstí, kterou chceme s veřejností projednat během zimních měsíců. Připravujeme také rozsahem menší stavební akce, ale stejně důležité, především pro integrované obce, jež spadají pod město.

Příští rok máme také v plánu pokračovat na skvělém projektu „Na zelenou – bezpečné cesty do škol“, který byl podpořen grantovým programem nadace Partnerství a jehož studii jsme získali ze spolupráce žáků naší základní školy s odborníky. Připravíme projektovou dokumentaci a rádi bychom alespoň část navrhovaných dopravních opatření realizovali. Velký dík patří všem, kteří se na přípravě studie podíleli.

Otázka na závěr. Na jaké kulturní či společenské akce se občané do konce roku mohou těšit?

Od 24. listopadu bude probíhat v multifunkčním sále Městského úřadu týdenní předvánoční prodejní výstava Českého svazu žen a prací žáků naší základní školy. V neděli 29. listopadu zahájíme předvánoční čas adventním trhem a rozsvícením vánočního stromu na náměstí. 9. prosince od 18 hodin se můžete těšit na společné zpívání s dětmi u vánočního stromu. Kulturní program pak vyvrcholí vánočním koncertem 18. prosince od 18 hodin v kostele sv. Mikuláše ve Zbiroze.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Na závěr bych rád popřál všem občanům Zbiroha a lidem dobré vůle hezké a klidné vánoční a novoroční svátky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…