Starostka Dvora Králové nad Labem: Situace na radnici je stabilizovaná

02.10.2013 16:58

Politická krize a ,,zemětřesení“ na radnici ve Dvoře Králové vynesly před pěti lety do jejího čela starostku Editu Vaňkovou (ČSSD). Jak se jí ale podařilo stabilizovat poměry na radnici a co je její prioritou nyní? Nejen s tím, ale také se svým tipem na výsledek ČSSD v rámci předčasných voleb a především se svým názorem na kritiku referenda, které se ve městě uskuteční současně s volbami, se svěřila našim stránkám.

Starostka Dvora Králové nad Labem: Situace na radnici je stabilizovaná
Foto: archiv starostky
Popisek: Edita Vaňková (ČSSD), starostka Dvora Králové nad Labem

Politická krize a ,,zemětřesení“ na radnici ve Dvoře Králové Vás před pěti lety vyneslo do křesla starostky a zároveň nasměrovalo radnici nalevo.  U ,,kormidla“ se Vám podařilo zůstat i po volbách. Jak se ale za dobu změnil chod úřadu? Co bylo největším úkolem, který před Vámi stál a jak se Vám jej podařilo vyřešit?

Prvotním úkolem bylo uklidnit znesvářené strany a politická seskupení, stabilizovat politickou situaci ve městě tak, aby všichni zastupitelé byli ochotni bez zbytečného politikaření společně pracovat ku prospěchu občanů města.

Jak byste nyní hodnotila poměry na radnici a budete chtít příští rok obhájit Váš mandát?

Situace na radnici je stabilizovaná. V příštím roce v komunálních volbách hodlám kandidovat.

Za měsíc nás ale také čekají předčasné volby, a jak naznačují průzkumy, po 7 letech pravice uspěje levice v čele s ČSSD. Co Vy osobně od změny očekáváte? A byť sociální demokracie v průzkumech oslabuje, domníváte se, že se ji podaří dosáhnout vytyčeného třicetiprocentního úspěchu?

Od levicové vlády očekávám slušnou politiku vycházející z potřeb běžných lidí se snahou zlepšit jejich životní jistoty. Domnívám se, že ČSSD v určitých krajích by mohla 30 % obhájit. Záleží ovšem na kvalitě sestavení jednotlivých kandidátek.

Jak pokračují přípravy projektu Čistírna odpadních vod ve městě Dvůr Králové nad Labem a jak probíhá rekonstrukce kanalizace? Domníváte se, že se ji podaří dokončit včas, tedy do roku 2015?

Příprava a následná realizace projektu ČOV je velmi náročná. Přesto si myslím, že se projekt podaří v požadovaném termínu zrealizovat. Tím se bezpochyby zlepší kvalita poskytovaných služeb ve vodohospodářské oblasti v našem městě. Stále jsou ale ve hře i jiné možnosti, než budovat ČOV novou. Naši hlavní snahou je, aby tuto infrastrukturu vlastnilo a provozovalo město.

Již v  roce 2011 radnice vydala tři obecně závazné vyhlášky města, které by měli napomoci zvýšení bezpečnosti občanů (o zákazu provozování výherních hracích přístrojů, dále o zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejném prostranství a o ochraně nočního klidu) a nyní uvažujete rovněž o vyhlášce, která by měla zakázat podomní prodej. Kdy by se mohlo vyhláškou zastupitelstvo zabývat? A především, do jaké míry jsou opatření města účinná? Vnímáte ve městě například zvyšující se sociální napětí?

Ve městě je již od 1. 5. 2013 podomní prodej zakázán formou Nařízení města Dvůr Králové nad Labem č. 1/2013 – Tržní řád. Jeho porušování mohou občané města, které podobní nebo pouliční prodej obtěžuje, nahlásit na městskou policii, případně na živnostenský úřad.

Jak již bylo zmíněno, město má vyhlášku o zákazu hazardu, stejně tak od loňského roku město spravuje kanalizaci, ze které téměř za 100 milionů vyplatilo nájemce. Jaký vliv tak na jejich platnost bude mít referendum, které se ve městě uskuteční ve stejném termínu jako předčasné volby? Někteří dokonce namítají, že je nejen nadbytečné, ale i protizákonné. Jak se ke kritice stavíte?

Prioritou města je, aby vodohospodářskou infrastrukturu vlastnilo a provozovalo samo. Z předchozích let máme nedobré zkušenosti se soukromým provozováním této strategické infrastruktury. Referendum je určitá pojistka proti tomu, aby nebylo tak jednoduché pronajmout nebo prodat tuto infrastrukturu opět do soukromých rukou. Teoreticky je totiž v budoucnu možné, že čtyři radní mohou opět pronajmout tento strategický majetek soukromému provozovateli nebo 11 zastupitelů tento strategický majetek může prodat, pakliže nebudou vázáni výsledkem referenda. Ten je pro volené zastupitele (radu či zastupitelstvo města) závazný a právně vymahatelný. Rozhodnutí vzešlé z místního referenda lze měnit zase jen místním referendem, které se však může o této otázce konat až po uplynutí 24 měsíců.

Platnost stávající vyhlášky ani vlastnictví infrastruktury či její provozování se referendem nemění. V případě výsledného ANO je ale stávající situace výrazně posílena. V případě NE je v budoucnu otevřena možnost vyhlášku upravit nebo v případě vodohospodářské infrastruktury jí pronajmout.

Navýšení dotace tělovýchovné jednotě město zamítlo, i když ale slíbilo zateplit kuželnu a tím jednotě ušetřit náklady za topení. Podle radnice si hospodaření tělovýchovné jednoty musí vyřešit samotné sportovní oddíly. Jakým způsobem se tak ale město snaží podpořit volnočasové aktivity dětí a mladistvých, kromě zmíněné investice do zateplení?

Město podporuje volnočasové aktivity dětí, mládeže, ale i dospělých obyvatel města dlouhodobě. Buď je to formou různých grantových programů (sport, veřejně prospěšné aktivity, sociální služby) v celkové výši téměř 5 mil. Kč, nebo prostřednictvím provozování různých sportovních, kulturních a vzdělávacích zařízení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…