Starosta za ODS: Program Úsvitu je populismus nejhoršího ražení

20.12.2013 8:37

Pavel Málek (ODS) chápe, proč lidé volili ANO, proč ale volili Úsvit, nedokáže pochopit. Ani ODS si podle jeho názoru tento výsledek nezasloužila a kriticky se vyjádřil i k aktuálnímu sestavování vlády. On sám je již šestým rokem starostou Jevišovic, nejmenšího města na Znojemsku, a našim stránkám se svěřil se svými úspěchy, ale i prioritami, které má do budoucna.

Starosta za ODS: Program Úsvitu je populismus nejhoršího ražení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Listopadový průzkum společnosti STEM ukázal, že voliči hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše věří, že toto uskupení může přinést skutečné změny. Úsvit přímé demokracie přilákal voliče především tváří lídra Tomia Okamury. U ODS zůstali jen jejich skálopevní voliči. Co na tyto výsledky říkáte?

Voliči jednoznačně chtěli v politice něco jiného, než jim nabízely stávající politické strany. Řekli, co si myslí o stávající politické reprezentaci a je jedno, zda je to ODS, ČSSD, topka či jiné strany. Změnu má přinést i znovuzvolená KDU-ČSL. Co se týče ANO, nabízí se příměr s VV, ale snad si ti stávající vezmou ponaučení. Chápu, proč lidé volili ANO – reprezentuje úspěch a slibuje ho i našemu státu. Co ovšem nedokážu pochopit, je Úsvit – populismus nejhoršího ražení. Nenabízí řešení, jedná se o pouhou snůšku slibů a nesmyslů.

ODS si ani tento výsledek nezasloužila. Poté, co předvedla v minulém volebním období, bylo naprosto jasné, že nemůže dopadnout dobře, ale ve vztahu ke způsobu vládnutí byli voliči ještě velmi milosrdní. Víte, vládnout stylem: mám většinu a budu si dělat, co chci, není dobře. Veškeré věci, kde mělo být dosaženo širšího konsenzu (důchodová reforma, restituce, zvyšování DPH apod.) byly prosazeny silou. Voliči také velmi neradi vidí, když z nich politici dělají blbce (viz trafiky pro odstoupivší poslance atd.), k čemuž došlo několikrát. Jako národ se rádi smějeme, máme specifický smysl pro humor, ovšem nesnášíme, když jsme směšní. A minulá vláda si z nás opravdu dělala srandu jak na běžícím páse. V tomto nechutném marastu bohužel zaniklo i to dobré, čeho se dosáhlo.

Podle Miroslava Kalouska však spolu s Andrejem Babišem vstupuje do politiky "nová dimenze korupčního prostředí bez prostředníků". Vzniká tak prý model "sám sobě kmotrem, sám sobě klientem". Kalousek také varoval před propojením Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. Použil termíny „oligarcha” a „monarcha”. Souhlasíte?

Pan M. Komárek má na Twitru vzkaz: Nová vláda určitě nebude horší než ta minulá. Nyní máme dva měsíce od voleb, vláda dosud není složena, nejdříve se hádali sociální demokraté mezi sebou, následně se složitě skládala koaliční smlouva, která je mj. velmi obecná a plná nesmyslných slibů, nyní se budou měsíc hádat o křesla. Budoucí vláda již velmi dobře nakročila k dosažení „úspěchu“ té minulé. Jinak výroky pana Kalouska považuji pouze za politické hašteření. Velmi bych si přál, aby vláda pracovala dobře a bylo splněno mnoho ze slibů, které padly. Po pěti letech krize a utahování opasků potřebujeme optimismus a pozitivní informace. Potřebujeme vědět, že stát funguje, zajištuje služby, které má, že funguje výběr daní, minimalizují se podvody apod. Minulá vláda, i přes úvodní proklamace, tyto sliby nedodržela a zklamala na plné čáře. Pokud se to nepovede i budoucí vládě, potom to bude znamenat opravdu hluboké rozčarování. Voliči by poté mohli hledat řešení u populistů. To co nyní potřebujeme, je naděje, že opravdu bude lépe.

Neobáváte se také, že současný propad preferencí strany bude mít dopad i na komunální volby v příštím roce? Chtěl byste obhájit Váš mandát?

Uvidíme, je zbytečné teď spekulovat. Lidé zejména ocení odvedenou práci. A volby budou jednoznačným vysvědčením. Jak jsem uvedl, povedlo se nám mnoho věcí, v dalších máme nedostatky, bude pouze na voličích, jak uplynulé čtyři roky zhodnotí a jakému programu dají přednost.  

Na předchozí otázku také často slýchávám odpověď, že komunální politika je primárně o osobnostech, nikoli v o značce. Co tak Vy osobně považujete za své největší úspěchy? Přeci jen v čele města jste již 6 let. A jaké jsou Vaše priority do konce volebního období?

Je mnoho věcí, které se povedly. Dokázali jsme vystavět sběrný dvůr, autobusový terminál, rekultivovali skládku, sociální byty, a další. Na druhou stranu za velké negativum považuji oblast turistického ruchu. I když jsme vyčistili přehradu, tuto příležitost jsme plně nevyužili. Za nedostatečný také považuji současný marketing, jak ho děláme. Dohodli jsme se, že se zejména v této oblasti zlepšíme, protože naše krajina má co nabídnout turistům po celý rok. To je věc, kterou musíme jednoznačně zlepšit a postarat se o lepší propagaci regionu. 

Jste poměrně mladý a dnes má funkce politika negativní nádech. Proč jste se do ní pustil Vy?

Měl jsem pocit, že to dokážu jinak a lépe. S odstupem času musím říct, že každý se může mýlit.

Snažil jste se také vnést na radnici nějaké nové prvky? Jak se proměnil za Vašeho starostování chod úřadu?

Úřad fungoval naprosto bezproblémově i před mým nástupem. Snažíme se vyjít vstříc občanům, tedy pokud mají podněty na zlepšení fungování, snažíme se je aplikovat.

Jevišovice jsou nejmenším městem na Znojemsku. Čím si Vás osobně město získalo a proč je podle Vás dobré žít zrovna zde?

V Jevišovicích žiji od narození. Znám městečko i lidi a oni znají mě. Je tady nádherná příroda, památky, báječní lidé. Mnoho příležitostí, jak trávit pracovní i volný čas. Jevišovice si mě nemusely získávat, já k nim patřím po celý život.

Prozradíte nám na závěr, jak budete trávit závěr roku? A máte nějaké novoroční předsevzetí?

Závěr roku budu trávit s rodinou doma v Jevišovicích.

Nechci zklamat sám sebe, proto si nedávám předsevzetí typu zhubnu apod. Spíš bych se rád zaměřil na věci, kde vím, že jsou zatím mezery či nedostatky na městě a ve vztahu k rodině. Mým předsevzetím může být jen to, že se pokusím zlepšit některé věci, jako právě marketing města, dokončit některé investiční akce a také si najít dostatek volného času, abych se mohl věnovat manželce a dětem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…