Starosta za ČSSD vzkazuje pučistům: Jen tak dál a bude to jasné!

17.11.2013 13:49

Příčiny stranického puče shledává Miloš Izák (ČSSD) v touze po moci a osobních ambicích všech dotčených pohlavárů a je to podle jeho slov důsledkem toho, že těch, co ze školních lavic přišli do politiky a nikdy nebyli zaměstnáni, má ČSSD mnoho. On sám, se před vstupem do aktivní politiky věnoval především trestnímu právu a zdravotnictví. A i jeho pohled na aktuální problémy s obory související byli tématem našeho rozhovoru. Neopomněli jsme ale samozřejmě ani aktuální témata, které řeší jako starosta Moravské Třebové.

Starosta za ČSSD vzkazuje pučistům: Jen tak dál a bude to jasné!
Foto: Archiv MI
Popisek: JUDr. Miloš Izák (ČSSD) starosta Moravské Třebové

Pane starosto, ČSSD byla favoritem voleb již od počátku, a byť v předčasných volbách skončila první, o vítězství se hovořit nedá. Sociální demokracie, stejně jako ODS, skončila s nejhorším výsledkem v historii ve volbách do Sněmovny ČR. V čem vy osobně shledáváte příčinu? A především, jak vnímáte rozkol uvnitř ČSSD?

O vítězství se skutečně hovořit nedá. Díky karierismu, touze po moci a osobním ambicím všech dotčených pohlavárů (zdůrazňuji, že skutečně všech) se podařilo naštvat, zklamat a znechutit tisíce voličů a příznivců ČSSD. ČSSD si zadělává na pozici podobnou té, kde se nachází dnes ODS. Jen tak dál a bude to jasné! Vedení ČSSD citelně chybí lídři středního a staršího věku. Těch, co ze školních lavic přišli do politiky a nikdy nebyli zaměstnáni, tedy bez alespoň základních životních zkušeností, má ČSSD mnoho. Také to podle toho i vypadá…

Nemusím zdůrazňovat, jak to štve mě i spoustu dalších lidí (členů i nestraníků). Svědčí to o poklesu důvěry a ČSSD se tímto stává nespolehlivým partnerem pro vyjednávání a také lehce zranitelným i vydíratelným partnerem k prosazování alespoň části volebního programu.

Jak vnímáte vy osobně závěry Ústředního výkonného výboru strany, který v čele vyjednávací týmu potvrdil předsedu strany Bohuslava Sobotku? A zachovali se podle vás pučisté adekvátně?

Odejít by měli všichni, celé předsednictvo, vzhledem ke špatnému volebnímu výsledku, o tom snad nemá být pochyb. A to i vzhledem k siláckým projevům předsedy Sobotky a přehnaným slibům, včetně předčasného vymezování se k potenciálním partnerům před volbami (právě pro povolební vyjednávání). To se přece takto nedělá. Kde je těch slibovaných 30% mandátů?...

Než jste se stal starostou, věnoval jste se především trestnímu právu a jste například zastáncem uveřejňování etnika národnosti pachatelů trestné činnosti. Jaké další preventivní opatření byste ale uvítal a ČR je podle vás postrádá?

Přípravné řízení trestní i samo trestní řízení je nadále zdlouhavé, nepružné. Zejména pak soudní rozhodnutí velmi málo odrazují od páchání trestné činnosti, jsou ukládány směšné tresty (často v zájmu rychlosti řízení v 1. stupni.

Dále je třeba významně posílit stavy Policie ČR, včetně základních útvarů, neboť tzv. drobné kriminalitě v obcích a městech dnes Policie ČR nestačí čelit a sama se musí spolehnout na činnost policie obecní (městské), která ji dnes velmi často musí suplovat.

Podporujete myšlenku úpravy hranice trestní odpovědnosti mladistvých? Jaké jsou podle vás hlavní důvody pro, ale i proti?

Nemyslím si, že je vhodné kriminalizovat mládež snižováním věku trestní odpovědnosti. Stát musí umět najít způsoby, jak řešit kriminalitu mládeže pod 15 let věku. Má k tomu již nyní dostatek nástrojů a prostoru, jen chtít a umět tyto realizovat.

Zkušenosti máte ale také ze zdravotnictví, kde situace není růžová již delší dobu. Mnoho nemocnic a podobných zařízení se v poslední době kvůli opožděným platbám pojišťoven a zákonné lhůtě na splatnost faktur pomalu ale jistě dostává do druhotné platební neschopnosti. Má to nějaký negativní dopad i na jeho zdravotnictví v Moravské Třebové? A máte i zde nějaký typ na řešení?

Stav našeho zdravotnictví je skutečně zoufalý, co se týká tzv. malých a městských nemocnic, včetně ambulantní péče. Často se setkávám s problémy, týkajícími se např. zajistit řádně a včas vyšetření u odborných lékařů a následné včasnosti provedení nutných operací.

O platbách a splatnosti faktur, proplácení výkonů snad ani nemá cenu mluvit, je to čím dál horší a nic významného ke zlepšení se v posledních letech nestalo.

Dokud nebyly vytvořeny desítky zdravotních pojišťoven, které na začátku svého působení začaly budovat nákladná sídla apod., a finanční prostředky šly nemocnicím a zdravotnickým zařízením přímo z ministerstva zdravotnictví, popř. financí, byl stav mnohem lepší, pružnější.

Přirozeně i vy vítáte informace o zahájení provozu po železnici z Moravské Třebové směr Skalice nad Svitavou. Co ale od toho očekáváte? Domníváte se, že to bude mít nějaký pozitivní dopad na investory a podaří se tak podpořit vznik nových pracovních míst, která jsou zde potřeba jako sůl?

Samozřejmě vítám návrat osobní vlakové přepravy na železnici, neboť to, co se stalo, je zjevnou chybou a také podvodem vůči veřejnosti. Navíc se významně poškozují komunikace, neboť veškerá doprava většinou ze železnice vytratila a zůstává tak na silnicích. Razantně stoupají potřeby nákladů na opravy silnic (všech kategorií) a dálnic.

Samotný návrat by jistě přinesl zvyšování počtu pracovních míst, snad i zájem investorů, ale za předpokladu, že bude co nejdříve vybudována infrastruktura (v naší oblasti je to zejména R   35, jakož i R 43).

Aktuálním tématem ve městě je debata o možnosti zlepšení cyklodopravy ve městě, kdy se diskutuje zejména o záměru zřízení cyklopruhů. Jste vy osobně zastáncem? Proč?

Budování cyklotras a cyklostezek jsem pochopitelně nakloněn. V tomto právě naše město dost zaostává. Nemáme dosud žádnou cyklostezku. Nyní se ale provádějí kompletní pozemkové úpravy i k možnosti vybudování cyklostezek. Není totiž žádných pochyb, že cyklostezky i cyklotrasy významně minimalizují úrazovost a posilují bezpečnost provozu na komunikacích všude, kde součástí silnice není chodník, cyklostezka nebo cyklotrasa (zejména mimo obec).

Nejsem proti cyklopruhům ve městě, v ulicích, ale nesmí to být v rozporu s dalšími zájmy jako je např. parkování vozidel. Je to ale možné jenom v lokalitách, kde to šíře komunikace umožňuje. Pokud by to bylo možné, cyklopruhy v ulicích jistě významně pomohou ke zvýšení bezpečnosti dopravy ve městě.

Počátkem září bylo v Moravské Třebové slavnostně otevřeno digitalizovaného kina. Navštívil jste jej již i vy osobně? A jak byste celkově hodnotil kulturní možnosti ve městě a co se snažíte celkově dělat pro jejich podporu?

Začátkem září 2013 (3. 9. 2013) jsme v Moravské Třebové slavnostně otevřeli nově digitalizované kino. Osobně jsem velmi rád, že se nám to podařilo zrealizovat. Návštěvnosti to rozhodně prospělo, rovněž tak samotnému programu. Sám jsem dosud na představení v tomto kině nebyl, prostě nemám čas. Nejsem až takový „kulturní barbar“, kulturu mám rád a baví mě. Navštěvuji jednotlivá představení, koncerty a mnoho jiných kulturních akcí.

Mám za to, na tak malé město, jakým Moravská Třebová je (cca 10.550 obyvatel), máme slušnou možnost kulturního vyžití pro veřejnost. Zájemci různých věkových kategorií si mohou vybrat podle zájmů a potřeb. Město klade důraz na kulturní dění a má zájem uspokojovat v tomto směru obyvatele i ostatní zájemce. Dobře nám zde pracují Kulturní služby města MT, ale i jiné subjekty v kulturním dění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…